Kaj storiti, ko izgubite nadzor nad dieto?

Kaj storiti, ko izgubite nadzor nad dieto? (foto: Profimedia) Profimedia
25. 5. 2017

Naredite načrt prehrane in vadbe, izbere datum in začnete. Potem pa pride dan, ko je poželenje prehudo in spet si življenje sladkate s čokolado. Se sliši znano? En spodrsljaj še ne pomeni konec diete, če se znate spraviti na pravo pot.

Odpustite si

Ne morete zavrteti časa nazaj in se izogniti čokoladi, sladoledu in palačinkam, v katerih ste zagotovo uživali. Zato si odpustite in nadaljujte z dieto. Slaba vest vas ne bo pripeljala nikamor, dieta pa do željene postave. Vi izbirate.

Začnite z majhnimi koraki

Hujšanje na dolgi rok in trajne zdrave navade se ne zgodijo čez noč. Postopoma morate spremeniti način življenja in ni potrebe po tem, da pričnete z vsem naenkrat. Tako boste imeli le večjo možnost, da vam spodleti. Namesto tega naredite en korak naenkrat, pripravite en zdrav obrok in sprejmite eno zdravo odločitev. Ko jo izpolnite, nadaljujte z drugo in tretjo ...

Voda, voda in še enkrat voda

Kadar zaužijete več kalorij, kot ste hoteli ali se prekršite z obroki v restavracijah s hitro hrano, vaše telo potrebuje veliko vode. Nič ne bo narobe, če boste spili dodatnih nekaj kozarcev, saj se morate spraviti nazaj na pravo pot. Ko bo vaš sistem ponovno deloval tako, kot bi moral, lahko nadaljujete s hujšanjem.

Naspite se

Kadar ste naspani imate več energije za delo in hobije ter sprejemate boljše odločitve glede prehrane. Poleg tega ima spanec mnogo pozitivnih učinkov na vaše telo, ki jih boste prav tako deležni.

Znebite se hrane, ki v vas vzbuja poželenje

Pa naj bodo to sezonske sladkarije ob določenih praznikih ali nekaj, kar imate navadno doma. Podarite nekomu, ki jih bo lahko pojedel, ne da bi pri tem imel slabo vest in nekaj dodatnih kilogramov. Če takšne hrane ne boste imeli na dosegu roke, se boste lažje prehranjevali zdravo.

V urnik umestite čas zase

Ko ste zasuti z delom in vam zmanjkuje časa, so trenutki, ki jih namenite sebi, pogosto prvi črtani s seznama. Vendar ravno to potrebujemo najbolj. Posvečanje sebi in delanje stvari, ki vas navdušujejo (pa naj bo to nakupovanje, telovadba ali kopel), vas osreči in zato bolje poskrbite za opravke ter druge ljudi.

Naredite načrt

Ko se skušate spraviti nazaj v zdrav način življenja, potrebujete načrt. Premislite ob katerih dnevih si morate malico pripraviti za seboj, kdaj boste imeli čas za kuhanje obroka doma, kakšne vadbe se boste lotili in ob katerem času. Poskrbite za vse, za kar ste morali ob začetku diete (če ste se je lotili na pravi način).

Miigajte!

Pri vadbi se sproščajo endorfini, hormoni sreče. Prav tako učinkuje kot naravni antidepresiv in zdravilo proti stresu. Tako boste bolje reševali stresne situacije in se ne boste zatekali k hrani, ki bo sledi pregreh pustila v obliki maščob na vašem trebuhu.

Preberite tudi: