Pravilno ogrevanje telesa

21. 4. 2010
Deli

Kot potrebuje avto svojih nekaj minut, da doseže ustaljeno delovno temperaturo in hitrost, tako potrebuje tudi naše telo tako imenovani ogrevalni čas. Ogrevanje je veliko pomembnejša sestavina športa, kot morda mislimo. Zato je nujno treba telo pred naporom pravilno ogreti.

Telo ogrevamo zato, da preprečimo morebitne poškodbe, ki se lahko (pre)hitro pojavijo, če smo neogreti. Če ostanejo mišice napete in neprožne, se ob večjem naporu bistveno hitreje vnamejo, natrgajo ali celo strgajo. Večina poškodb nastane zaradi hitrih nenadnih gibov telesa, ki pa jih ne­ogreto telo na zmore prenesti.

Pravilno ogrevanje naj traja vsaj 15 minut.

Začnemo ga z lahkotnim tekom, počasnim kolesarjenjem, hitro hojo (odvisno tudi od aktivnosti, ki se je lotevamo).

Pomembno: ogrevanje je nujno pred vsakim športom.

Vrhunski športniki se za svoj tekmovalni nastop ogrevajo tudi eno uro! Po lahkotnem aerobnem gibanju sledijo gimnastične vaje. Gimnastične vaje so dinamične vaje, s katerimi ogrejemo sklepe in mišice ter jih čim bolje pripravimo za maksimalno delo – to je naš trening, ki sledi.

Najbolj uporabne oziroma tipične gimnastične vaje so: zasuk vratu levo desno, kroženje z rameni, kroženje z rokami, odklon telesa, kroženje z boki, predklon telesa, predklon telesa v razkoraju, izpadni korak, razteg sprednje stegenske mišice, razteg ahilovih tetiv ipd.

Gimnastične vaje so namenjene izključno ogrevanju in niso raztezne vaje – se pravi vse vaje delamo dinamično, ne prehitro, ne prepočasi, medtem ko raztezanje pomeni, da v nekem položaju nekaj časa vztrajamo, vendar je to že področje strečinga, o čemer bomo razpravljali v prihodnjih prispevkih.

Po gimnastičnih vajah sledi specialno ogrevanje, kar pomeni, da še posebej ogrejemo tiste dele telesa, ki so pri posamezni športni aktivnosti posebej obremenjeni: če gre za tek, bomo naredili še nekaj vaj tekaške abe­cede, če gremo plezat, poudarimo ogrevanje podlakti, zapestij, prstov, če se lotimo športa z žogo, je specialno ogrevanje ogrevanje z žogo.

Tako je telo zagotovo pripravljeno na napor, ki sledi. Prepričani smo lahko, da se izognemo morebitnim poškodbam in tudi po­sledicam treninga (mišična bolečina – musklfiber).

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger