4 top vaje za pripravo na smučanje

4 top vaje za pripravo na smučanje (foto: Foto: Andreas Vigl) Foto: Andreas Vigl
27. 11. 2020 Promocijsko sporočilo

Na vadbo za stabilizacijo in ravnotežje običajno pozabimo ali tovrstne vaje spregledamo, saj preveč poudarka dajemo na tiste za moč. Dajemo vam dober razlog, da večkrat lovite ravnotežje. 

Smučarji, deskarji na snegu in ljubitelji podobnih zimskih športov verjetno veste, da je na progo dobro priti fizično pripravljen, saj je užitek tako še večji. Posebej za smučarje pa sta pomembna stabilizacija in ravnotežje, ki odločata o tem, ali se boste izognili poškodbam.

Prav pri spustih po belih strminah pa so zelo obremenjena kolena, saj z njimi spreminjamo smer in položaj telesa. Pred vami so vaje, ki vas bodo pripravile na smučarske počitnice.

#1 skok in pristanek na eni nogi

Stopite na eno nogo in skočite naprej. Bolj kot močan odriv je pomembna predvsem stabilnost. Naredite po 5 do 8 ponovitev z levo in desno nogo. Ko končate, stresite noge in si odpočijte za okoli 30 sekund.

#2 smučarski počep na eni nogi

Stopite na eno nogo, drugo koleno pa rahlo pokrčite. Zaglejte se v eno točko. Roke v prvi fazi premaknite nad glavo, v drugi fazi pa se z njimi dotaknite tal. Pri tej vaji bodo najbolj obremenjene stegenske mišice, meča in spodnji del hrbtnih mišic.

#3 poskoki z ene noge na drugo

Težo osredotočite na levo nogo, desno pomaknite nazaj, nato pa izvajajte preskoke z ene na drugo nogo. Bolj kot v višino, preskoke izvajajte v daljino in pristajajte na prstih. Sprednja noga naj ima vedno večinsko težo.

#4 dotik tal

Postavite se na eno nogo, z drugo pa se premikajte v štirih oseh - naprej, nazaj, levo in desno. Tal se dotaknite le za trenutek - toliko, da ujamete ravnotežje.

Pripravljeni na smučanje? Sodelujte v Elanovem kvizu in se nam pridružite na smučarskem dnevu! Za sodelovanje kliknite TUKAJ.
Elan promocijsko gradivo (Andreas Vigl)