Ne prezrite jih: 5 sestavin za beljakovinski napitek, ki učinkovito pospešijo topljenje maščobnih oblog

Ne prezrite jih: 5 sestavin za beljakovinski napitek, ki učinkovito pospešijo topljenje maščobnih oblog (foto: Profimedia) Profimedia
15. 9. 2023

V težnji po izgubi odvečnih kilogramov marsikdo posega po različnih metodah. Nekateri so privrženci beljakovinskih napitkov in smoothijev, kar lahko v prehrani in prav tako v telesni teži naredi izjemno razliko, če se v njih nahajajo pravšnje sestavine. 

Beljakovinski napitek mora vsebovati mešanico zdravih sestavin in dodaten odmerek beljakovinskega prahu ali visoko beljakovinsko sestavino. Včasih lahko preveč sladkorja ali sestavin, povzroči napihnjenost in zastajanje vode, kar lahko izničijo trdo delo in trud.  

Strokovnjaki na portalu Eat This Not That priporočajo odlične kombinacije zdravih napitkov, ki pripomorejo tudi k kurjenju odvečnih maščob.  

Katere so skrivnosti, ki pomagajo odpraviti odvečne maščobne obloge?

Ena izmed skrivnosti se skriva v vlakninah

»Vedno priporočam beljakovinske napitke z vlakninami za pomoč pri hujšanju,« pravi Morgyn Clair, registrirana dietetičarka. »Vlaknine so ključne za hujšanje, saj pomagajo ustvariti občutek sitosti in spodbujajo k zdravju črevesja, pomagajo pa tudi uravnavati apetit. Strankam priporočam, da pripravijo domač beljakovinski napitek z zdravim virom vlaknin iz sadja in zelenjave.«

Jabolčni kis  

Strokovnjaki pravijo, da tekočina iz jabolčnega kisa lahko pomaga zniževati krvni sladkor, drugi pa trdijo, da lahko neposredno pomaga pri zmanjšanju kilogramov. Kis podpira tudi zdravje črevesja, kar je lahko odličen dodatek pri beljakovinskem napitku.  

Vključite zelene sestavine

»Če razmišljate o idealni izbiri napitkov za hujšanje, poskusite napitek z zelenimi sestavinami. To so lahko zeleni čaj, ohrovt, jabolko, avokado, špinača in malo soli«, pravi Reda Elmardi, certificirana nutricionistka. Zeleni čaj je fantastična sestavina, ki se uspešno bori proti trebušni maščobi. Sladkoba iz jabolk in avokada v mešanici ohrovta in špinače pa pomaga zmanjšati napenjanje.

Uporabite tudi nekaj kurkume

Kurkuma velja za enega izmed najmočnejših protivnetnih sredstev v naravi, pravi Dr. Ravi Aviana. Povečanje telesne teže, še zlasti na področjih kjer jo je težje izgubiti, to so predeli trebuha, zadnjice, stegen, vrata in brade,  je neposredno povezano z zdravjem in delovanjem limfnega sistema. Pri tem lahko podporno deluje kurkuma, ki pomaga limfnemu sistemu delovati učinkovito, kar je ključni dejavnik pri izgubi teže, mlajšem videzu in izboljšanju fizičnega, duševnega, čustvenega in spolnega zdravja.

Odlične rezultate pri kurjenju maščob doprinese tudi cimet

Za dobrega pomočnika pri kurjenju maščob velja tudi cimet, ki ga lahko uporabite kot začimbo v beljakovinskem napitku. »Cimet pomaga razgraditi in pretvoriti sladkorje, ki so bili shranjeni kot maščoba, v energijo, ki jo je mogoče porabiti,« pravi dr. Aviano in dodaja, da prav tako zagotavlja tudi podporo za uravnavanje ravni krvnega sladkorja, ki je ključni dejavnik za fizično, duševno in čustveno dobro počutje. 

Vir: eatthis.com

Preverite tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Sandi Zajc in Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha pogovarjata o usodnih avgustovskih poplavah, poslanstvu gasilca in kdo je, ko sleče svojo uniformo

Pogovoru prisluhnite tukaj: