OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.   

Naše telo ima biološko uro, ki nenehno tiktaka, čeprav tega ne želimo priznati. To pomeni, da s staranjem naše telo postaja vse manj učinkovito, in da bi ga ohranili, moramo upoštevati določene spremembe v načinu življenja. Ena največjih sprememb, ki jih morajo ljudje narediti, je sprememba prehrane. Nekatera živila postanejo s starostjo težko prebavljiva, zato se jim je treba izogibati, da bi si zagotovili bolj zdrav življenjski slog. Danes si bomo ogledali nekatera živila, ki se jim morate izogibati po štiridesetem letu starosti.

Okrogli 40. rojstni dan je nekakšna prelomnica. Nutricionisti trdijo, da je to pravi trenutek, da nekatera živila izključite z jedilnika. Ruska nutricionistka Zuhra Pavlova trdi, da se po 40. letu vidijo posledice burne mladosti, a tudi, da lahko z zdravimi navadami izgledamo odlično in se izognemo težavam s srcem, jetri, sklepi in prekomerno telesno težo.

Pozabite na čips in gazirane pijače, pestra prehrana je nujna za ohranjanje zdravja celotnega organizma. Da bi to dosegli, morate uživati ​​grah, fižol, lečo, čičeriko, žita in mlečne izdelke,« pravi Pavlova in dodaja, da je treba pogosto uživati ​​morske ribe, gobe, grenivke, zeleno zelenjavo, ajdo, orehe, brokoli, ampak tudi kumina in kurkuma.

Poudarja tudi, da je pomembno piti čim več vode, saj ima prav ta odločilno vlogo pri delovanju telesa. Poleg vode svetuje pitje zeliščnih čajev.

Zdravnica je spomnila na škodljivost hitre hrane, saj, kot pravi, predelana in ocvrta hrana, predvsem meso, povzroča vnetje jeter, ožilja in sklepov. Vse to povzroča težave s kožo in presnovo ter debelost.

Česa ne bi smeli jesti po 40. letu?

Glavna stvar je zmanjšati količino sladkorja

'Sladkor je eno od živil z visokim glikemičnim indeksom. Pospešuje staranje možganov, je odlično 'gorivo' za maligne celice. Poškoduje beljakovine vezivnega tkiva, kar stara kožo, ožilje in notranje organe. Vsekakor se morate odpovedati sokovom, pecivu in mastnim sladkarijam. Poskusite tudi zmanjšati uživanje belega kruha, testenin, belega riža in kosmičev,« je zaključila.

Profimedia

Predelano meso

Predelano meso, kot so klobase, pršut, slanina in salame, vsebuje veliko nasičenih maščob, zato se jim je po štiridesetem letu starosti dobro izogibati. Vsebnost maščob povečuje vnetja, ki prispevajo k artritisu, boleznim srca in povišanemu krvnemu tlaku. Poleg tega predelano meso vsebuje nitrate, saj se ti pretvorijo v nitrozamine, kemikalije, ki povzročajo raka. Namesto tega se odločite za meso brez nitratov in nepredelano meso, kot je ekološko meso.

Svojo prehrano vzemite resno

S staranjem se telo začne izčrpavati. Prehrana je eden ključnih dejavnikov, ki pomaga ohranjati funkcionalnost telesa. Zato vedno poiščite najboljše možnosti za napajanje svojega telesa in se izogibajte živilom s tega seznama, ne le zaradi sebe, temveč tudi zaradi sreče svoje družine. Pravilno se prehranjujte, ostanite zdravi.

Preberite še: Mamljiva, toda slaba za odpornost: 8 živil, ki oslabijo imunski sistem
Priporočamo tudi: Ne ignorirajte jih: 6 znakov, ki lahko pomenijo težave s plodnostjo