Brokoli – drobljivo zelje

Brokoli – drobljivo zelje (foto: Shutterstock) Shutterstock
11. 3. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Brokoli – drobljivo zelje – so jedli že stari Rimljani, po vsej Evropi pa se je razširil v 18. stoletju.

Izvira iz Sredozemlja ter spada v družino križnic. Najbolj razširjena sorta brokolija ima zelene cvetove, redkejše pa so sorte z vijoličastimi, belimi ali rumenimi cvetovi. Največja svetovna proizvajalca sta Kitajska in Indija, v Evropi pa Španija in Italija.

Brokoli za zdravje

Vsebuje visoko vsebnost beljakovin, ogljikovih hidratov, mineralnih snovi (kalija, kalcija, fosforja in železa), kot tudi provitamina A, vitaminov skupine B in vitamin C.

Krepi imunski sistem, zmanjšuje možnost za nastanek očesne mrene, dobro vpliva na bolezni srca in ožilja, krepi kosti in se bojuje proti prirojenim boleznim. 

Brokolijeva juha

Brokoliju odrežemo steblo in liste in jih narezane skuhamo skupaj z enim velikim olupljenim in narezanim krompirjem. Primešamo eno na olivnem olju praženo čebulo in vse skupaj zmeljemo z mešalnikom.

Zalijemo do primerne gostote, solimo, dodamo brokolijeve cvetke in sesekljan česen ter kuhamo še 10 minut, da se skuhajo tudi cvetki. Popramo in postrežemo!

Zraven lahko ponudimo parmezan ali jušne kroglice.