17 preprostih načinov za uspešno hujšanje

17 preprostih načinov za uspešno hujšanje (foto: profimedia) profimedia
20. 7. 2018

Če niste  ravno med srečneži, ki si lahko privoščijo osebnega trenerja z bogatim znanjem o zdravju, naj vam povemo, da za uspešno hujšanje ne potrebujete posebnih in dragih diet ter prilagojenih treningov. V svojo dnevno rutino vnesite preproste trike in spremembe, ki naj ostanejo z vami tudi, ko dosežete idealno težo. 

Najbolje pri vsem skupaj je, da lahko navade ohranite tudi potem, ko dosežete zastavljen cilj, saj vas usmerjajo v zdrav način življenja. 

Naredite več korakov

Če ste podobni večini ljudi, verjetno večino dneva presedite: v in iz službe se vozite z avtom ali z avtobusom, potem sedite za mizo itd ... To seveda ne bo pozitivno vplivalo na vaše zdravje, pa tudi na izgubo telesne teže ne – zato se premaknite! Strokovnjaki svetujejo okoli 10.000 korakov dnevno. Če je številka za vas previsoka, pa poskušajte vsaj za 10 odstotkov povečati število korakov. Tudi hitra hoja je boljša od ležernega sprehoda.

Uživajte organsko prehrano

Povsod nas obkroža predelana hrana, a vam bodo dodane snovi in sladkor bolj škodili kot pomagali. Zato raje uživajte več organske in nepredelane prehrane.

Pazljivo izbirajte živila

Kadar se držite diete, vam velikokrat priporočajo oreščke. Ti so zaradi velike vsebnosti beljakovin in zdravih maščob, pa tudi zaradi bogate energijske vrednosti, odličen in zdrav prigrizek, ki vas bo nasitil, da se vam bodo nehale cediti sline po nezdravih prigrizkih. Pazite le, da jih boste skrbno izbrali. Nekateri izmed njih, še posebej makadamija, so zelo kalorični, zato raje posezite po mandljih ali pistaciji.

Hrano pripravljajte sami

Življenje je včasih kaotično, zato nam najbolj ustreza, če si hrano naročimo oziroma se odpravimo v restavracijo. Za našo težo to seveda ni najboljša odločitev. Če boste obroke pripravljali doma, se boste lahko izognili prekomernim količinam masla, soli in olja, ki jih najdete v večini restavracij, hkrati pa boste lahko nadzorovali velikost obrokov.

Privoščite si zdrav zajtrk

Velikokrat se zgodi, da zajtrk izpustimo, čeprav je pri izgubljanju telesne teže pravzaprav najpomembnejši obrok dneva. Zato svoj nezdrav zajtrk raje zamenjajte za nasiten in zdrav obrok, ki vas bo ob začetku dneva napolnil z energijo in dobrim počutjem.

Privoščite si dovolj spanja

Morda se ne zavedate, kako pomembno je spanje za vaše zdravje. Počitek ni ključen le za obnavljanje telesa, temveč lahko zaradi pomanjkanja spanja postanete bolj lačni, kar vodi v poseganje po nezdravi prehrani.

Uživajte dovolj zelenjave

Mama je imela prav: uživanje zelenjave je ena izmed najpomebnejših stvari za zdravo življenje. Zelenjava ima malo kalorij, hkrati pa vsebuje veliko nasitnih vlaknin, zato je idealna za uživanje.

Izvajajte kardio vadbo

Pri hujšanju je ključno porabljanje kalorij, zato je za doseg cilja najbolj primerna kardio vadba, s pomočjo katere boste pospešili srčni utrip in stopili odvečno maščobo.

Odmerjanje velikosti obrokov

Star pregovor, ki pravi »vse po zdravi meri«, je še kako resničen. Čeprav je hrana, bogata z maščobo in sladkorjem, vedno slaba, pa zlato pravilo pravi, da morate biti pri vseh obrokih pozorni na količino. Če boste pazljivi, boste lahko zmanjšali vnos kalorij in se osredotočili na pravilno prehrano.

Beležite vse

Včasih je lahko hujšanje precej zapleteno: paziti je treba, da izvajamo pravilno vadbo, hrano uživamo v točno določenem razmerju, hkrati pa sledimo spreminjajočim se potrebam in trendom. Če bi se radi bolje organizirali, si lahko pomagate z veliko pripomočki, s katerimi boste lažje beležili zaužito hrano, kalorije in vadbo.

Pijte več vode

Pitje velikih količin vode je zelo zdravo. Ali ste vedeli, da lahko s tem povečate tudi porabljanje kalorij? Poskrbite za to, da boste pili dovolj vode, dnevno pa popijte osem do dvanajst kozarcev.

Pri kuhanju določene sestavine nadomestite z drugimi

Tudi če kuhate doma, vas lahko kalorije presenetijo. Rešitev? Malce prilagodite stare recepte in zmanjšajte količino maščobe in sladkorja, ne da bi s tem poslabšali okus.

Povežite se s prijateljem

Dieta in vadba sta lahko manj obremenjujoči, še posebej, če se tega lotevate s prijateljem. Tako stvari ne bodo samo bolj zabavne, temveč si bosta s prijateljem tudi pomagala, da se bosta lažje držala zastavljenih ciljev.

Pazite na kalorije v pijači

Ker ogromno pozornosti posvečamo vadbi in hrani, ob tem zlahka pozabljamo na še en vir kalorij. Kalorije, ki jih pridobimo s pijačo, so prav tako pomembne kot tiste, ki jih dobimo s hrano, a jih precej lažje zaužijemo, ker o njih sploh ne razmišljamo. Zato se držite nizkokaloričnih koktejlov, sladke pijače pa nadomestite z navadno in gazirano vodo ter vodo z okusom.

Izogibajte se priljubljenih diet

Neskončna vrsta priljubljenih diet je lahko izjemno mamljiva, a se jih nikar ne lotevajte! Morda vas bodo pripeljale do hitrih rezultatov, a vam bodo dolgoročno uničile metabolizem, zato se raje lotite preprostih in naravnih načinov za izgubljanje telesne teže.

Lotite se treninga za moč

Če želite izgubiti telesno težo, sta aerobna oziroma kardio vadba logična izbira. Čeprav je pomembno, da pospešite delovanje srca in porabljanje kalorij, pa boste izgubljanje kilogramov pohitrili tudi s treningom za moč, ki bo pospešil vaš metabolizem in vam okrepil mišice.

Načrtujte obroke

Načrtovanje obrokov je postal priljubljen način za prihranek časa in premišljeno nakupovanje, lahko pa vam pomaga tudi pri dieti. Če boste obroke vnaprej načrtovali, boste imeli tako boljši pregled nad izbiro prehrane, hkrati pa boste imeli pri roki vedno tudi zdrave sestavine, zato se boste izognili skušnjavi po priročnih in nezdravih prigrizkih.