Trening, ki ne prinese razultatov

Trening, ki ne prinese razultatov (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 10. 2013

Tudi v športu se lahko ujamemo v "cono udobja". Stagniramo in trening ne prinaša najboljših rezultatov. Kljub temu je to rutino včasih težko spremeniti. Katere so najpogostejše napake, ki jih delate?

Kardio trening

Če je vaš obisk fitnesa povezan s hujšanjem in zmanjševanjem telesne maščobe, potem ne mislite, da lahko to opravite z nekaj minutno vadbo na različnih kardio napravah.

Za večino žensk, na primer, samo potenje na takšnih napravah ni dovolj. Raziskave so pokazale, da je izguba teže minimalna, če poleg primerne kombinacije vadbe, ne pazite tudi na prehrano.

Poleg tega veliko posameznikov napor, vložen v trening, nadomesti tako, da preostanek del dneva poležava in počiva in ker po vadbi občuti volčjo lakoto, poje celo več kot bi sicer.

Naredite si načrt: pol kilograma pomeni približno 3 500 kalorij. Vsak dan poskušajte obrok zmanjšati za 300 kalorij in jih 300 porabiti še z vadbo. Ko vas pograbi lakota, si privoščite jabolko. Še boljše pa bo, če si že pred vadbo pripravite obrok, tako se bo lažje upreti skušnjavam.

Vztrajate na kolesu

Radi bi shujšali v stegna zato se vsakokrat, ko obiščete fitnes, zapodite na kolo. Če se vam zdi, da postajajo vaša stegna širša in ne ravno obratno, morda preveč kolesarite.

Kolesarjenje je sicer odlična vadba, tudi za ohranjanje zmogljivosti srca, ožilja in dihal, vendar je dobro, če to telesno dejavnost združite še s katero drugo – s hojo, tekom, plesom ... Vsaka od teh vadb drugače obremeni mišice nog.

V vadbo vključite naslednji trening: uro nastavite na 5 minut in pričnite s počasnim tempom. V počasnem tempu vztrajajte 45 sekund. Nato 15 sekund poganjajte kolo na vso moč. Po 15 sekundah zopet za 45 sekund upočasnite tempo. Tako izmenjujte intervale vse, dokler ne poteče 5 minut.

Trebušnjaki

Če res ne morete brez trebušnjakov, jih naredite 3 krat po 15. Zaradi dodatnih 50 vaš pas ne bo nič tanjši.

Z izvajanjem klasičnih trebušnjakov namreč obremenite površinske mišice. Ostajajo pa še globlje in prav te so tiste, ki bodo vaš pas naredile tanjši ter veliko pripomogle k stabilizaciji vašega telesa.

Lahko pa trebušnjake za nekaj časa postavite na stranski tir in poskusite to vajo.

Joga

Joga ima veliko pozitivnih učinkov. Povrne ali ustvari fleksibilnost, gibčnost, moč, ravnotežje in vitalnost. Poleg pozitivnih učinkov na fizično telo umirja tudi naša čustva in um.

Z jogo bo odnos do telesa postal drugačen – bolje boste razumeli njegovo govorico, se naučili ločiti med resnično lakoto in čustvenimi impulzi, ki vas silijo, da vedno znova posežete po hrani.

A samo s takšno vadbo ne boste 'pokurili' veliko kalorij. Nedavna študija je pokazala, da z 90 minut hatha joge porabite 200 kalorij. Približno toliko jih porabite pri nakupovanju.

Poizkusite v vašo rutino vključite še aerobno vadbo ali vadbo z utežmi.

Tek

Se vedno držite istega tempa? Ena najpogostejših napak, ki jo tekači radi zagrešijo, je tudi ta, da se zatekajo k bolj počasnemu teku, ki ga izvajajo dlje časa.

Pospešite tempo in naučite telo porabljati več energije in predvsem bolj efektivno.

Človeški organizem se na določen dražljaj odzove s prilagoditvijo. Če je poznejši dražljaj šibkejši od predhodnega, ni potrebe po spremembi. Če pa se pojavi nov ali močnejši dražljaj, je to znak, da se je treba spet prilagoditi.

Pri vsakem treningu poskusite doseči več in tako doseči spremembo. Vaš cilj je hitrejši tempo, daljši čas. Izvajajte 1 do 2 krat na teden.

Sedenje

Tisti, ki večino dneva presedi, izgubi priložnost 'pokuriti' vsaj 900 kalorij.

Ljudje smo narejeni za gibanje, zato se gibajte. Poleg tega se mehanizem, ki požene metabolizem, ravno pri sedenju izklopi.

Če je narava vašega dela takšna, da morate večino časa presedeti, poskrbite, da se boste vsako uro malce sprehodili po pisarni.

Ali pa naredite katero od vaj kar na stolu. Npr. 10 sekund med koleni stiskajte žogo. To naredite trikrat. Vaja je odlična za stegna.

Zadnjico pa lahko učvrstite tako, da napnete zadnjične mišice in jih zadržite za 5 sekund. Naredite 20 ponovitev.

Pazite tudi na prehrano. Izbirajte živila, ki pospešijo metabolizem.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri