25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Ali ste odvisni od hujšanja?

Ali ste odvisni od hujšanja? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 4. 2013

Številni so pripravljeni na vsa mučna odpovedovanja hrani, da bi se le približali teži, ki v družbi velja za idealno. A eno je biti pozoren na to, kako se prehranjujemo, in čisto nekaj drugega nenehen nadzor nad lastnim vnašanjem hrane v usta.

Če je dieta zdrava in če izbrani način prehranjevanja pravzaprav pripomore k našemu zdravju in boljšemu počutju, se je tega seveda dobro držati. A dejstvo je, da je na dieti vedno več posameznikov, ki sploh nimajo resničnih težav s težo.

Da je tako, se lahko zahvalimo predvsem družbenim zapovedim. V družbi namreč vedno so in vedno bodo veljali ideali. Nekateri med njimi celo določajo naš položaj - če nisi vitek, nisi 'in'. Potemtakem se ni čuditi, če se mnogim zdi, da imajo ves čas kakšen kilogram preveč in če so nekateri pripravljeni storiti vse, samo za to, da dobijo "vstopnico v družbo izbrancev."

Pa je vredno?

Družbenim zapovedim se podrejajo predvsem ženske

Za takšne ženske je značilno, da imajo zaradi svoje osebne zgodovine močno potrebo po priznanju, da so lepe in privlačne. In za dosego takšnega priznanja je potrebno ustrezati merilom družbe. Po njihovem mnenju lahko le na takšen način postanejo vredne spoštovanja.

Pri tem igrata bistveno vlogo nadzor in samoobvladovanje. Ko nadziramo svoje prehranjevalne navade, ne iščemo le idealne podobe, temveč želimo obenem obvladati vse svoje morebitne čustvene obremenitve in nevarnost izbruhov, ki bi jih te lahko povzročile.

Je dieta prehranska motnja?

Vsekakor se lahko v prehransko motnjo razvije. Strokovnjaki poznajo številne zgodbe o anoreksiji in bulimiji, ki so se razvile iz povsem 'preproste diete'. Diete, ki naj bi sprva služila kot priprava na poletne dni in kopalke ter se nato spremenila v vsesplošno nadziranje lastnega prehranjevanja.

Kako imeti prijateljski odnos s hrano?

Vse se začne v glavi! Odpovejte se zamisli o popolni teži in jo nadomestite s konceptom trajno uravnotežene teže, ki upošteva posameznikove dedne lastnosti, starost, posebnosti presnove ...

Takšen koncept vključuje ignoriranje splošnih zunanjih zapovedi (jesti je treba to in to, imeti takšno in takšno težo ...) in upoštevanje notranjih vzgibov (prehranjujemo se skladno s svojimi potrebami).

Da boste lažje dosegli ta cilj, vam lahko pomaga tudi prehranski strokovnjak ali morda psihoterapevt, če na primer čutite, da vaša obsedenost s popolno težo v bistvu pomeni prikrivanje globljih čustev.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri