Če si boste vsak dan privoščili to živilo, bo vaše razpoloženje bistveno boljše

Če si boste vsak dan privoščili to živilo, bo vaše razpoloženje bistveno boljše (foto: Profimedia) Profimedia
18. 3. 2022

Tako pravijo raziskovalci. Uganete za katero živilo gre?

Temna čokolada s 85 % vsebnostjo kakava!

Raziskava je pokazala, da ima temna čokolada prebiotične učinke, vpliva na sestavo črevesne mikrobiote in posledično lahko izboljša razpoloženje prek osi črevesje–možgani.

Kot pove Ji-Hee Shin, raziskovalec, so motnje razpoloženja vodilni vzrok za nezmožnost po vsem svetu. Motnje v razpoloženju vplivajo na splošno počutje posameznika in na sposobnost sodelovanja v družbenih interakcijah, kar vodi do telesnih zdravstvenih težav, kot so kronične bolezni.

Znaki in simptomi motenj razpoloženja med drugim vključujejo:  

  • nenehne občutke žalosti,
  • občutke nemoči
  • brezupnost,
  • razdražljivost …

In te motnje se pogosto zdravijo z zdravili.

Zdaj raziskovalci ponovno opozarjajo na vlogo prehrane kot regulatorja razpoloženja.

Dokazano je namreč, da nekatere prehranske komponente zmanjšujejo anksioznost in depresijo in izboljšajo kakovost življenja. Zlasti izdelki, ki vsebujejo kakav, kot je temna čokolada, vsebujejo številne spojine, ki lahko vplivajo na razpoloženje.

"O zdravstvenih koristih uživanja temne čokolade, zlasti o učinkih polifenolov na razpoloženje, so poročali v več študijah."

Raziskovalci so želeli preveriti hipotezo in izvedli klinično preizkušnjo s temno čokolado:
Po uživanju temne čokolade z različno vsebnostjo kakava so raziskovalci res ugotovili spremembe v črevesni mikrobioti, pa tudi povezavo med omenjenimi spremembami in čustvenim stanjem pri zdravih odraslih.

Sodelujoči so tri tedne vsak dan zaužili: 30 g temne čokolade s 85 % vsebnostjo kakava (prva skupina) ali čokolado s 70 % vsebnostjo kakava (druga skupina) ali nič čokolade (testna skupina)

Sodelujoči so hkrati beležili tudi vrsto, količino, sestavine in način priprave hrane, ki so jo zaužili v preteklih treh dneh ter lokacijo vsakega obroka. Stanje razpoloženja so merili z uporabo PANAS.

Dnevno uživanje temne čokolade je bistveno zmanjšalo negativne učinke v skupini, ki so uživali čokolado s 85 % vsebnostjo kakava, ne pa tudi v skupini, ki so uživali čokolado s 70 % vsebnostjo kakava.

V skupini, ki so uživali čokolado s 85 % vsebnostjo kakava, so izmerili tudi bistveno večjo raznolikost črevesnih mikrobov, v primerjavi s kontrolno skupino.

Študija je bila objavljena v publikaciji Journal of Nutritional Biochemistry.

OPOMBA! Kljub vsemu ne smemo pozabiti, da na naše počutje in zdravje vplivajo številni faktorji in da je pomembna uravnoteženost in zmernost na vseh področjih. V mislih pa mora vsak imeti tudi svoje trenutno zdravstveno stanje ali morebitna zdravstvena stanja. Čokolada nikakor ni zdravilo.