Top triki za kolesarjenje v vetru in mrazu

Top triki za kolesarjenje v vetru in mrazu (foto: Profimedia) Profimedia
25. 2. 2019

Tudi vi ljubite aktivnosti v naravi tako zelo, da se ne morete upreti kolesarjenju v ekstremnih pogojih? Stephen Cheung, ki rad zajaha kolo tudi pri minusu in se ne boji ne snega ne vetra, svetuje, kako uspešno premagovati ovinke na dolge relacije tudi ko zunaj brije veter in pritiska mraz.

Hladen zrak

Naši nosovi in dihalne poti so narejene tako, da ogrevajo zrak, tako da se zrak tudi pri nizkih zunanjih temperaturah ogreje, še preden doseže pljuča. Tisti, ki trpite za astmo, imate lahko probleme, saj hladnejši zrak lahko sproži napad. Najbolje je, da si omislite smučarsko podkapo oziroma pokrivalo, ki izgleda podobno kot roparska pokrivala – le-to pokrije celo glavo in vrat ter zaščiti nos, nekatere modele lahko tudi regulirate po svojih željah.

Veter

Vsi vemo, da je lahko močan veter pri 0 stopinjah hujši od mraza pod ničlo. Veter povzroča hitrejšo izgubo telesne temperature na koži. To pomeni, da se vaše telo hitreje ohlaja, kar zahteva posebno pozornost. Lahko si omislite računalniček, ki meri stopnjo vetrovnosti in na podlagi tega ocenite, na kakšno relacijo se boste podali.

Top nasveti:

 • Bodite še posebej previdni, kadar kolesarite v mrazu in dežju ob vodi. To lahko vodi v hipotermijo. Postanke na kolesarjenju zminimizirajte kolikor se le da, saj se bo ob pavzi telo vsakič zelo hitro ohladilo. Če je ozračje ekstremno mokro in mrzlo, raje trenirajte v telovadnici ali pa si omislite zares kakovostno opremo za kolesarjenje v dežju.
 • Načrtujte kolesarjenje po poteh, ki so izven zelo vetrovnih območij. Najbolj primerne so poti, kjer je veliko visokih stavb ali dreves, ki zadržujejo vpliv vetra.

 • Oblecite se po plasteh! Poskrbite, da bo spodnja plast kakovostno vpijala pot. Če oblečete nekaj, kar ne vpija potu, se boste hitreje ohlajevali.
 • Ne pozabite na kapo ali drugo pokrivalo (ki jo nataknete preko podkape), ki bo vašo glavo še dodatno varovala pred vremenskimi vplivi, sploh, kadar so temperature pod minusom. Jaz nosim kar smučarsko čelado.
 • Če je cesta ali gozdna pot prekrita s snegom ali z ledom, izberite takšno, kjer ni veliko prometa.

 • Izogibajte se vožnji po klancih navzdol, kjer drsi in ker vas bo tam samo še dodatno prepihalo.
 • Cestno rekreativno kolo je v zimskem času mnogo manj primerno kot gorsko!
 • Na kolesarjenje se odpravite v dvoje, tako da si lahko medsebojno pomagate, če pride do kakršnihkoli težav.
 • Ne pozabite na hidracijo. V mrzlih dneh priporočam uporabo flaške, ki je prekrita z neoprenom ali pa termovske, v katero nalijte mlačno vodo.
 • Opremite se z mini grelniki dlani in podplatov za enkratno uporabo.
 • Ne pozabite na prenosni telefon, ki vam bo služil kot navigacijski pripomoček in za klic v sili.

Preberite še: Kaj se zgodi z vašim telesom, ko zunaj zmrzuje

In tudi: Je tek v mrazu nevaren za zdravje?

VH

Vir: active.com

Foto: Profimedia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri