Če ste razpoloženi za skledo tople juhe, lahko izbirate med številnimi možnostmi, pri čemer je miso ena najbolj zdravih. Če ste juho miso doslej jedli le v japonski restavraciji, je morda čas, da razmislite o tem in miso dodate na svoj tedenski ali celo dnevni jedilnik. Razkrivamo vse prednosti te juhe.
Pozimi, ko se temperature spustijo, želimo imeti na krožnikih jedi, ki nas bodo potolažile. Če so te pogosto zelo mastne in kalorične, obstajajo tudi okusni recepti, ki nam lahko pomagajo, da se znebimo kilogramov, ki nas mučijo. To še posebej velja za japonsko juho, ki jo obožujemo: miso juho. Prebavljiva in razstrupljevalna, narejena iz dveh sestavin, ki sta znani po svojih lastnostih za kurjenje maščob: soje in alg wakame. Zaradi vsebnosti vode je ta juha tudi odličen zaviralec apetita, ki omogoča lažji občutek sitosti in s tem boj proti napadom lakote. Dokaz, da je miso juha odličen zaveznik pri hujšanju, so številne znanstvene študije, po katerih lahko ena skleda te juhe aktivira hujšanje do 10 %. Kalorije so približno 351 kJ (84 Kcal) na skledo, 36 % ogljikovih hidratov, 35 % maščob in 28 % beljakovin.
Ta tradicionalna japonska jed, ki je vedno bolj priljubljena povsod po svetu, je okusna in zdrava, poleg tega pa jo lahko prilagodite vsakemu okusu. Juha miso ima številne zdravstvene prednosti in zdravju koristne sestavine, s katerimi lahko dopolnite vsako dieto. Miso juha je zelo dobro prebavljiva, saj ne vsebuje sestavin, ki bi lahko povzročile preobčutljivost: ne laktoze, ne glutena, ne maščob ... in kljub temu telesu zagotavlja številna hranila, vitamine (zlasti B12) in esencialne aminokisline za zelo malo kalorij. Vendar pa strokovnjaki priporočajo, da jo zaužijete zjutraj ali ob kosilu in ne zvečer, da bi se izognili zadrževanju vode.
Kaj je Miso?
Čeprav je večina ljudi že slišala za juho miso, ne vedo vsi, kaj miso sploh je. Miso je fermentirana pasta, ki različnim japonskim jedem daje slan okus umami. Proizvaja se iz kombinacije soje in plesni, imenovane "koji", ki ustvarja encime, ki razgrajujejo kisline in sladkorje v soji.
Pasto miso lahko uporabljate za pripravo solatnih prelivov, omak in testenin, vendar se najpogosteje uporablja za pripravo juhe miso. Miso juha se običajno pripravi tako, da se miso pasta in druge sestavine, kot so zelenjava, tofu in morske alge, skuhajo in nato združijo.
Morske alge so še ena nizkokalorična sestavina, ki vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov in maščob ter je odličen vir beljakovin. Pogosto se uporabljajo zaradi svojih okusnih lastnosti in so bistvena sestavina juhe miso. Morske alge, ki vsebujejo veliko antioksidantov in vlaknin, se pogosto uporabljajo za dodajanje okusa in teksture azijskim jedem.
Zakaj je juha Miso zdrava za hujšanje?
Če želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, vam lahko pri tem pomaga dodajanje miso juhe v prehrano. Z njo lahko zmanjšate vnos sladkorja in povečate vnos zelenjave.
Miso juha ima številne koristi za zdravje, vključno z izgubo telesne teže, prebavo in imunskim zdravjem. Juha Miso poleg odličnega okusa telesu zagotavlja številne pomembne hranilne snovi. Tukaj je nekaj prednosti:
- Izboljša prebavo
- krepi imunski sistem
- znižuje holesterol
- izboljšuje duševno zdravje
Druge zdravstvene koristi juhe Miso
Študije so pokazale, da ima zaradi vsebnosti misa protirakave lastnosti. Ta fermentirana sojina pasta naj bi bila učinkovita pri preprečevanju raka na želodcu in celo raka na dojkah. Na splošno velja, da je hrana, ki "ščiti telo".
Lahko okrepi vaš imunski sistem
Miso je fermentirano živilo in tako kot mnoga podobna živila naravno vsebuje probiotike ali pa so jim ti dodani. Probiotiki imajo številne koristi za zdravje, med drugim uravnovešajo črevesne bakterije in izboljšujejo duševna stanja, kot so tesnoba, depresija, avtizem, obsesivno-kompulzivna motnja (OCD) in spomin. Fermentirana živila, kot je miso, povečujejo število koristnih bakterij v črevesnem mikrobiomu, kar lahko pomaga pri izboljšanju imunskega zdravja.
Pomagajo lahko tudi pri zmanjšanju resnosti nekaterih alergij in izboljšanju zdravja srca. Miso lahko izboljša tudi zdravje vašega srca, saj lahko zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca in zmanjša raven "slabega" holesterola LDL.
Kompleks B12
Miso juha vsebuje B12, ki je najboljši vitaminski kompleks za povečanje energije. S pospeševanjem presnove v telesu pomaga pri hujšanju. Oba dejavnika sta povezana: Bolj ko imate energijo, bolj ste pripravljeni na telesno aktivnost, ki je bistvena za hujšanje. Vitamin B12 lahko preprečuje tudi depresijo, ki lahko vodi v pridobivanje telesne teže.
Zaščitne maščobne kisline
Juha Miso vsebuje kompleks zaščitnih maščobnih kislin, ki izvirajo iz naravnih maščob in olj ter lahko pomagajo pri ohranjanju telesne teže. Telo lahko proizvede večino potrebnih maščobnih kislin, vendar ne more proizvesti omega 3, ki je v juhi miso.
Juha miso je odličen manjši obrok ali prigrizek, ki lahko spodbudi hujšanje in boj proti boleznim. Če pa vam je zdravnik svetoval, da se izogibate hrani z visoko vsebnostjo natrija, miso morda ni najboljša izbira za vašo dieto.
Miso vsebuje protivnetna sredstva
Soja vsebuje protivnetne spojine, imenovane izoflavonoidi in fenolne kisline, močne antioksidante, ki nevtralizirajo proste radikale, ki povzročajo vnetja in staranje celic. Vaše črevesje te izoflavone razgradi v snovi, ki pomagajo v boju proti vnetjem, kar pomaga preprečevati kronična stanja in bolezni, vključno z boleznimi srca.
Kako v prehrano dodati juho Miso?
Zdaj, ko ste prepričani, da je juha miso lahko zdrav dodatek k vaši prehrani, se morda sprašujete, kje jo lahko najdete.
Miso pasta je na voljo v večini trgovin z živili v hladilniku. Poiščite pasto miso, ki je bila starana vsaj štiri mesece (to je običajno rumena, rjava ali rdeča vrsta in ne bela miso), da bi povečali koristi za zdravje.
Prepričajte se, da izdelek ni pasteriziran (sicer se bodo koristni encimi in bakterije izgubili) in da sestavine izpolnjujejo vaše posebne prehranske standarde. Ajda, riž in soja ne vsebujejo glutena, ječmen pa ne, zato če se držite brezglutenske diete, izberite pasto miso, ki ne vsebuje ječmenove koji. Ker je v Ameriki pridelana soja nekoliko sporna zaradi netrajnostnih kmetijskih praks, boste želeli poiskati tudi organsko ali gensko nemodificirano blagovno znamko misoja, da se izognete uživanju nepotrebnih kemikalij.
Miso lahko dodajate solatnim prelivom, marinadam in celo vsakodnevni kostni juhi. Če želite pravilno pripraviti miso juho (ne da bi škodovali koristnim bakterijam v njej), upoštevajte navodila na kupljenem lončku paste. V hladilniku bo pasta zdržala dolgo časa, zato jo vsak dan uporabite v majhni količini.
Preberite še:
Januar brez slabe vesti: kako poskrbeti, da bo božič zdrav?
Priporočamo tudi:
Enostavni triki, ki vam bodo pomagali ohraniti napredek na področju zdravja in telesne pripravljenosti med božičnimi prazniki: Sprostite se in načrtujte vnaprej
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem