Je res, da moramo spati 8 ur dnevno?

Je res, da moramo spati 8 ur dnevno? (foto: Profimedia) Profimedia
16. 7. 2022

Splošno pravilo pravi, da bi ljudje morali spati v povprečju 8 ur dnevno. Ali je temu res tako?

Vse več se govori o tem, kako zelo je za zdravje pomemben počitek oziroma zadostna količina spanca. Pri tem se pogosto pojavi posplošena formula, da ljudje dnevno potrebujemo 8 ur spanca. Pa je temu res tako?

V novi epizodi Aktivni PODKASTA smo se pogovarjali z Emilom Ledenkom, športnikom, ki se v zadnjih letih posveča predvsem čim bolj umirjenemu, zavestnemu ter zdravemu življenju.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj:
Emila smo med drugim vprašali, kakšen pomen pripisuje počitku.

"Počitku pripisujem velik pomen. Splošno pravilo je, da bi ljudje morali spati 8 ur, a jaz  bi rad govoril o številkah, ker smo si ljudje različni. Nekdo, ki živi stresno življenje in si ne vzame dovolj časa zase, zagotovo potrebuje tudi več spanja in počitka. A če se človek ukvarja s sabo in se sproti energetsko polni, potrebuje manj počitka," je pojasnil Emil.

Zase pravi, da zaradi svojega življenjskega sloga potrebuje veliko manj, kakor 8 ur spanca dnevno. "Osebno sem ugotovil, da čisto normalno funkcioniram, če spim približno 5 – 6 ur. Več ne potrebujem."

Obenem pa seveda skrbi za umirjeno življenje. "Jaz samo za svoj jutranji ritual porabim približno 3 ure, vanj pa vključim dihalne tehnike, meditacijo in energetske vaje. Določene tehnike uporabljam tudi skozi dan in to vse skupaj nanese 5 do 6 ur počitka in polnjenja," je razložil.

Količina spanca je torej odvisna od vašega življenjskega sloga, pa tudi same kakovosti spanja. Če pri sebi opazite, da ne potrebujete 8 ur spanja za normalno delovanje, ni s tem popolnoma nič narobe. V kolikor pa opažate, da imate težave s spanjem ali, da ste kronično utrujeni, pa vsekakor poiščite pomoč pri strokovnjaku.

Oglejte si celoten pogovor: