Zakaj NI priporočljivo, da mamice takoj po porodu pričnejo s treningi?

Zakaj NI priporočljivo, da mamice takoj po porodu pričnejo s treningi? (foto: Profimedia) Profimedia
15. 12. 2022

Nekatere se že takoj po porodu vrnejo v fitnes ali na druge aktivnosti, vendar ima to lahko katastrofalne posledice...

V novi epizodi Aktivni podkasta smo se pogovarjali z Evo Peternelj, nekdanjo jadralko, strastno športnico, osebno trenerko ter bodočo mamico.

Pred kratkim je Eva na svojih družbenih omrežjih delila veselo novičko: s partnerjem Nikom bosta prvič postala starša! Oba se nove vloge že zelo veselita, Eva pa je neizmerno hvaležna, da nosečnost poteka nemoteno in da lahko tudi v tem času ostaja aktivna.

"To je bila moja največja želja, da bo nosečnost potekala brez težav, da bom jaz lahko še vedno aktivna. Mislim, da bi najtežje sprejela to, da bi kar naenkrat, iz danes na jutri obležala v postelji," nam je zaupala v pogovoru.

Ko smo jo vprašali, ali namerava takoj po porodu ponovno pričeti s treningi, je povedala, da sicer nima točnega načrta, vsekakor pa si želi najprej omogočiti regeneracijo.

"Nimam potrebe, da bi se takoj po porodu vrnila v fitnes. Verjetno, če bi šlo vse po planu, bi se lahko, ampak ni to prioriteta. Rada bi si vzela čas, da doma sploh vzpostavimo nek nov življenjski slog in da vidim, kako se počutim," je pojasnila.

Vadba prehitro po porodu ima lahko posledice, ki si jih ne želi nobena

Tudi, če se mamica po porodu počuti dobro, se moramo zavedati, da je sam porod velik napor za telo, zato bi bilo najboljše, da si ponudimo najprej čas za regeneracijo.

"Porod je nedvomno eden največjih naporov, ki ga telo prenese v našem življenju. Ne glede na to, kako smo fizično pripravljeni in "natrenirani" je po mojem mnenju porod nekaj najbolj intenzivnega. Zato je tudi regeneracija telesa zelo dolga," opozarja Eva.

"To ni neka zakasnjena mišična bolečina ("musklfiber"), ki jo imaš dva dni. Po porodu imamo razrazhljane vse mišice medeničnega dna in če takrat pretiravamo s fizičnim naporom (intenzivni treningi) lahko pride do več težav, kot so inkontinenca, diastaza ter številne druge težave, ki si jih nobena ne bi želela imeti. Zato mislim, da je boljše počakati, si vzeti čas za regeneracijo in šele potem začeti, počasi in postopoma, z vadbo," svetuje.

Ob tem je pomembno, da se pred pričetkom same vadbe posvetujemo s strokovnjakom, ki nam bo lahko ponudil najboljši nasvet glede na naše individualne potrebe.

Celotnemu pogovoru z Evo prisluhnite tukaj: