Če redno uživate TO sadje, boste med vadbo pokurili več maščobe

Če redno uživate TO sadje, boste med vadbo pokurili več maščobe (foto: Profimedia) Profimedia
24. 3. 2023

To sadje morate obvezno vključiti v prehrano, če hujšate.

Sadje je v splošnem izjemno koristno za naše zdravje. V večini ima dokaj nizko kalorično vrednost, obenem pa telesu zagotavlja številne pomembne vitamine in minerale. 

Zdaj pa se je izkazalo tudi, da sadje lahko bistveno pripomore k raztapljanju maščobe.

Portal n1info.hr poroča o študiji, v kateri so ugotovili, da borovnice lahko pripomorejo k večjemu "raztapljanju" maščobe med vadbo.

Poleg tega lahko pomagajo pri ohranjanju zalog glikogena, glavnega vira energije v telesu. Zaradi tega lahko prispevajo tudi k daljši in učinkovitejši vadbi.

Kako borovnice pripomorejo k izgubi maščobe?

Med vadbo naše telo razgrajuje maščobne kisline. Temu pravimo oksidacija maščob. A ko naš trening postane intenzivnejši, se stopnja oksidacije maščob upočasni, telo pa se obrne na zaloge glikogena. Ko raven glikogena upade, telo postane bolj utrujeno, zaradi česar je tudi vadba manj učinkovita.

Borovnice vsebujejo visoko raven antioksidantov, imenovanih antocianini, ki jim dajejo temno vijoličen odtenek. Ravno slednji lahko povečajo tudi oksidacijo oziroma "kurjenje" maščob.

V nedavni raziskavi so udeležence opazovali med običajno vadbo, nato pa so dva tedna vsak dan uživali 25 g prahu gozdnih borovnic, kar je približno enako eni skodelici borovnic v njihovi naravni obliki. Takšna količina vsebuje približno 375 g antocianinov.

Izkazalo se je, da se je s pomočjo borovnic stopnja oksidacije maščob povečala za 19,7 odstotka pri 20 minutah vadbe, za 43,2 odstotka pri 30 minutah in za 31,1 odstotka pri 40 minutah, kar pomeni, da so udeleženci po zaužitju borovnic pokurili več maščobe. 

Da bi potrdili, da borovnice resnično pripomorejo k kurjenju maščob, bo potrebnih še kar nekaj raziskav, vsekakor pa je to pomembna ugotovitev.

Če si želite boljše poskrbeti zase, si le privoščite borovnice. Tudi, če zaradi njih ne boste pokurili več maščobe, boste telesu zagotovili pomembna hranila, ki pripomorejo k večjemu zdravju in boljšemu počutju.

Vir: n1info.hr

Morda bi vas zanimalo tudi: 

Razbijanje mitov o prehrani z Jernejem Ogrinom

V epizodi Aktivni podkasta je z nami Jernej Ogrin, mag. inž. prehrane, ki nam je zaupal, katere napake ljudje počnejo pri hujšanju in kako v svojo prehrano vpeljati spremembe, ki bodo prinesle dolgoročne rezultate.

Obenem pa smo skupaj razbili številne prehranske mite:

  • Je res, da zvečer ne smemo jesti sadja?
  • Je mikrovalovna pečica nevarna?
  • Je zajtrk res najpomembnejši obrok dneva?
  • Na kaj moramo biti pozorni, če hrano pripravljamo vnaprej?
  • So mlečni izdelki z manj maščobami v resnici še bolj škodljivi, od tistih običajnih? 
Oglejte si epizodo: