Nagrajeno tveganje

31. 3. 2005

Prav imate, tip na fotografiji je zagotovo zblaznel. Vendar pa je tudi doživel dan, ki ga ne bo nikoli pozabil, dan, o katerem bo še dolgo pripovedoval razburljive zgodbe. Je tudi vaše življenje dovolj nabito z adrenalinom? Če ne veste, rešite naš test.

Test: izmerite svoj adrenailn

Ga imate dovolj?

1) Na semaforju gori rumena, vi pa . . .

A Pritisnete plin do konca – saj še ni rdeča.

B Umaknete nogo s plina in ocenite stanje.

C Ne glede na vse tiščite na zavoro in resno razmišljate, da bi potegnili tudi ročno.

Ne budite suženj

obcestnih signalizacij. Izkoristite vsako sekundo, ki jo imate. Raziskave kažejo, da prevelika previdnost ubija. Posamezniki, ki se bojijo novosti – strokovno jim pravimo neofobi – pogostokrat umrejo mladi. Hormonski naboj, ki spremlja strah, spodbudi odziv celotnega telesa. Kratkoročno je to dobro, na dolgi rok pa lahko ti isti hormoni telo izčrpajo, kar oslabi imunski sistem, uničuje možganske celice, otrdi arterije, moti spanec in pospeši staranje. Umrljivost prestrašenih laboratorijskih podgan (morda kakšno celo poznate? ), ki so bile izpostavljene čezmernemu stresu, je bila za 60 odstotkov večja kot pri bolj avanturističnih vrstnicah. Bodite torej manj previdni pri odločitvah, ki vas ne bodo ubile (vem, cestna signalizacija je postavljena z dobrim razlogom). Nekaj tveganja vam bo izpopolnilo življenje.

2) Kakšen odnos imate do interneta?

A Deskam nekajkrat na teden.

B Odvisen sem, cele dneve buljim v ekran.

C Za take traparije pa res nimam časa.

Čvekalnice

in interaktivne igre vas lahko resno prikrajšajo za strahote resničnega življenja. Internetni odvisniki, tisti torej, ki so na medmrežju vsaj osem ur na teden, se v življenju slabše znajdejo od ljudi, ki živijo adrenalina polno življenje. Internetni odvisniki imajo namreč manj pristnih družabnih stikov, zato jim svetujemo, naj si najdejo kaj bolj vznemirljivega od božanja miške. Zakaj ne bi šli smučat in do smučišča drveli 200 na uro? In se potem spustili po zaprtem delu smučišča? S padalom in snežno desko? Ali pa se namesto interaktivnih vojnih igric odpravili do bližnjega društva za “airsoft” (na primer OSA) in doživeli Vietnam v živo? Dovolj bi že bilo, če bi se lotili kakšnega novega čustvenega doživetja, kot sta obisk koncerta oli ogled likovne razstave.

3) Vaša najljubša pijača je . . .

A Karkoli zelenega, rdečega ali oranžnega.

B Navadna voda.

C Vse, kar teče.

Iskalci nevarnosti

pijejo sladke pijače. Sladkojede živali (kot so mutirani skejterji) imajo povišano raven dopamina, živčnega posrednika, ki pomaga pri občutenju navdušenja in zadovoljstva ter sili k iskanju obeh. Če vaša umirjena narava nasprotuje iskanju adrenalina, se za to zahvalite staršema oziroma njunim spolnim navadam. Dokazano je namreč bilo, da moški, rojeni med oktobrom in marcem, bolj iščejo užitke kot pa tisti, ki so rojeni med aprilom in septembrom. Raven dopamina je od dolžine dneva odvisna že takrat, ko smo v maternici. Če ste rojeni v topli sezoni, se morate dodatno potruditi, da bo adrenalin postal del vašega življenja.

6) Ste sposobni vztrajati na dieti?

A Nikakor! Pojem vse, kar je užitno!

B Seveda vztrajam – nič me ne odvrne cilja.

C Včasih da, včasih ne, kakor me prime.

Adrenalinski odvisneži

se redko oklepajo pravil, zato zelo težko sledijo ustaljenemu redu, kakršnega zahteva dieta. Hitro jim postane dolgčas, saj jih zanima raznolikost. Če boste preizkušali novo hrano, pijačo in spolne položaje (kar vse to naenkrat! ), si boste, kar bo zasluga tveganja in uspeha, povečali samozavest.

4) Vaš najljubši režiser je . . .

A Alfred Hitchcock

B Brata Farrelly

C Steven Spielberg

Grozljivke zagotavljajo

adrenalinski val, ki mu sledi olajšanje (upamo, da ne v hlače). Ob koncu tovrstnih srhljivih filmov

so ljudje, ker so bili prestrašeni, razvneti in živahni, saj je se strah prelevil v pozitivne občutke. Če se vaše dekle ob gledanju grozljivke stiska k vam, je zelo verjetno, da se bo po ogledu vsa razvneta in zagreta hotela stiskati tudi pod odejo. Upamo, da z vami –

a tudi pretep iz ljubosumja je lahko odličen adrenalinski spodbujevalnik.

5) V kazinoju najraje igrate . . .

A Igro, pri kateri je statistika na moji strani.

B Igro, ki jo najbolje poznam.

C Igro, pri kateri se največ dogaja.

Ne posmehujte se

človeku, ki na avtobusu bere knjigo Poker za telebane, saj vas lahko prav on zblefira in sleče do spodnjih hlač. Ljudje tvegajo – in profitirajo –, kadar imajo dovolj samozavesti in samonadzora. Preden greste na prijateljski poker, si na internetu dobro preberite vsaj osnovna strateška navodila in igrali, stavili ter blefirali boste kot profesionalec.

Točke

1 A = 3 B = 2 C = 1

2 A = 2 B = 1 C = 3

3 A = 3 B = 1 C = 2

4 A = 3 B = 1 C = 2

5 A = 1 B = 3 C = 2

6 A = 3 B = 1 C = 2

14 Do 18 Tveganje je smisel vašega življenja, polnega vzponov, padcev in drugih adrenalinskih doživetij.

9 Do 13 Vaše adrenalinske žleze streljajo v prazno. Vendar pa ste strah že premagali in še ga boste. Zapomnite si svoje male zmage, premagajte še več strahu in poiščite večje izzive.

6 Do 8 Grozi vam kronično pomanjkanje adrenalina. Začnite se ukvarjati s katerim od malo bolj tveganih športov, kot je na primer kajak, v službi pa se lahko prostovoljno javite na zahtevnejše naloge. Seveda vas bo stisnilo v želodcu, ampak prav to je najboljša vaja, kar jih obstaja.