9 lastnosti ječmena, ki dobro vplivajo na vaše zdravje

9 lastnosti ječmena, ki dobro vplivajo na vaše zdravje (foto: profimedia) profimedia
4. 10. 2018

Ječmen vsebuje veliko hranilnih snovi in ima zdravilne učinke, od boljše prebave in izgube telesne teže do nižje ravni holesterola in boljšega zdravja srca. Preverite, zakaj bi se moral večkrat znajti na vašem jedilniku. 

Tu je nekaj razlogov, zakaj je vredno večkrat poseči po ječmenu: 

  • Vsebuje ogromno koristnih hranilnih snovi

Ječmen vsebuje veliko vitaminov, mineralov ter drugih koristnih rastlinskih spojin. Na voljo je v mnogih oblikah, od luščin, kosmičev in moke. Skoraj pri vseh omenjenih primerih gre za polnozrnato obliko, razen pri ješprenu, ki so mu odstranili tako otrobe kot tudi luščino. 

Če ga uživate v nepredelani obliki, boste s tem pridobili ogromno vlaknin, molibdena, mangana in selena. Poleg tega vsebuje tudi veliko bakra, vitamina B1, kroma, fosforja, magnezija in niacina.

Za povrh vsebuje ogromno lignanov; to je skupina antioksidantov, ki jo povezujejo z nizkim tveganjem za raka in bolezni srca.

Pred pripravo ga namočite v vodo, s čimer boste odstranili antinutriente, hkrati pa povečali raven vitaminov, beljakovin in antioksidantov.

  • Zmanjšuje občutek lakote in pripomore k izgubi telesne teže

Ječmen lahko zmanjša občutek lakote in vzpodbuja občutek sitosti – oboje sčasoma lahko vodi v izgubo telesne teže. Lakoto zmanjšuje predvsem s pomočjo visoke vsebnosti vlaknin, pri čemer so mu topne vlaknine, imenovane beta-glukani, še posebej v pomoč.

Topne vlaknine, kot so beta-glukani, v črevesju izoblikujejo želatinasto snov, ki upočasni prebavo in absorbcijo hranilnih snovi. Zato se vaš apetit ustavi, občutek sitosti pa traja dlje.

  • Netopne in topne maščobe izboljšujejo prebavo

Za to je spet zaslužna visoka vsebnost vlaknin, v tem primeru pa gre za netopne vlaknine.

Večina vlaknin v ječmenu je netopna, kar pomeni, da se (v nasprotju s topnimi vlakninami) v vodi ne raztopijo. Posledično okrepijo blato in pospešijo gibanje črevesja, s čimer zmanjšujejo možnost zaprtosti. Po drugi strani pa topne vlaknine v jačmenu predstavljajo hrano za črevesju prijazne bakterije, ki zato proizvajajo krajše maščobne kisline.

  •  Lahko preprečuje nastanek žolčnih kamnov in zmanjšuje možnost za operacijo žolčnika

Visoka vsebnost vlaknin v ječmenu lahko pomaga tudi pri preprečevanju žolčnih kamnov.

Žolčni kamni so trdni delci, ki spontano nastanejo v žolčniku, malem organu tik pod jetri. Ta proizvaja žolčno kislino, s pomočjo katere telo prebavlja maščobo. Žolčni kamni v večini primerov ne povzročajo nobenih simptomov, se pa včasih zgodi, da večji kamni obstanejo v kanalu žolčnika, s čimer povzročijo močno bolečino. V takšnih primerih je velikokrat potreba operacija, s katero kamne odstranijo.

Vrsta netopnih vlaknin, ki jih vsebuje ječmen, lahko prepreči nastanek žolčnih kamnov in zmanjša tveganje za operacijo žolčnika.

  • Beta-glukani lahko pripomorejo k nižji ravni holesterola

Beta-glukani v ječmenu zmanjšujejo raven »slabega« holesterola, ker se vežejo na žolčno kislino. Telo te kisline (ki jih jetra proizvajajo iz holesterola) nato izloči z blatom. Jetra morajo holesterol potem izkoristiti za proizvajanje nove žolčne kisline, s čimer se količina holesterola v krvi zmanjša.

  •  Lahko zmanjšuje tveganje za bolezni srca

Polnozrnate izdelke ves čas povezujemo z bolj zdravim srcem, zato ni presenetljivo, da redno uživanje ječmena morda znižuje tveganje za nastanek bolezni srca. Ječmen namreč znižuje določene dejavnike tveganja; poleg tega, da znižuje raven »slabega« holesterola, njegove topne vlaknine znižujejo tudi krvni tlak.

  • Magnezij in topne vlaknine vas lahko obvarujejo diabetesa

Ječmen lahko zmanjša tveganje za razvoj diabetesa tipa 2, ker znižuje raven sladkorja v krvi in izboljšuje izločanje inzulina. Deloma lahko to pripišemo dejstvu, da vsebuje ogromno magnezija, minerala, ki pri proizvajanju inzulina in porabi sladkorja igra pomembno vlogo. Poleg tega ječmen vsebuje veliko topnih vlaknin, ki se na poti skozi prebavni trakt vežejo z vodo in drugimi molekulami ter s tem upočasnjujejo absorbcijo sladkorja v krvni obtok.