Strokovnjakinja razkriva vse, kar morate vedeti o gensko spremenjenih organizmih

Strokovnjakinja razkriva vse, kar morate vedeti o gensko spremenjenih organizmih (foto: Profimedia) Profimedia
22. 5. 2023

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane, ki je odgovarjala na naša vprašanja o varnosti živil.

V pogovoru nam je Zala zaupala vse, kar moramo vedeti o aditivih, oznakah na živilih, tabelah hranilne vrednosti ter še veliko več.

Med drugim nam je pojasnila tudi, kakšna je pri nas situacija z gensko spremenjenimi organizmi (GSO). Danes že veliko poslušamo o tem, da so v naši prehrani slednji pogosto prisotni in da lahko ogrožajo naše zdravje.

A Zala opozarja, da temu ni čisto tako. Evropska zakonodaja namreč prepoveduje uporabo GSO v prehrani ljudi. "Ni dovoljeno, da bi bilo katerokoli živilo za prehrano ljudi, gensko spremenjeno."

Opozarja pa, da je uporaba GSO dovoljena za krmo živali.

"Edino, kar je trenutno v Evropski Uniji dovoljeno, je to, da je krma za živali lahko gensko spremenjena. Običajno sta to soja in koruza." GSO lahko torej z našo prehrano zaužijemo samo tako, da uživamo meso, mleko in druge živalske produkte.

Soja, koruza in druge rastline, ki so namenjene ljudem, pa ne smejo biti gensko spremenjene, zato ni nobene potrebe, da bi se jim izogibali ali se jih bali.

Celotnemu pogovoru z Zalo prisluhnite tukaj: