Hrana, ki je dobra za vse!
Neverjetno je, čemu ljudje verjamejo. Še posebej, ko gre za hujšanje. Ne glede na to, koliko "čarobnih" tabletk je prišlo in izginilo, večno vlada upanje, da bo naslednja, ki se pojavi, prinesla čudež topljenja maščobe, ne da bi se pri tem zmenili za kalorije ali porabo energije. Morda smo jo celo našli!
Ko se trudite shujšati, je dobro vedeti, katera nizkokalorična živila lahko uživate (ali skoraj uživate), ne da bi pri tem ogrozili svoje cilje hujšanja. Ne gre za to, da bi se podali na lov za kalorijami in si naložili številne prepovedi, temveč za to, da na svojem krožniku najdete ravnovesje, da boste lahko še naprej uživali, ne da bi to vplivalo na vašo postavo. Tu pride prav živilo, ki je pravi zaveznik za hujšanje in je idealno za uživanje, saj je ne le dovolj nasitno, da zmanjša lakoto, ampak tudi praktično brez kalorij, da ne rečemo popolnoma brez njih.
Govorimo o konjaku, trajni rastlini, ki izvira iz Azije in jo imajo Japonci zelo radi ter jo lahko uporabljajo kot zdrav nadomestek za testenine ali riž. Kot poroča revija Auféminin, ta sestavina, ki ji dajejo prednost strokovnjaki za prehrano, pravzaprav izpolnjuje vse zahteve.
Konjac ima pomembno vlogo v tradicionalni japonski in kitajski medicini. Konjak lahko koristi zdravju, med drugim pri zdravljenju sladkorne bolezni, preprečevanju zaprtja, izboljšanju zdravja kože in drugih.
Kakšne so prednosti konjaka za hujšanje?
Prebavni encimi, ki jih najdemo v človeškem prebavnem traktu, zaradi kompleksne molekularne strukture ne morejo razgraditi vlaknin konjak. To pomeni, da sestavina pride v črevesje večinoma nedotaknjena in lahko absorbira ogromne količine vode (do 50-krat več, kot je njena lastna teža). Absorpcija povzroči raztezanje, kar spodbuja občutek sitosti in upočasni praznjenje želodca. Vsak od teh dejavnikov ima pomembno vlogo pri hujšanju.
Konjac je sestavljen iz 95 % vode in vsebuje zelo malo kalorij - v 100-gramskem odmerku je med 16 kJ do 33 kJ (4 in 8 kcal). Poleg tega je zelo bogat z vlakninami, zlasti z glukomananom, hidrofilno vlaknino, ki vpija vodo (lahko vpije do 100-krat več vode, kot je njen volumen) in ki v želodcu skoraj takoj nabrekne, zavzame veliko prostora (do 20-krat več kot na začetku) in vas napolni. Ko se napolni z vodo, se glukomanan spremeni v gel, ki ujame vse slabe maščobe in sladkor, pojasnjuje strokovnjak za prehrano Dr. Jean-Michel Cohen in poudarja, da lahko konjak pripravimo na tisoč in en način, da na krožniku nadomesti škrobnata živila. Njegova odlična vsebnost vlaknin bo prav tako izboljšala prebavo in pospešila gibanje črevesja.
Konjac je na voljo v različnih oblikah, kot so tagliatelle, rezanci ali rižu podobni biseri. Čeprav nima pravega okusa, če ga jemo navadnega, ga lahko prelijemo z različnimi omakami (paradižnikova, bolonjska, karbonara itd.), uporabimo kot osnovo za rižoto ali juho ali ga jemo hladnega, na primer s solato. Ne manjka možnosti, kako zmanjšati kalorični vpliv obrokov na minimum, hkrati pa se še naprej dobro prehranjevati.
Vloga korenine konjac kot prebiotika
Kot ste že izvedeli, vlakna konjaka delujejo kot prebiotik, ki lahko zaradi delovanja na novo nastalih kratkoverižnih maščobnih kislin pomaga pri hujšanju.
Prebiotiki so sestavine, ki lahko relativno nespremenjene prispejo do debelega črevesa, da se podvržejo fermentaciji, kar na koncu pomaga koristni črevesni flori, da se razmnožuje in uspeva. Kot lahko vidite, korenina konjaka ustreza tej opredelitvi.
Zakaj je to pomembno?
Prvič, seveda je dobro poskrbeti za zdravje prebavil, saj vam lahko že najmanjši primer zaprtja ali driske pokvari dan. Poleg tega lahko izboljšanje zdravja črevesja koristi vašemu zdravju še na več drugih načinov, o katerih morda niste razmišljali. Prebiotiki lahko na primer pomagajo izboljšati odpornost, zmanjšajo napihnjenost in pomagajo pri čiščenju prebavnega trakta.
Dejansko imajo maščobne kisline, ki jih proizvajajo prebiotiki, koristi, ki daleč presegajo izgubo telesne teže. Te spojine lahko pomagajo zmanjšati pH debelega črevesa (postane bolj kislo) in tako ustvarijo okolje, v katerem patogene (bolezenske) bakterije ne morejo preživeti, koristne bakterije pa lahko uspevajo in vas varujejo pred različnimi nalezljivimi boleznimi. Vse to lahko vplivajo tudi na absorpcijo mineralov (predvsem kalcija) ter ravnovesje vode in natrija.
Preberite še: Odpornost: S TEM se lahko izognete prehladom, ki pretijo v hladnejših dnevih
Priporočamo tudi: Se ne morete upreti sladkarijam? Morda se vzrok skriva, ker vašemu telesu primanjkuje TEGA!
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?