Kislo-bazična metoda prehranjevanja

9. 10. 2010

Če želimo čim dlje ohraniti mladosten videz telesa ali ga 'prenoviti', moramo uravnovesiti svoje prehranjevalne navade. Uravnoteženi pH namreč organizmu omogoča izgubljanje odvečne teže, pomaga preprečevati nekatere bolezni in zavira staranje. Prav to je bistvo nove kislo-bazične metode, ki je obnorela ZDA.

Zakisani smo!

Preplah so v Združenih državah sprožili vrhunski dermatologi z Nicholasom Perriconejem na čelu. Zvezdniki so prisluhnili in se prvi odzvali, zdaj pa je opozorilo doseglo tudi nas. Dermatologi, strokovnjaki za prehrano in drugi strokovnjaki, ki se ukvarjajo s staranjem, svarijo, da se vzrok za prehitro staranje skriva v stresu, ki v našem telesu sproži izločanje kortizola (hormona, odgovornega za kisanje telesa), v hitri prehrani, ki je, kot vemo, premastna, in zlasti v neustreznem kombiniranju živil. In posledice?

Organizem izgublja minerale in se odziva z vse bolj očitnimi simptomi, kot so utrujenost, jutranja zakrnelost, glavoboli, napenjanje po obrokih, trdovratni kilogrami, izsušena koža in tudi prezgodnje staranje. V Hollywoodu so se Beyoncé, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett in Kirsten Dunst brž zamislile in sedaj strogo nadzirajo svojo prehrano.

Dr. Hervé Grosgogeat, ki je v Franciji kislinsko-bazično metodo predstavil kot nov prehranski katekizem, razlaga: »Če organizem ves čas doživlja kislinske napade, začnejo mišice kopneti, kosti pa izgubljajo kalcij. « Nasprotno pa uravnoteženi pH organizmu omogoča izgubljanje odvečne teže, pomaga preprečevati nekatere bolezni in zavira staranje. Če želimo ‘prenoviti’ svoje telo, moramo torej le usvojiti abe­cedo kislinsko-bazične metode prehranjevanja.

Kaj naložiti na krožnik?

Živila lahko razdelimo v dve veliki skupini, bazično in kislo, zavedati pa se moramo, da nima kislost nobene povezave z okusom. Limona je na primer bazično živilo in belo vino ni prav nič bolj kislinsko kot rdeče. »Seznanjati se s kislinsko-bazično metodo pomeni učiti se preprostih pravil, « pravi dr. Grosgogeat.

Nobenega živila nam ni treba izločiti – proteini, ogljikovi hidrati in maščobe ostajajo, kar je pomirjujoče, saj so to trije temeljni elementi vsake zdrave prehrane – pomembno pa je, da se naučimo, kako obroke ustrezno sestaviti.

Idealna kombinacija za uravnoteženi pH je: 70 odstotkov živil z bazičnim in 30 odstotkov s kislinskim učinkom. Priporočljivo je torej kislinski učinek, ki ga imajo meso, ribe, žitarice, siri, suho sadje, industrijsko predelani sladki prigrizki in čokolada, uravnovesiti z bazičnimi živili, kot so zelenjava, sveže sadje, zeleni čaj in zeliščni čaji.

Obrok s sirom ali žitaricami (kislinski učinek) moramo tako dopolniti s solato ali za posladek izbrati sadje (bazični učinek); zrezek (kislinski učinek) pa naj bi na primer postregli s svežim sadjem oziroma bi za predjed zaužili zelenjavno juho (bazični učinek).

Limono je dobro dodati vsem omakam, solimo čim manj, olje uporabljajmo v majhnih količinah (sončnično in oljčno imata nevtralni pH), prav tako maslo (kisli pH), jemo sveža živila (izbiramo izdelke, ki so najmanj predelani) in pijemo vodo.

Dihajmo, izločajmo …

Vendar ta izvrstna dieta ni učinkovita, če ne poskrbimo še za ustrezno izločanje kislih toksinov in če ne omejimo učinkov stresa. Vsaj nekoliko moramo spremeniti življenjski slog. Vse vrste vadbe, ki spodbujajo dihanje, omogočajo pljučem opravljati vlogo velikega filtra oziroma izločala. Dopolnite svoj program vsakodnevnih aktivnosti na pri­mer z meditacijo, jogo, plavanjem … in ne pozabite zaužiti dovolj tekočine. Prebavni trakt pa lahko dodatno spodbudite z masažo.

  • Bazična živila (od najbolj do najmanj bazičnega): rozine, špinača, zelena, korenje, krompir, kivi, paradižnik, sadje, kava, čaj
  • Kisla živila (od najbolj do najmanj kislega): parmezan, kamamber, salama, skuta, piščanec, jajca, špageti, beli riž, kruh, kokakola, jogurt

Prave kombinacije:

  • zrezek (kislo) + špinača (bazično) + v vodi kuhan krompir (bazično) + sadna solata (bazično);
  • presna zelenjava (bazično) + testenine (kislo) z zelenjavo (bazično) + jabolko (bazično);
  • losos (kislo), začinjen s sveže iztisnjenim limoninim sokom (bazično) + stročji fižol (bazično);
  • solatni krožnik z vrtno solato (bazično), dvema trdo kuhanima jajcema (kislo), nastrganim korenjem (bazično), stročjim fižolom (bazično), enim krompirjem (bazično) in sirom (kislo);
  • kuskus (meso in zdrob imata kislinski učinek) z zelenjavo (bazično) in rozinami (najmočnejše med bazičnimi živili).

vir: Elle