Zakaj je zajtrk nujni del jutranje rutine?

Zakaj je zajtrk nujni del jutranje rutine? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 4. 2022 Promocijsko sporočilo

Preverite, zakaj je zajtrk tako zelo pomemben del dneva ter kje dobite kvalitetne sestavine za uravnotežen obrok.

Poznate rek: "zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu?" Pregovor ni iz trte zvit. Zajtrk je res izjemno pomemben obrok, ki ga je dobro vključiti v svojo jutranjo rutino. 

Energija za telo in misli

Tudi v spanju naše telo porablja energijo. Medtem, ko spimo, se v telesu vršijo številni procesi, pri katerih telo porablja energijske zaloge, ki smo jih zaužili skozi dan. Zjutraj je torej pomembno, da svojemu telesu omogočimo novo energijo za nemoteno delovanje.

Z zajtrkom torej poskrbite za ustrezno delovanje svojega telesa; mišic, prebave ter tudi možganov. Tako si omogočite tudi boljšo koncentracijo in kognitivne sposobnosti.

Pozitivni učinki zajtrka
  • Svoje telo napolnite z energijo;
  • Živila, ki jih uživamo za zajtrk, so pogosto precej hranilna;
  • Uživanje zajtrkov pomaga pri hujšanju;
  • Zajtrk poskrbi za izboljšano razpoloženje;
  • Ljudje, ki jedo zajtrk, navadno živijo bolj zdravo.

Kje dobiti kvalitetna živila za zajtrk?

Vse bolj se zavedamo pomena kvalitete živil, ki jih uporabljamo v obrokih. Najbolje je, da izbirate lokalne izdelke, ki so poleg kvalitete tudi okusni in okolju prijazni.

Pogosto živilo, ki ga uporabljamo pri zajtrku je mleko. To je vsestransko in polno hranil, kot so kalcij, kalij, fosfor ter vitamin B in D. Najbolje pri vsem pa je, da kvalitetno mleko lahko dobite tudi v trgovinah.

V trgovinah poiščite mlečne izdelke s posebno oznako "izbrana kakovost Slovenija", ki ima obliko smeška. Znak jamči, da so mleko in mlečni izdelki v celoti proizvedeni v Sloveniji, so odlične kakovosti in podvrženi dodatni kontroli.

Izdelki iz omenjene sheme so visoke kakovosti in lokalnega porekla, obenem pa so tudi okolju prijaznejši. Z nakupom podpirate pridelavo in predelavo mleka in mlečnih izdelkov v Sloveniji, sebi pa zagotovite vsa hranila, ki jih vaše telo potrebuje za dober začetek dneva.

Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov.