Ursula Andress: “Moje kosti se začenjajo drobiti”

5. 11. 2008

Bil je šok, ki ji je dobesedno spodmaknil tla pod nogami – 72-letna Ursula Andress, vroče Bondovo dekle iz filma Dr. No, boleha za osteoporozo. In to že osem let, kot je razkrila pred kratkim …

“Moje kosti se začenjajo drobiti. Živim v strahu pred invalidskim vozičkom, bojim se, da bom nekega dne prikovana na posteljo. ”

Osteoporoza, znana tudi kot atrofija kosti, je zahrbtna bolezen.

Ta zahrbtna bolezen doleti kar 40 odstotkov žensk, starejših od 40 let, največkrat pa jo odkrijejo šele takrat, ko je že prepozno in je kostnina že v procesu razpadanja. Toda Ursula se ne da in ne namerava dopustiti, da bi se zaradi te strašne diagnoze zlomila in bi jo bolezen premagala.

Čeprav ob sebi nima moškega, ki bi ji bil v teh težkih trenutkih v oporo (poročena je bila le enkrat, imela pa je veliko kratkotrajnih afer), in ji družbo delajo le njene živali, se je trdno odločila, da se bo prebila skozi krizo in premagala bolezen. Po naravi je namreč bojevnica. Zdaj hoče to tudi dokazati in s tem opogumiti druge ženske, ki bolehajo za to boleznijo. “Človek lahko kljub tej diagnozi uživa v življenju, skrbi – tako kot jaz – za svoj vrt in hodi na dolge sprehode. ”

Rada bi pomagala drugim

Tako kot veliko drugih prizadetih se tudi Ursula pred tragično diagnozo nikoli ni resno obremenjevala s svojim zdravjem. “Ko je človek mlad, se mu zdi, da bolezni niso pomembne. Ko si starejši, pa ti postane jasno, da ni tako, ” poudarja. Ursula si želi, da bi dele človeškega telesa lahko zamenjali s prav takšno lahkoto, kot lahko zamenjajo avtomobilske gume. “Ker pa to na žalost ni mogoče, so vsakoletni pregledi edina možnost, da ostaneš zdrav, ” se zaveda zvezdnica.

Zdaj Ursula z vsem srcem sodeluje v kampanji Timeless Women Campaign (Brezčasne ženske – kampanja za močnejše kosti). “To počnem, da se znebim osamljenosti, da sem koristna in da lahko poma­gam drugim, ” pojasnjuje. Po dolgih letih na rdeči preprogi ima zdaj končno dovolj časa, da misli tudi na druge ljudi: “Zadostuje mi že to, da s svojim udejstvovanjem ženske opozorim, da lahko tihega tatu, osteoporozo, ustavijo le z rednimi pregledi pri zdravniku. ”

vir: Lea