6 novoletnih zaobljub za zdravo hujšanje, ki jim lahko enostavno sledite in navade dejansko obdržite

6 novoletnih zaobljub za zdravo hujšanje, ki jim lahko enostavno sledite in navade dejansko obdržite (foto: Profimedia) Profimedia
2. 1. 2023

Spet je tisti čas v letu. Svoje novoletne resolucije ste zapisali v nov, urejen planer. Barvite strani, verjetno tudi dišeče, optimizma polne in če se pri ugibanju vaših potez nismo povsem zmotili, si upamo trditi, da je ena od resolucij, ki se bo znašla na seznamu, - hujšanje in zdravo življenje. 

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Ali je to novoletna odločitev ali le še ena novoletna zabloda? Novo leto je čas, ko številni ljudje sprejemajo odločitve, zlasti odločitev za izgubo telesne teže. Na žalost pa večina ne sledi niti en teden, da bi naredila potrebne korake za uspeh svoje nove resolucije. Vstopili smo v novo leto in kdaj, če ne zdaj, je boljši čas, da v svojo rutino vključite zdrave navade? Pogosto si želimo velikih sprememb, vendar je pomembno, da si ne utrgamo več, kot lahko prežvečimo. To lahko privede do razočaranja in neuspeha. Zato bomo z vami delili pet zdravih odločitev za hujšanje, ki jih lahko sprejmete in dejansko izpolnite.

Ne krivite se, če je ta odločitev na vašem seznamu že nekaj let, vendar vam ciljev ni uspelo doseči ali pa ste jih morda dosegli le delno. Razlog ni v tem, da niste mislili resno; najboljši med nami se ne uspejo držati svojih resolucij, ker nekje na sredini poti izgubijo osredotočenost. Pozabimo, da smo se zavezali za 365 dni in ne le za prvi dan v letu. 

Strokovnjaki trdijo, da morate storiti tisto, kar bo dolgoročno najbolje za vas. Bilo bi čudovito, če bi za novo leto izbrali vseh teh pet sklepov, vendar vam tega ni treba storiti, da bi postali zdravi. Izberite dva ali tri in jih v nekaj mesecih osvojite. Ko boste začutili, da je to trdna navada, dodajte še eno. Vsaka izboljšava, ki se jo odločite dodati svojemu tedenskemu režimu, je korak v pravo smer.

Zdaj pa se lotimo dela, saj smo v novo leto že zares zakorakali. Nadaljujte z branjem za pet zdravih odločitev za hujšanje, ki se jih je preprosto držati.

Načrtujte svoje obroke

Ne samo jedilnik, tudi hladilnik in shranjevalne škatle ustrezno uredite. Pogosto se nam zgodi, da se iz naših prehranskih načrtov izmaknemo, če nimamo pri roki zdrave hrane ali je nismo načrtovali vnaprej. Zato organizirajte in načrtujte svoje obroke. Obdajte se z zdravimi živili. Investirajte v škatle za shranjevanje in jih označite po dnevih - od ponedeljka do sobote - ter jih napolnite z zelenjavo in sadjem, ki ga boste zaužili za te dni. Na ta način se boste znebili bremena načrtovanja obrokov. Na pisalni mizi imejte zdrave prigrizke, ob nedeljah pa si vzemite čas in pravite svoje obroke v naprej. Prav tako vnaprej načrtujte jedilnik, da se znebite stresa pri načrtovanju obrokov za ves teden. 

Profimedia

Vsako noč spite sedem do osem ur

Kakovosten spanec je bistvenega pomena za zdrav duh in telo. Ko bolje spoznamo telesne funkcije, ki jih optimizira kakovosten spanec, lažje določimo prednostne naloge. Pomanjkanje spanja zviša raven kortizola, zaradi česar se lahko čez dan prenajedamo. Zaradi utrujenosti zaradi slabega spanca smo bolj nagnjeni k temu, da preskočimo telovadnico. Nekaj slabih noči zapored lahko povzroči, da naše telo ne predeluje pravilno inzulina.

Kako se lotiti spanja? Vsako noč si morate privoščiti sedem do osem ur spanja. Ključnega pomena je dobra higiena spanja, vključno s tem, da uro in pol pred spanjem odložite svoj telefon in druge elektronske naprave. Prav tako ne smete jesti velikih obrokov tik pred spanjem ter poskrbite, da bo vaš prostor za spanje hladen in temen.

Poiščite vadbo, v kateri boste uživali

Zadnja stvar, ki si jo želite, je, da bi "padli z voza" ali izgubili zagon pri hujšanju, če vam rutina vadbe ni všeč. Strokovnjaki poudarjajo, kako pomembno je, da najdete najboljšo vadbo zase, v kateri boste uživali in se k njej radi redno vračali.

Ne sledite slepo vsem modnim dietam

Ko razmišljate o hujšanju, pomislite na prehrano in ne na dieto. Večina ljudi se zaloti pri modni dieti in kljub hitrim rezultatom še hitreje pridobi kilograme nazaj. Se sprašujete, zakaj? Upoštevanje modnih diet ni izvedljiva sprememba življenjskega sloga. Ne moremo večno jesti korenja in paradižnika ali živeti na tekočini. Vse to dolgoročno vodi v slabše fizično in mentalno zdravje, v začaran krog slabega počutja in izgube volje in motivacije.

Osredotočite se na spremembo vedenja

Če se morate svojih sklepov držati 365 dni, morate spremeniti način življenja v tem času. Osredotočiti se boste morali na spremembe vedenja. Poskrbite, da boste jedli pravočasno in pravilno, izogibajte se preskakovanju obrokov ali poznim večerjam. Vzpostavite si navado, da boste kljub slabosti, s katero se soočate, telovadili. Za to, da neko dejanje preide v navado, je potrebnih približno 21 dni. Vendar ta prehod ne poteka vedno tako hitro in včasih potrebuje nekaj pomoči in strokovnega vodenja.

Pijte več vode

Če ostajate hidrirani, je voda polna dobrot. To je odličen način za razstrupljanje telesa, pomoč pri prebavi obrokov in zagon presnove. Če to seštejete, lahko zaradi te navade izgubite težo. Če preskočite 'druge stvari', kot so sladkani kavni napitki, soda in sok, boste zaužili manj kalorij, kar pomaga preprečevati pridobivanje telesne teže.

Profimedia
Preberite še:

Ste po vseh prazničnih dobrotah napihnjeni? Morda ste intolerantni na hrano - preverite ZNAKE!

Priporočamo tudi:

Takšne presenetljive dobre posledice vas čakajo, če ste do sebe prijaznejši