Kislo zelje in njegove zdravilne lastnosti v Sloveniji poznamo že stoletja, saj so ga jedli že Stari Grki in Rimljani, še pred njimi pa so ga najverjetneje »izumili« Kitajci.
Kislo zelje slovi kot hrana, ki pomaga izgubljati odvečne kilograme in razstruplja telo, pozimi pa je odličen vir vitamina C. Ima majhno kalorično vrednost, a veliko vode in prehranskih vlaknin, zato nam daje občutek sitosti. V Sloveniji ga največ jemo pozimi, saj nadomešča svežo zelenjavo.
Jota
Samostojno furlansko in kraško jed ter najbolj priljubljeno enolončnico v Sloveniji, joto, se je s kislo repo ali zeljem.
Sarma
V naših krajih se največkrat je sarmo ovito v liste kislega zelja, drugje pa jo ovijejo v liste vinske trte, rabarbarine liste, blitvo ali liste surovega belega zelja. Beseda sarma prihaja iz turške besede "sarmak", ki pomeni zaviti ali zvitek.
Segedin golaž
»Segedinar« je madžarska jed na žlico, ki je priljubljena tudi v naših krajih.
Pečenica (ali krvavica) z dušenim kislim zeljem in matevžem
Jed velja za eno najbolj priljubljenih slovenskih narodnih domačih jedi.
Zeljna juha
Juha je znana tudi kot dietna hrana, saj jo veliko ljudi je, ko želi shujšati.
Kranjska gibanica (burek) s kislim zeljem
Poslovenjen burek, ki je sestavljen iz skute, koščkov kranjske klobase, kislega zelja in listnatega testa.
Recept: Sarme iz kislega zelja
Sestavine
- 2 stroka česna
- 1 čebula, olje
- 50 g riža
- 350 g mletega mesa
- sol
- poper
- 1 jajce
- peteršilj
- glava kislega zelja
- mleta rdeča paprika
- paradižnikova mezga
- jušna osnova ali kocka
- kisla smetana
Priprava
- Čebulo in česen olupite, sesekljajte in prepražite na olju.
- Riž do polovice skuhajte v vodi.
- Mleto meso dajte v posodo, dodajte česen, čebulo, sol, poper, jajce, sesekljan peteršilj in riž. Vse skupaj dobro zgnetite.
- Iz glave kislega zelja odstranite liste in nanje položite malo mletega mesa in jih lepo zvijte. Zvijte tako, da konce na obeh straneh zataknete v zvitek in nato list zvijete, lahko si pomagate z zobotrebcem.
- V lonec položite 3 liste kislega zelja, nanje naložite zvitke in jih pokrijte s preostalimi listi.
- Prilijte toliko vode, da je vse skupaj pokrito in kuhajte do vretja.
- Nato v posodici zmešajte malo vode, moko, mleto rdečo papriko, jušno kocko in paradižnikovo mezgo. Vse skupaj zlijte k sarmam in kuhajte 2 uri.
- K sarmam ponudite kislo smetano in svež kruh.
Preberite še: Recept za hrustljavo brusnično pito ali Preveč sarm? Ah, poglejmo koliko energije pokurimo s pomivanjem posode?
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"