Vprašali smo trenerja: Zakaj se po teku pojavi bolečina v golenici?

Vprašali smo trenerja: Zakaj se po teku pojavi bolečina v golenici? (foto: profimedia) profimedia
26. 7. 2018

Če se resneje ukvarjate s tekom, ste se z bolečino v golenici verjetno že srečali. Preverite, kakšni so možni vzroki in kako jo lahko odpravite.

Bolečine v golenici (ali t. i. “musklfiber”) se običajno pojavijo kot preobremenitveni sindrom zaradi neprimerne tehnike teka, povečanja obremenitve na treningu ali nenadne menjave podlage po kateri tečemo (npr. predvsem prehod s peščenih poti na asfaltirane in betonske podlage). Pomemben faktor je tudi izbira oziroma menjava obutve. Več o tem si lahko preberete tu: Vprašali smo trenerja: Kaj je najbolj pomembno pri nakupu športne obutve?

Kaj natanko pa se dogaja v telesu, ko se soočate s takšno bolečino? “Ponavadi gre za vnetje pokostnice oziroma prihaja do zakrčenosti mišic okoli golenice, ki ustvarjajo tenzijo na pokostnico, mi pa to zaznamo kot bolečino. V zelo  ekstremnih primerih lahko sumimo na stresni zlom goleni (predvsem ženske, ki so izpostavljene ekstremnim naporom in imajo povečano tveganje za osteoporozo),” pojasnjuje  diplomirani kineziolog in tekaški trener pri AADS - Tek.si Gregor Verbošt.

Kot smo že omenili, do bolečin lahko vodi tudi napačna tehnika teka. Napak je veliko in se razlikujejo od posameznika do posameznika, Gregor pa navede le nekatere izmed njih:

  • neritmično gibanje celega telesa (predvsem rok),
  • nizek položaj bokov (boki pomaknjeni nazaj),
  • pretiran tek preko pete in postavljanje stopala predaleč pred telo,
  • pretirana sklonjenost telesa,
  • opletanje z nogami in rokami navznoter in navzven,
  • asimetrično obremenjevanje,
  • neusklajenost gibanja rok in nog
Kaj lahko storite, da popravite katero od teh napak?

“Napake pri teku sami zelo težko odpravimo, saj velikokrat pride do nerazumevanja osnovnih biomehanskih principov teka, hkrati pa so stari gibalni vzorci tako utrjeni, da brez zunanje vzpodbude in popravljanja težko karkoli spremenimo,” razloži tekaški trener Gregor. Pogosto morate izboljšati tudi moč in gibljivost različnih delov telesa. “Ko to storite, se lahko tudi tehnika sama po sebi do neke mere popravi,” še dodaja. Zato je najbolje, da se za pomoč obrnete na strokovnjake, ki vam bodo znali pomagati in odpraviti pomanjkljivosti.

Z rednim tekom in pravilno prehrano lahko celo izgubite nekaj odvečnih kilogramov, če je poraba kalorij večja kot vnos le-teh. Vendar Gregor hujšanje s tekom priporoča le takrat, ko se morate znebiti še zadnjega kilograma ali dveh, saj “pri bolj obsežnem shujševalnem programu obstajajo varnejše in učinkovite trenažne metode, ki imajo manj poudarka na teku”.