Spregledano superživilo, ki topi kilograme in ščiti vaše srce (moralo bi biti nepogrešljivo v vaši prehrani!)

31. 5. 2024
Deli
Spregledano superživilo, ki topi kilograme in ščiti vaše srce (moralo bi biti nepogrešljivo v vaši prehrani!) (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Zakaj bi ga morali redno uživat? Ker ima to superživilo res neverjetno število pozitivnih učinkov na zdravje.

Ajda, ki izvira iz oddaljenih predelov Sibirije z ostro gorsko klimo, je bila dolga desetletja ključna sestavin za preživetje ljudi v surovih razmerah. Upravičeno je razglašena za superživilo, vendar je v naši prehrani pogosto zapostavljena.

Brez glutena in bogata z vitamini

Ajda je preprosta za kuhanje, bogata z vitamini skupine B in številnimi hranilnimi snovmi. Z mletjem ajde pridobimo moko, iz katere lahko pripravimo kruh, peciva in izjemno okusne ter predvsem zdrave palačinke.

Ajda postaja vse bolj priljubljena zaradi svoje vsebnosti prehranskih vlaknin, mineralov, kot so fosfor, magnezij, železo, cink, baker in mangan, ter osmih ključnih aminokislin. Poleg tega je bogata s flavonoidi, ki pomagajo zniževati raven sladkorja v krvi.

Profimedia

Idealen nadomestek za gluten

Ljudje, ki se izogibajo glutenu, lahko brez skrbi uživajo v jedeh iz ajde. Poleg tega ajda znižuje visok krvni tlak in holesterol, kar pripomore k zdravju kardiovaskularnega sistema. Pogosto se v obrokih uporablja kot priloga.

Znižuje raven sladkorja v krvi

Ajda zaradi visokega deleža beljakovin in vlaknin pomaga pri normalizaciji ravni sladkorja v krvi, kar je še posebej koristno za diabetike in tiste, ki želijo izgubiti odvečne kilograme. Zaradi svoje lahko prebavljive narave uspešno znižuje tudi raven holesterola v krvi. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko ajda vpliva tudi na znižanje visokega krvnega tlaka.

Hranilna vrednost ajde

Zanimivo je, da se ajda v kulinariki obravnava kot žitarica zaradi svoje hranilne vrednosti, vendar botanično spada med zelnate rastline in jo včasih uvrščajo tudi med sadje. Morda niste vedeli, a cvetovi ajde so zelo aromatični in privabljajo čebele, ki proizvajajo poseben med. Ta med je značilen po svoji temni barvi, močnem vonju in bogatih zdravilnih lastnostih.

Ajda za hujšanje

Ajdina kaša vsebuje malo maščob, kar je z zdravstvenega vidika odlična lastnost, saj vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin in lecitin, ki je pomemben za razvoj otrok. Vendar pa se ajda ne priporoča v prehrani dojenčkov do enega leta starosti zaradi visoke vsebnosti vlaknin, ki otežujejo prebavo, in visoke energetske vrednosti. Ker ajdina kaša ne vsebuje glutena, je primerna tudi za osebe s celiakijo.

Vir: N1 Hrvaška

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič