Alternativa kavi, s katero boste zgubili še več odvečne maščobe: Superživilo, ki lahko izboljša holesterol in pomaga pri hujšanju

Alternativa kavi, s katero boste zgubili še več odvečne maščobe: Superživilo, ki lahko izboljša holesterol in pomaga pri hujšanju (foto: Profimedia) Profimedia
20. 10. 2022

Morda vam je zdravnik namignil, da morate zmanjšati uživanje čokolade in se odpovedati dodatni skodelici kave, ali pa si želite novega, bolj zdravega priboljška, ki vam ne bo dvignil sladkorja v krvi. Težko se je znebiti določenih navad, a zdaj lahko za rešitev pokličemo našega naravno sladkega prijatelja rožičevca, ki ne vsebuje kofeina in je odličen za izgubo telesne teže.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Kava je za mnoge ljudi nepogrešljiv del zajtrka, ki omogoča dober začetek dneva. Znana je tudi po svojih lastnostih za izgorevanje maščob, kar je še posebej dobrodošlo, ko se poskušate znebiti nekaj kilogramov. Vendar morate vedeti, da obstaja še učinkovitejši napitek, ki spodbuja hujšanje. 

Ključna sestavina je rožičevec, sadež z Bližnjega vzhoda, ki se običajno uporablja v obliki prahu ali žvečilnega gumija. Rožičev prah je alternativa kakavu v prahu, vendar pa se uporablja tudi kot alternativa kavi v prahu brez kofeina. Rožičevec izvira iz stroka rožičevega drevesa, ki izvira iz Sredozemlja in spada v družino stročnic. 

Danes vsi že vemo, da preveč kofeina močno obremenjuje naše nadledvične žleze, zato je rožičevec odličen nadomestek za čokolado in kavo, saj vsebuje kar za tretjino manj kalorij in občutno manj maščob kot prava bogata različica kave.

Kaj je rožičevec? 

Rožnati rožičevec daje plodove, ki so podobni majhnim rjavim strokom - tehnično stročnicam - s semeni v notranjosti, podobno kot grahovi stroki. V preteklosti so plodove rožičev uporabljali zaradi koristi za zdravje in so odlična sestavina, ki jo lahko dodate v svojo shrambo, če želite nadomestiti čokolado ali pa jo le zmanjšati. 

V čem je rožičevec podoben čokoladi in kavi? Rožičevec naravno sladek okus, podoben karameli, brez dodanega sladkorja v običajnih čokoladnih izdelkih. V strokih se nahaja sladka in popolnoma užitna pulpa, rožičev sirup Po okusu je celo nekoliko podoben čokoladi in se lahko uporablja na skoraj vse enake načine kot kakav ali čokolada v receptih. In kar je najboljše? Je pravzaprav hranljivo superživilo.

Sestavljen je iz 40 % sladkorja, 35 % škroba in 7 % beljakovin in je še posebej cenjen zaradi okusa, podobnega kakavu. Uživamo ga tako, da ga razredčimo v tekočini, kot je mleko ali kateri koli drug rastlinski napitek, podobno kot vročo čokolado. Dodamo ga lahko tudi hladnim napitkom, na primer smoothijem.  

Profimedia

Koristi rožičevca za zdravje

Rožičevec ni le zdrava alternativa čokoladi, ampak tudi dokazano pomaga telesu na številne načine. Rožičevec, ki izvira iz sredozemskih držav, je že stoletja znan po svojih zdravilnih lastnostih. Pravzaprav naj bi že stari Grki uporabljali stročnico za izboljšanje glasu pri petju, saj je bila znana kot sredstvo za pomiritev grla.

Koristi rožičevca za telo so številne, saj je ta sadež bogat z antioksidativnimi polifenoli, pa tudi z vitamini in železom. Vsebuje tudi veliko vlaknin, ki pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi in spodbujajo občutek sitosti. Zaradi visoke vsebnosti prehranskih vlaknin, so rožiči živilo, ki bi morali biti del naše vsakdanje prehrane, saj imajo bistveno vlogo pri zdravju našega črevesja. Ko  pridejo v črevesje, nase vežejo številne strupene snovi, poleg tega pa pomagajo hidrirati naše telo.

Rožičevec je prav tako idealen za odpravljanje želje po hrani. Ne vsebuje glutena, je nizkokaloričen in vsebuje bistvene hranilne snovi, kot so kalcij, magnezij, cink in nekateri vitamini skupine B. Vlaknine rožiča so tudi bogat vir polifenolnih antioksidantov. 

Rožičevec vsebuje številne rastlinske vlaknine, kot je galaktomanan. Ta vlaknina se nahaja zlasti v semenih rožičev in se odlikuje po tem, da je topna ter sestavljena iz manoz in galaktoze. Zaradi svoje specifične strukture omogoča pridobivanje gume in prav ta rožičeva guma vzbuja vse večje znanstveno zanimanje. Nekateri znanstveniki se osredotočajo na njegov močan antioksidativni potencial za zaščito telesa, drugi pa na sposobnost visoke vsebnosti galaktomanana, da preprečuje pridobivanje telesne teže.

Zahvaljujoč sodobni znanosti pa zdaj vemo, da se rožičevec ponaša s številnimi pomembnimi koristmi za zdravje. Študije kažejo, da lahko rožičevec pomaga pri številnih zdravstvenih težavah, kot so sladkorna bolezen, holesterol in celo hujšanje. 
Profimedia
Vendar pazite, da z njim ne pretiravate, zlasti če ste alergični na tanine, pa tudi če imate anemijo, saj zmanjšuje absorpcijo železa. 

Kako nam rožičevec lahko pomaga pri hujšanju?

To superživilo ni le okusno in hranljivo na številne načine, ampak vam lahko pomaga tudi pri hujšanju. Rožnati rožičevec je hvaljen zaradi svoje sposobnosti pomagati pri hujšanju, saj vsebuje veliko netopnih vlaknin, ki pomagajo premikati blato skozi prebavni trakt in prispevajo k zdravemu gibanju črevesja in izločanju. Kot vemo, so vlaknine bistvene za zdravje črevesja, ohranjanje zdravega črevesja pa je ključnega pomena za vsak varen načrt hujšanja.

Dokazano je tudi, da rožiči nadzorujejo izločanje hormona grelina. Grelin, znan tudi kot hormon lakote, se proizvaja predvsem v črevesju, pa tudi v možganih, trebušni slinavki in tankem črevesju. Ugotovljeno je bilo, da vlaknine v rožiču zmanjšajo nastajanje grelina, kar zagotovi večjo sitost med obrokom in s tem prepreči prenajedanje. 

Profimedia

Rožičevec je tudi zelo koristen za ohranjanje zdrave ravni holesterola. Raziskovalci so namreč ugotovili, da netopne vlaknine rožičev pozitivno vplivajo na raven holesterola, za pozitivne rezultate pa so zaslužne netopne vlaknine rožičev, ki so bogate s srcu koristnimi polifenoli.

Preberite še:

RECEPT: Žepki s slanino in kislim zeljem

Priporočamo tudi:

Neverjetne koristi dodajanja mete v vašo prehrano: Bogata z vitamini in odlična za hujšanje