Kaj mora vsak tekač vedeti o prehrani?

Kaj mora vsak tekač vedeti o prehrani? (foto: Profimedia) Profimedia
25. 5. 2016

Mediji nas zasipavajo z informacijami o tem, kakšen tip prehrane in katera dieta je tista »ta prava«, še bolj pa s tem, kakšna je optimalna prehrana športnika. Vendar je v prvi vrsti treba vedeti naslednje ...

Povečana fizična aktivnost še ne pomeni, da lahko jemo več in kar nam »paše«, temveč moramo toliko bolj skrbno izbirati kvalitetna živila in z njimi zadostiti našim presnovnim zahtevam. Slednje je v veliki meri odvisno od našega življenjskega stila.

Mikro in makro hranila

Kot vemo človeško telo potrebuje za optimalno delovanje pravilno kombinacijo

  • makrohranil (beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov) in
  • mikrohranil (vitaminov, mineralov, antioksidantov in drugih fitokemikalij) ter seveda
  • ustrezno hidracijo.

Ker mikrohranila v naravni hrani delujejo sinergistično, lahko z uživanjem zgolj raznovrstne naravne prehrane to brez težav dosežemo.

Če torej jemo mešano prehrano tako živalskega kot rastlinskega izvora in pri tem izbiramo naravna in nepredelana živila tako v surovi kot tudi kuhani obliki, bomo potrebam telesa po vseh esencialnih snoveh zadostili že brez prehranskih dodatkov.

Kaj pa športniki?

Pri resnih amaterskih in profesionalnih športnikih, ki trenirajo vsak dan po več ur, pa se stvar malo zakomplicira.

Metabolizem športnika je veliko hitrejši, celice potrebujejo večje količine substratov iz katerih bodo tvorile energijo, hkrati pa se morajo »zakrpati« natrgana mišična vlakna in popraviti škoda v celicah, ki jo s seboj prineseta vadba in oksidativni stres.

Telo športnika mora biti sposobno tudi učinkovito odstranjevati odpadne produkte presnove in odvajati toploto, obenem pa vzdrževati elektrolitsko in tekočinsko ravnovesje. Pri teh procesih poleg makrohranil sodelujejo tudi mikrohranila, zato se poveča tudi potreba po slednjih.

Poleg tega moramo upoštevati še časovno komponento vnosa hranil (t.i. »timing«), ki ima po mnenju strokovnjakov še najpomembnejšo vlogo. Zato je v specifičnih okoliščinah (povečan obsega treninga, dodaten stres, oslabljen imunski sistem, bolezen ali kadar osnovna kvalitetna prehrana ni na voljo) smiselna uporaba prehranskih dodatkov, saj je težko zadostiti potrebam telesa po vseh hranilih, ki jih rabi v danem trenutku. Prehranska dopolnila običajno vsebujejo določena mikrohranila, ki jih telesu primanjkuje, medtem ko športni prehranski dodatki vsebujejo predvsem makrohranila (beljakovine, ogljikove hidrate) ali katero izmed ergogenih snovi, ki lahko pozitivno vpliva na športne dosežke.

Dr. Leon Bedrač, univ. dipl. kem.

Več preverite na pospesiritem.si