Plavanje - najboljša rekreacija za telo, kondicijo in hujšanje (tudi za vse, ki vas bolijo sklepi)

Plavanje - najboljša rekreacija za telo, kondicijo in hujšanje (foto: profimedia) profimedia
4. 6. 2021

Bliža se čas poletja, bazeni se odpirajo, na ljubljanski Koleziji je rekreacija že v polnem pogonu, tako da je zares čas za vodne aktivnosti. Plavanje je zagotovo ena najboljših oblik športne rekreacije predvsem za tiste, ki bi radi izboljšali svojo fizično kondicijo ali shujšali.

Sklepi pri plavanju trpijo manj kot pri drugih športih, kar pa ne pomeni, da se ne moremo poškodovati (največkrat so poškodbe zaradi nepravilne tehnike plavanja npr. nepravilen odriv z nogami pri prsnem slogu je nevaren za kolena). Seveda je “muskelfiber” ali vnetje mišic pri plavanju prisotno tako kot pri drugih športih, a to je le znak, da je bil trening dober, in seveda da ste se pozimi premalo gibali.

profimedia

Ne glede na to kako dober plavalec ste, se v vodi lahko zabavate in telesno vadite. Voda ima tudi blagodejne učinke na vaše telo. Lahko trenirate na suhem in v vodi samo sproščate svoje mišice.

Poznamo štiri klasične stile plavanja: prsno, prosto, hrbtno in delfin. Seveda je osnova prsno, najhitrejši stil je prosto ali kravl, najtežji je delfin, hrbtno pa ima verjetno največje terapevtske učinke (hrbet). Pripravili smo vam nekaj napotkov in nasvetov za bolj lahkotno in brezskrbno plavanje.

profimedia
Na trening z dobro voljo
 • Morate vedeti, da je voda osemdesetkrat gostejša od zraka. Vaša fizična moč ne pride toliko do izraza, veliko bolj pomembno je, da znate racionalizirati svoje gibanje. Plavati, s čim manj napora je sveti gral plavanja.

 • Menjajte hitrost plavanja, poskusite odplavati čim hitreje kakšno minuto in nato počivajte ponovite to večkrat). Zapomnite si, hitrejše plavanje z več počivanja bo imelo ugodnejše učinke na vaše telo, kot neprekinjeno plavanje.

 • Večina ljudi obupa nad rednim plavanjem zato, ker ne napredujejo. Da bi izboljšali tehniko plavanja, potrebujete čas in voljo. Tudi svetovalec oz. trener pride zelo, prav da vas opozori na napačne gibe saj ne morete opazovati sebe med plavanjem.

 • Pri plavanju (to posebej velja za prsni slog) se je treba pri vsakem zamahu zavesljaju čimbolj iztegniti. Pri vsakem zamahu posebej razmišljajte o tem, da boste čim bolj stegnjeni.

 • Pri plavanju dihajte enakomerno, saj vas bo to sprostilo, lažje boste držali ritem plavanja in uravnavali svoj zamah.

 • Brcanje z nogami pri prostem (kravl) in hrbtnem plavanju iz kolk, tako da imate kolena stegnjena in fiksirana, prste na nogah pa imate iztegnjene.

 • Pred odhodom v vodo se dobro raztegnite še posebej, če imate v mislih malo daljše plavanje. Dobra je tudi kombinacija fitnesa in plavanja (npr. 2x tedensko fitnes in 2x plavanje).

 • Intervalno plavanje je najboljše za vaš napredek. Odplavajte določeno dolžino (npr. 100 m) v hitrem tempu počivajte ne več, kot je trajalo vaše stometrsko plavanje in to nato ponovite npr. desetkrat.
profimedia
 • Plavanje je samo ena od možnosti, kako izboljšati vašo kondicijo in moč v vodi. Obstaja že vrsta vadb v vodi, kot so npr. vodna aerobika, vadba z utežmi pripetimi na telo in okončine, tek do kolen visoki vodi.

 • Plavajte s pripomočki kot so plavutke, plavalne deske, maska za potapljanje. Z njimi bo bolj zabavno in posledično boste v vodi preživeli več časa.

 • Če se odpravljajte na daljše plavanje v morju, vedno imejte partnerja s sabo. Nikoli ne plavajte sami.

 • Zavedajte se svojih omejitev in ne tekmujte z boljšimi plavalci.

 • Alkohol in plavanje ne gresta skupaj. Alkohol vpliva na vaš ravnotežni center, presojo in koordinacijo. Ne žvečite in ne jejte med plavanjem saj se vam lahko z lahkoto zatakne v grlu.

 • Plavajte tam kjer je to dovoljeno, izogibajte se morskemu ali prometu na jezeru. Pazite, da ne boste plavali predaleč od obale ali čolna, varčujte in pazite na svojo energijo (naučite se počivati v vodi – lebdenje). Tudi premrzla voda ali predolgo izpostavljanje soncu pred plavanjem je lahko nevarno.

Preberite še: Koliko kalorij pokurite med plavanjem? ali 4 knjige o hoji v slovenščini, ki vas bodo navdušile in motivirale