Ples na vodi

1. 3. 2007

Zakaj ne bi plavali takrat, ko vsi smučajo? Ni se vam treba zbuditi sredi noči in prevoziti pol Slovenije, opreme je neprimerljivo manj, kar pomeni, da ne potrebujete osebnega nosača, čakanja v vrsti skorajda ni – in če se boste pravilno oblekli, vas niti za hip ne bo zazeblo. Plavanje je novi zimski šport.

Morda je za vse skupaj krivo to, da so vsakič, ko sem v osnovni šoli zbolela, na hrvaški televiziji vrteli film Ples na vodi. Kako naj bi po tej izkušnji sploh še ljubila umetnostno drsanje in ritmično gimnastiko, če so na svetu tete, ki plešejo na vodi? Ni čudno, da nisem nikoli dojela, zakaj so ljudje tako fascinirani nad Jezusom, človek je samo hodil.

Kakorkoli že, z vodo imam precej romantično razmerje in že plavanje sámo za ples, četudi žabji. To, da sem po horoskopu vodnarka, baje nima veze, saj ni vodno znamenje, ampak zračno, kar mi nikoli ni bilo čisto jasno. PRIPRAVLJENE? Toda preden se odpravimo na ples, potrebujemo primerno toaleto. Nekdo je rekel, da za žensko ni nujno, da ima lepe noge, pomaga pa, in enako velja za športno opremo: ni nujno, da je od Stelle McCartney za Adidas, pomaga pa.

Kupovanje kopalk je stresno v vsakem življenjskem obdobju in v vsakem letnem času. Pomerjanje sredi zime pa že zahteva predpriprave. Kar morate imeti v mislih, je, da se ne boste namakale, da se ne boste sprehajale ob bazenu, ampak da boste plavale. Skratka, da boste počele točno tisto, za kar vam poleti zmanjka časa.

Bikini je morda res kralj plaže, a ne olimpijskega bazena. Trikotniki na vrvicah v vodi delujejo kot padala, v katere se nabere voda in nam onemogoča plavanje oziroma nam jih prej ali slej odnese s seboj. Nakup športnih kopalk je nujen, če hočete drseti. Športna estetika je nekoliko drugačna, iz lastnih prsi ne boste delale tresočih se balkončkov, ampak jih boste fiksirale, da boste lahko skakale in mahale na vse strani, brez bojazni, da bi vam kamorkoli ušle. Še bejbe v Baywatchu so nosile enodelne kopalke. Naravne prsi so v njih res bolj podobne palačinkam, a saj nismo reševalke, temveč plavalke.

Seveda je tudi pri športu prostor za modne dodatke. Nekateri so nujni, na primer plavalna očala, še posebej za tiste z dioptrijo, in kapa. Ta vam morda res da tisti dodatni ‘I am feeling very olympic today‘ občutek, toda še zdaleč nima samo te in aerodinamične funkcije. Zavaruje vaše lase pred klorom in poskrbi, da ne začnete šklepetati z zobmi, prek glave nam namreč uhaja telesna toplota. Če vas spreleti srh, ko se spomnite, kako smo kot otroci na glavo vlekli maske in si pri tem populili pol las, naj vas potolažim, da so ti časi mimo, kape in paščki očal so danes večinoma silikonski in ne iz gume. Da na poti do bazena ne boste zlezle skupaj, pride prav tudi halja. Ko ste enkrat s kapico in z očali v bazenu, pa vas tako ali tako ne bi spoznala niti lastna mati.

POZOR … Psihične priprave naj potekajo doma med depilacijski trakovi s hladnim voskom Veet, samoporjavitveno kremo za noge Clarins in eno ta hitro pedikuro. Pred nadležnicami javnih kopališč, imenovanimi glivice, se najlaže zavarujete tako, da do bazena hodite v natikačih in si noge takoj po kopanju ali vsaj doma med prsti zdrgnete z mešanico vode in kisa. Za vse, ki dobite vnetje že, če se namakate v kadi, poskusite s posebnimi kopalnimi tamponi, naprodaj v Muellerju.

AKCIJA! Vsakdo, ki ne potone v vodi, si domišlja, da zna plavati, ampak verjemite mi, vedno je prostor za izboljšanje tehnike in dodatno moč. Kako plavati, so nas naučili starši, z veliko ljubezni in amaterskimi nasveti, ter tisti postavni učitelj iz poletne šole v naravi. Toda zlati delfinček iz osnovne šole še ne pomeni, da ste iz dvoživke res napredovali v sesalca. Naj zveni še tako mačistično, večina žensk nas je ostala na stopnji žabice. Skorajda vsako javno kopališče zato organizira šolo plavanja za odrasle. Morda se bo komu zdelo prehitro, da osebno trenerko že na drugi zmenek povabiš na plavanje, toda ali ni najbolje, da takoj vidi, s kakšnim pudingom ima opravka? Če vam je nerodno pred trenerjem, si poiščite drugega.

Sama sem, odkar pomnim, imela srečo z inštruktorji, za matematiko, latinščino in sedaj tudi za telo. O Jasni Zagrajšek je morda največ, kar lahko povem, to, da imam njeno telefonsko v mobitelu shranjeno pod Jasna Krasna. Medtem ko so moški suvereno plavali svoje dolžine v tivolskem bazenu, sva midve začeli zelo šolsko, s prsnim plavanjem in plavalno desko. Potreben je bil en sam nasvet, da sem dojela bistvo nožne tehnike. Kolena moraš držati skupaj – aleluja. Tako je moja žabica z izdihovanjem pod vodo postajala čedalje bolj sofisticirana in na koncu ure sem dobila kompliment vseh komplimentov: naredila bi izpit iz prsnega plavanja na fakulteti za šport. Ah, tale Jasna je res krasna.

Mimogrede, najpogostejša napaka pri prsnem slogu je nesimetrično premikanje nog. Kar pri osemdesetih odstotkih ljudi en krak prehiteva drugega. Hrbtno plavanje in kravl nista samo hitrejši tehniki, ampak tudi prijaznejši do hrbtenice. Toda osvajanje nožne tehnike je bila precej drugačna zgodba, brcala sem in brcala, a se nikamor nisem premaknila. Komunikacija med mojimi možgani in stegenskimi mišicami namreč še ni vzpostavljena. Za njeno aktivacijo bo potrebnih nekaj ur fitnesa, ki je priročno tik nad bazenom, potem pa naj bi v pičlem tednu obvladala tako hrbtni kot prosti slog. Na koncu so moje mišice zadovoljno utripale, spila sem ravno toliko vode, kot se spodobi, in v podplatu me je grabil krč, saj nisem navajena toliko časa držati špičk. Že dolgo se nisem tako zabavala. Čeprav morda res ne bom plesala na vodi, bom zagotovo kravlala.

Urša Jerkič