Čeprav veljajo za zdrava, so TA živila slabša od sladkarij

Čeprav veljajo za zdrava, so TA živila slabša od sladkarij (foto: Profimedia) Profimedia
21. 1. 2023

Katera živila so lahko še bolj škodljiva od sladkarij?

Danes imamo na trgu že malo morje živil, ki so označena kot "zdrava". Veliko od teh živil ima dokazane koristi za zdravje, saj telesu zagotavljajo vitamine, minerale ter druga pomembna hranila. 

Nekatera "zdrava" živila pa predstavljajo samo alternativo, ki ima manj kalorij, soli, sladkorja ali maščob od originalne različice. 

Včasih pa smo za določena živila prepričani, da so zdrava, vendar so v resnici lahko bolj škodljiva od sladkarij.

Zakaj so sladkarije težava?

Da bi ugotovili, katera živila so za telo slabša od sladkarij, je pomembno, da razumemo, zakaj so sladkarije sploh škodljive.

Sladkarije pogosto označujemo kot živila s "praznimi kalorijami" - v splošnem to pomeni, da imajo taka živila precej kalorij, vendar malo hranil, kot so vitamini, minerali in vlaknine.

Katera živila pa so lahko bolj škodljiva od sladkarij?

Granola

Ko govorimo o zdravem zajtrku, pogosto pomislimo tudi na granolo. A številne granole imajo dodana različna olja in druga maščobna živila, poleg tega pa imajo velikokrat precej dodanega sladkorja.

Če imate radi granolo, pred nakupom dobro preberite sestavo in izberite polnozrnati izdelek, ki ima manj maščob ali sladkorja.

Solatni preliv

Si tudi vi pripravite solato takrat, ko si zaželite zdravega obroka? Solata je res odlično živilo, vendar z neustreznimi prelivi lahko tudi ta jed postane precej nezdrava. Prelivi namreč pogosto vsebujejo veliko maščob in dodanega sladkorja.

Najbolje je, da si preliv pripravite sami, pri tem pa bodite zmerni pri uporabi olja, soli in sladkorja.

Suho sadje

Čeprav sadje v splošnem velja za zdravo hrano, ima suho sadje pogosto veliko dodanega sladkorja in kalorij. Običajno je tudi manjše velikosti, zato ga lažje pojemo v večjih količinah, kakor sveže sadje.

Pomembno je, da suho sadje uživate v zmernih količinah in da si raje večkrat privoščite sveže sadje.

Žitne in energijske ploščice

Se tudi vam zdijo žitne ali energijske ploščice popoln, zdrav prigrizek? Ravno te ploščice imajo pogosto veliko kalorično vrednost zaradi visoke vsebnosti maščob, poleg tega pa imajo velikokrat tudi precej dodanega sladkorja.

Med izbiro ploščice izberite polnozrnat izdelek, ki nima dodanega sladkorja.

Zamrznjen jogurt

Morda se je tudi vam že zgodilo, da ste si zaželeli zdrave sladice, zato ste si privoščili zamrznjen jogurt. A pozor: številne različice zamrznjenega jogurta vsebujejo veliko maščob in sladkorja - celo več, kakor običajen sladoled.

Ljubitelji zamrznjenega jogurta si slednjega pripravite doma iz naravnih sestavin in se tako izognite velikim količinam maščob in sladkorja.

Seveda to ne pomeni, da si omenjenih živil nikoli ne smete privoščiti. Vseeno pa je dobro, da ste pri uporabi zmerni in da v svoj vsakdan vključite dovolj sadja, zelenjave ter drugih živil, ki jih vaše telo potrebuje.

Vir: n1info.hr