TEGA o telovadbi niste vedeli (pa bi morali)

fitnes, zdravje, gibanje, joga, tek, hribi (foto: profimedia) profimedia
22. 11. 2022

Je telovadba učinkovitejša zjutraj ali zvečer? Ali res lahko porabite kalorije, medtem ko stojite ali spite ali pa se kalorije porabijo le med telovadbo? Verjamemo, da vas nizke zimske temperature lahko odvrnejo od tako preprostega, a pomembnega načina gibanja, kot je, denimo, hoja. Vendar je precej slabše, če se telovadbi povsem odpoveste. Če prej niste imeli motivacije za fitnes, jogo, tek ali hribe, z eno besedo - za telovadbo, jo boste morda imeli po branju tega!

Po 30. letu lahko vsakih deset let izgubite 3-5 % svoje mišične mase

Torej, vsakič ko imate rojstni dan, imate tudi manj mišične mase. Po 30. letu starosti na vsakih deset let tako izgubite 3 - 5% mišične mase. Brez redne telovadbe začnejo mišice počasi slabeti zaradi procesa, znanega kot sarkopenija. Rešitev za to dilemo je zagotoviti, da vzpostavite ustrezno ravnovesje med fitnesom s kardio vadbami. 

Telovadba v skupini lahko izboljša športne rezultate v primerjavi z rezultati, ko vadimo sami

Študije so pokazale, da lahko telovadba v skupini bistveno izboljša vaše duševno zdravje. Bolj, kot če vadimo sami. Ko se enkrat navadite, da greste le nekajkrat na skupinsko telovadbo, postane lažje in čutite večjo obvezo, da obiskujete vodene tečaje joge, tečete, hodite v hrib ali v fitnes. Na ta način, namreč gradite občutek skupnosti in tovarištva s svojimi športnimi kolegi.

Skupinske vadbe so učinkovite pri premagovanju tolerance bolečine in dohajanju tempa skupine, hkrati pa ustvarjajo vez med udeleženci. 

Telovadba za celotno telo in telovadba po mišičnih skupinah je lahko enako učinkovita.

V eni od študij je telovadba z večjo in nižjo frekvenco pokazala, da sta vadbi obeh stilov treninga povzročili 2-odstotno povečanje telesne mase v 8-tedenskem časovnem obdobju. Tek je ena najučinkovitejših in zdravju najbolj koristnih vrst telovadbe. Vendar, če sovražite tek, poglejte še nekaj drugih zdravju koristnih vrst telovadbe. 

Tudi medtem, ko spite vsako uro kurite maščobe

Količina pokurjenih maščob se seveda razlikuje glede na vašo osebno presnovno stopnjo ali energijo, ki je potrebna za bistvene funkcije, vključno z dihanjem, cirkulacijo, obnavljanjem celic in uravnavanjem temperature.

Telovadba zjutraj in zvečer lahko vpliva na vašo osebnost, in čeprav sta obe koristni, ima vsaka svoje prednosti

Raziskave povezujejo rutino jutranje vadbe z večjo produktivnostjo, boljšim spanjem, nižjim krvnim tlakom ter pospešenim metabolizmom za večino ljudi. Poleg tega lahko tisti, ki zjutraj telovadijo, izbirajo bolj zdravo hrano čez dan. Vendar pa je bila jutranja telovadba povezana tudi z večjo okorelostjo sklepov in oteklimi diski.

Ravno nasprotno, pozno popoldanska in večerna telovadba je boljša za človeka, ki je nočna ptica, in dokazano zagotavlja večjo korist za zmanjšanje stresa, večje vzdržljivosti in izboljšane anaerobne zmogljivosti. Ko končate s službo, je torej ena ključnih stvari, ki jo potrebujete telovadba. Drug pomemben dejavnik v razmerju med časom telovadbe in koristmi je spanje. Ker lahko bolj intenzivna telovadba v času priprav na spanje preprečuje globlji spanec, lahko rutine, kot je sproščujoča vadba joge, dejansko pomagajo h globljemu spancu, če jih izvajate v času priprav na spanje.