5 presenetljivih učinkov sladkega krompirja

18. 11. 2023
Deli
5 presenetljivih učinkov sladkega krompirja (foto: Profimedia)
Profimedia

Sladki krompir je odličen vir vitaminov, mineralov ter ostalih snovi, ki pripomorejo k zdravju in dobremu počutju. Preverite 5 najbolj presenetljivih učinkov, ki jih ima sladki krompir na telo.

1. Izboljšuje zdravje črevesja

Sladki krompir je dober vir vlaknin ter antioksidantov, ki lahko koristijo črevesju. Vlaknine blažijo prebavo in poskrbijo za rednejše odvajanje, stroka pa jih povezuje celo z manjšim tveganjem za raka debelega črevesa.

Nekatere študije so pokazale tudi, da določeni antioksidanti pripomorejo k nastanku koristnih bakterij, ki krepijo zdravje črevesja in zmanjšujejo tveganje za bolezni, kot je sindrom razdražljivega črevesja (IBS).

2. Lahko ščiti pred rakavimi obolenji

Kot že omenjeno, ima sladki krompir veliko antioksidantov - tudi takšnih, ki lahko ščitijo pred resnimi obolenji. V eni od študij se je izkazalo, da antioksidanti v vijoličnem sladkem krompirju lahko zavirajo rast rakavih celic v mehurju, želodcu, debelem črevesu in dojkah. 

3. Krepi vid

Med drugim sladki krompir vsebuje tudi beta karoten, ki živilu daje značilno oranžno barvo. Beta karoten pa med drugim krepi tudi zdravje vida.

200 g pečenega sladkega krompirja oranžne zagotavlja  dvakrat večjo količino beta karotena od priporočene dnevne vrednosti, kar lahko prispeva k izboljšanemu vidu. Tudi vijolični sladki krompir ima svoje učinke: izkazalo se je, da lahko ščiti očesne celice pred poškodbami, kar je pomembno za splošno zdravje oči.

4. Izboljšuje delovanje možganov

Uživanje sladkega krompirja lahko pozitivno pripomore tudi k delovanju možganov. Nekatere študije so ugotovile, da sladki krompir lahko zaščiti pred vnetji v možganih ter krepi spomin.

5. Skrbi za močan imunski sistem

Kot že omenjeno, je sladki krompir odličen vir beta karotena, ki ga telo pretvori v vitamin A. Ta igra pomembno vlogo pri imunskem sistemu in lahko zaščiti pred številnimi težavami.

Sladki krompir je odlično živilo, iz katerega lahko naredite slastno prilogo, glavne jedi ter celo sladice. Na portalu Aktivni vas že čakajo številni recepti s sladkim krompirjem, ki jih boste naravnost oboževali!

Vir: healthline.com

Morda bi vas zanimal tudi podkast s Karin Velikonja

Strokovnjakinja na področju obrazne vadbe pojasnjuje, zakaj pride do podočnjakov in zabuhlosti obraza, kaj se zgodi, če uporabljamo botoks, kako okrepiti mišice obraza ter še veliko več.