5 živil, ki kvarijo vaše zaobljube o zdravem načinu prehranjevanja

5 živil, ki kvarijo vaše zaobljube o zdravem načinu prehranjevanja (foto: profimedia) profimedia
7. 1. 2020

Ko ste odločeni in mislite, da se prehranjujete zdravo, pa so na jedilniku še vedno … 

Sadni jogurt

Jogurt je odličen kot prigrizek in ga lahko kombinirate z mnogimi dodatki, na primer s sadjem in medom. Vendar poskrbite, da bo jogurt “navaden”, brez dodanega okusa. Že navaden jogurt namreč vsebuje nekaj malega sladkorja, v sadnem, čokoladnem, vanilijevem pa je sladkorja veliko več.

Bolj zdravo bo, da si sami naredite svoj okus jogurta, kar bo zagotovo vseboval manj dodanega sladkorja. Okus dobro izpopolnijo tudi nasekljani oreški. 

Energijska tablica

Energijske tablice so lahko odličen vir vlaknin in drugih hranil, ki še posebej prav pridejo po opravljenem treningu pa tudi kot zdrav prigrizek na poti. Preden pa v nakupovalno košarico naložite kup tablic, preverite na etiketi, koliko sladkorja vsebujejo. Presenečeni boste, da ga je običajno ravno toliko kot v piškotih ali kateri drugi sladkariji. 

Kaj priporočamo? Naredite domače energijske tablice in kroglice. 

Za pripravo čokoladnih zdravih energijskih kroglic potrebujete: 

  • 1 skodelico ovsene kaše
  • ½ skodelice kokosovih kosmičev
  • ½ skodelice arašidovega masla
  • ½ skodelice lanenih semen
  • ¼ skodelice medu
  • ¼ skodelice nesladkanega kakava v prahu
  • 1 čajno žlico vanilijevega ekstrakta
Profimedia

Najprej v posodi zmešajte vse suhe sestavine: kašo, kosmiče, semena in kakav v prahu. Vse skupaj prelijte z medom in ponovno premešajte. Na koncu dodajte vanilijo in arašidovo maslo.

Preizkusite tudi te recepte: 

Dietni napitki in sokovi

Z oznako dietno na prvi pogled ni nič narobe, zakaj si torej poleg zdravega kosila ne bi privoščili še dietne kole? Resda je dodanega sladkorja v teh pijačah zagotovo manj, vendar so ga za dober okus morali nadomestiti z drugimi umetnimi snovmi, ki povzročijo enako škodo. Poleg tega se sladkor skriva v različnih oblikah, ki jih na etiketi ne prepoznate. 

Tudi sadni sokovi niso glede vsebnosti sladkorja dosti boljši. V njih boste pogosto našli malo sadnega deleža in veliko dodatkov. Preverite še etikete sokov, ki obljubljajo 100 % sadni delež. 

Najboljša možnost je, da večinoma pijete vodo in nesladkan čaj (ali mu dodajte med), lahko pa si sami pripravite vodo z okusom

Solatni prelivi iz trgovine

Po vseh sladkih prazničnih dobrotah pri  zdravem kosilu paše tudi solata - listnata ali iz različne zelenjave. To bo odličen pristop k novoletni zaobljubi o zdravem prehranjevanju, poleg tega si solate lahko vzamete tudi s seboj na pot in se izognite malicanju v restavracijah. 

Bodite kreativni tudi pri pripravi solatnih prelivov, ki naj nikakor ne bodo kupljeni. S tem boste svoj zdrav obrok namreč spremenili v nezdravega, saj boste zaužili tudi veliko sladkorja in ojačevalcev okusa. Kupljene prelive torej črtajte z jedilnika. 

Vnaprej pripravljeni obroki

Ker smo vsi samo ljudje in ima dan samo 24 ur, se včasih zgodi, da nimamo volje ali časa za kuhanje. In potem je najlažja opcija že pripravljen obrok, ki ga pogrejemo v mikrovalovni pečici ali popečemo na ponvi. 

Žal bo to zamajalo vaš način prehranjevanja, saj se telo lahko hitro navadi umetnih okusov in dodanega sladkorja, ki ga zavestno sploh ne opazite. Nimate pregleda nad sestavinami in vsemi umetnimi snovmi, ki so dodane za lep videz hrane in obstojnost. 

Izdamo vam nekaj trikov, ki bodo rešili vaše probleme: Priprava obrokov vnaprej