Zato bi hoja morala postati navada

Zato bi hoja morala postati navada (foto: profimedia) profimedia
22. 3. 2018

Hoja ponuja mnogo pozitivnih učinkov, zaradi katerih bi se vsak dan morali odpraviti na vsaj 20 minuten sprehod. Toliko časa lahko najde vsak, ki si tega le želi. Zato brez izgovorov sprehode uvrstite na svoj reden urnik.

Zavzet športnik ali občasni navdušenec nad kakšno športno aktivnostjo - to sploh ni pomembno. Čisto vsak bi moral nekaj časa dnevno nameniti hoji, ne glede na to ali ima prost dan (od vadbe) ali ne. Je priročna aktivnost, saj lahko hodite kjerkoli. Peš se odpravite po opravkih, parkirajte dlje in se sprehodite do službe, pojdite na daljši sprehod s štirinožnim prijateljem. Tu starost in pomanjkanje časa nista izgovor.

Ko boste začeli redno hoditi na sprehode, lahko pričakujete:

Zmanjšanje odvisnosti in prenajedanja

Mnogi se borijo z odvisnostjo od sladkorja, ki ga najdemo v veliko živilih ali se prenajedajo iz dolgčasa, morda so od hrane že odvisni. Ko vas naslednjič mami želja po čokoladi, se odpravite na sprehod v naravo. Med gibanjem se namreč sprošča dopamin, ki ne skrbi le za trenutno veselje, ampak tudi za boljše počutje telesa, ki nima potrebe po veliki količini hrane oziroma pregreham, ki se jim ne morete odpovedati. Podobno velja za druge odvisnosti, pri katerih boste lažje premagali krizo, če se odpravite hodit.

Manjše tveganje za poškodbe

Hoja po ravnem je naravno gibanje, ki mišicam, kolenom in gležnjem ne predstavlja velikega napora za razliko od nekaterih drugih aktivnosti. Seveda obstaja možnost, da narobe stopite in si zvijete gleženj, a to se lahko zgodi tudi, če padete s kavča. Največ poškodb se zgodi zaradi neprimerne obutve ali zahtevne podlage, vendar se kljub temu med hojo malokdo poškoduje.

Zmanjšate tveganje za:
  • srčno-žilne bolezni - Že 30 minut hoje dnevno znižuje krvni pritisk in zmanjšuje tveganje za srčni infarkt.
  • diabetes
  • prekomerno telesno težo - Ko želite izgubiti odvečne kilograme, je vsako gibanje dobrodošlo. Čeprav hoja verjetno ne bo tako naporna kot redni treningi in dieta, bo pripomogla k dobrim rezultatom. Če bodo sprehodi postali navada, boste tudi bolj verjetno ohranili postavo.
  • depresijo in tesnobo - Eden izmed načinov, ki pomagajo pri depresiji, je ukvarjanje s športom, ob čemer se sproščajo hormoni sreče. Tudi hojo štejemo med športne aktivnosti.
Ohranitev mentalnega zdravja

Hoja omogoča tvorjenje novih povezav med nevroni, kar je koristno za mentalno zdravje. S tem lahko preprečite Alzheimerjevo bolezen in demenco. Znano je, da aktivni starostniki, ki si vzamejo čas za sprehod, pozabljajo manj pogosto kot tisti, ki se ne gibljejo in imajo posledično slabši spomin. Če se redno rekreirate vse življenje, imate manj možnosti, da vam začnejo pešati možgani.

Če želite več energije in ne veste kako začeti, naredite tale trening:

  1. 3 minute počasne hoje, čemur sledi 1 minuta premora, ki ga izkoristite za dinamično ogrevanje.
  2. 2 minuti hoje v hitrejšem tempu, nato pospešite in hodite najmanj 5 minut.
  3. Po 5 minutah hojo upočasnite in nadaljujte še 3 minute.
Lahko začnete tudi takole:

Začnite 5 do 10 minutno hojo in vsakemu sprehodu dodajte nekaj minut. Na koncu naj bo sprehod dolg vsaj pol ure. Ko boste zmogli to, pospešite tempo, kasneje pa vključite še vzpone (na bližnji hrib).

Tu je še nekaj nasvetov za daljše sprehode in občudovanje narave: