Vaje za vzdržljivost, ki jih morate delati še posebej pozimi (+ nasvet trenerja in nekdanje alpske smučarke)

Vaje za vzdržljivost, ki jih morate delati še posebej pozimi (+ nasvet trenerja in nekdanje alpske smučarke) (foto: profimedia) profimedia
16. 12. 2019 Promocijsko sporočilo

Pri zimskih športih je vzdržljivost izrednega pomena, na kar se zagotovo spomnite vsako zimsko sezono, ko ste zadihani že po dveh spustih po progi. Da bo tokrat drugače in boste na smučišče prišli pripravljeni, naredite kratko vadbo. 

Priporočljivo je, da pred odhodom na smučišče okrepite vzdržljivost, saj tako ne boste le podaljšali užitka na snegu in odpravili bolečih mišic, ampak poskrbeli tudi, da domov ne pridete predčasno z zlomljeno nogo. 

Na pomoč smo se obrnili kar k strokovnjakom. Vaje sta v sodelovanju z zavarovalnico Vzajemna pripravila trener Domen Veleušič in nekdanja alpska smučarka Špela Pretnar. Trening sta prilagodila naprednejšim športnikom in začetnikom ter tistim, ki že nekaj časa niste telovadili. Vse vaje delajte glede na svojo fizično pripravljenost in jih po potrebi stopnjujte. 

Sledite podrobnim napotkom za izvajanje, saj štejejo le pravilno izvedene ponovitve.

4 vaje za vzdržljivost za celo telo: 
  • polovičen počep z iztegom
  • skiping
  • poskakovanje (jumping jack)
  • plezalec

Tudi trdne trebušne mišice so ključnega pomena za smučarje. Predvsem pri zavojih in spodrsljajih je pomembno, da imamo močan trup in se izognemo morebitnim poškodbam. Zato je nekaj vaj namenjenih tudi temu. 

Vaje za trebušne mišice:
  • trebušnjaki malo drugače (dve različici)
  • dotik gležnjev

Ne spreglejte Domnovega nasveta o počitku in vajah za moč, Špela pa vam izda skrivnost, kako do ugodnosti na slovenskih smučiščih. 

Vse treninge s Špelo in Janom (vključno z zgornjim) vam s prijavo na VIDEO VADNICO pošljemo na elektronski naslov enkrat tedensko, zato ne potrebujete skrbeti, da ste kakšnega zamudili.
  • Če se vključite v spletno telovadnico Varuh zdravja, pa vam je povsem brezplačno na voljo več kot 1800 vadb.

Spletna telovadnica Varuh zdravja je odprta za vse, ki želite narediti nekaj dobrega zase. V njej lahko s profesionalnimi trenerji dosežete svoje vadbene cilje ter brez stroškov poskrbite za svoje počutje in zdravje. Izbirate lahko med različnimi vrstami in težavnostmi vadb, zato se za vsakega nekaj najde. 

Nasvet

Po celem dnevu smučanja sedete v avto in se napotite domov. Že takrat občutite bolečine v nogah in dobro veste, da se vam v prihodnjih dneh ne obeta nič dobrega. Znan scenarij? Bolečine po smučanju lahko omilite na nekaj naravnih načinov: 

1. Raztezne vaje vam bodo privarčevale marsikateri krč in čudno hojo. Kako se pravilno raztezati in s tem razbremeniti mišice, vam lahko prikažejo  usposobljeni inštruktorji, ki vodijo vadbe v spletni telovadnici Varuh zdravja.

2. Ko pride do nelagodnega občutka v mišicah, je najbolje, da jih hladite in s tem zmanjšate bolečine. Na boleče predele položite nepremočljivo vrečko z ledom, zavito s krpo. Hladite po potrebi, večkrat dnevno.

3. Zelo učinkovita pri bolečih mišicah je tudi globoka masaža tkiv − lahko si privoščite profesionalno masažo ali pa vneta mesta masirate sami oziroma vam pri tem pomaga vaš partner. Upoštevajte le, da najprej masirate mesta nad in pod prizadetim območjem, šele potem zmasirate boleč predel.

Preverite tudi; 4 obvezne vaje za smučarje za celo telo (+ bonus vaja, s katero ponazorite smučanje) ali pa Trening za krepljenje najbolj obremenjenih mišic pri zimskih športih