Ogljikovi hidrati ali maščobe? Čemu se moramo izogibati takrat, ko hujšamo?
Hujšanje je lahko težek in naporen proces, sploh, če ne vemo, kako bi se ga lotili. Po drugi strani pa je izguba odvečnih kilogramov lahko enostavna in prijetna, če se je lotimo premišljeno, počasi in na ustrezen način.
Ko govorimo o hujšanju, morda tudi vi pomislite na določena živila, ki bi se jim morali takrat po celi črti izogibati. Pogosto so na tapeti ogljikovi hidrati in maščobe. Pa je temu res tako?
Lana Trampuš, nutricionistka, diplomirana inženirka živilstva in prehrane sploh pri ženskah opaža številna napačna prepričanja o prehrani. Pravi, da se ženske pogosto bojijo in izogibajo določenih živil povsem po nepotrebnem.
"Ženske se pogosto izogibajo ogljikovim hidratom in maščobam. Trendi se sicer zelo obračajo; en čas je aktualno, da jemo čim bolj nizkomaščobna živila, spet drugič pa so aktualni pristopi, ki temeljijo na veliki količini maščob in malo ogljikovih hidratov," pravi Lana.
Ob tem pa dodaja, da se v resnici ni treba izogibati ničemur - ne ogljikovim hidratom, ne maščobam.
"Na koncu je treba vedeti, da nobenega makro hranila (beljakovine, ogljikovi hidrati, maščoba) ni treba izločiti iz svoje prehrane, da vzdržujemo neko primerno telesno težo oziroma, da se ji približujemo - da hujšamo. S tem samo ustvarjamo strah pred določeno prehrano. Jemo lahko vse, samo treba je prilagoditi porcije teh živil svojim ciljem, svojemu zdravstvenemu stanju in svoji telesni dejavnosti."