Privoščite si naravno zdravilo za celotno telo: Ta drobna semena znižujejo holesterol, so bogat vir maščobnih kislin omega-3 in odlična za hujšanje

11. 3. 2023
Deli
Privoščite si naravno zdravilo za celotno telo: Ta drobna semena znižujejo holesterol, so bogat vir maščobnih kislin omega-3 in odlična za hujšanje (foto: Profimedia)
Profimedia

Lanena semena so cenjeno superživilo, znano po visoki vsebnosti hranilnih snovi in izjemnih koristih za zdravje. Drobna rjava semena, znana tudi kot laneno seme, so v zadnjem času izjemno priljubljena, vendar so dejansko najstarejše poljščine, ki jih gojijo že od začetka civilizacije.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Ste že kdaj pogledali paket granole ali recept na spletu, ki zahteva lanena semena, in pomislili: "Kaj je to?" Medtem ko se zdijo semena chia bolj priljubljena za uporabo v receptih, kot so ovseni kosmiči ali celo puding, so lanena semena manjvredna sestavina, na katero bi morali biti pozorni. Ne glede na to, ali jih kupite cela, mleta ali jih zmeljete sami doma, lahko izkoristite nekatere neverjetne prednosti lanenih semen, če v svoj vsakdan dodate le eno žlico.

Ta majhna semena, bogata z maščobnimi kislinami omega-3, vlakninami in lignani, izboljšujejo prebavo, zmanjšujejo tveganje za nastanek srčnih bolezni, sladkorne bolezni tipa 2 in raka. Poleg tega lahko ta semena pomagajo pospešiti proces hujšanja. Mnogi, ki si prizadevajo shujšati, v svojo prehrano dodajajo lanena semena, da pospešijo presnovo in izgubijo nekaj kilogramov. Toda če želite od teh semen imeti največjo korist, jih morate uživati na pravilen način. Laneno seme je s svojim blagim okusom in hrustljavo konsistenco vsestranska sestavina, ki lahko izboljša okus in teksturo skoraj vsakega recepta. Poleg tega pa je poln hranilnih snovi in zagotavlja številne koristi za naše zdravje.

Če želite izvedeti več o tem, kaj se zgodi z vašim telesom, ko uživate lanena semena, berite naprej - in izvedeli boste, kako magično živilo pravzaprav so. 

Kaj so lanena semena?

Laneno seme izvira iz rastline lana (znane tudi kot Linum usitatissimum), ki zraste približno dva metra visoko. Prvič so ga verjetno začeli gojiti v Egiptu, vendar so ga gojili po vsem svetu. To seme se uporablja že od začetka civilizacije in se je od takrat spremenilo v običajno funkcionalno živilsko sestavino, kar pomeni, da lahko koristi določenim funkcijam ali splošnemu zdravju vašega telesa. Znano je tudi po tem, da je eden najboljših virov ALA (alfa-lipoinske kisline), ki je vrsta maščobne kisline omega-3.

Lanena semena, ki so znana kot eden najbogatejših virov esencialnih maščobnih kislin omega-3 in imajo približno stokrat več lignanov, ki se borijo proti raku, kot druga živila, dokazano pomagajo tudi pri boju proti raku dojk in prostate, uravnavanju ravni holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, zmanjševanju vnetij in uspešnem zdravljenju zaprtja.

Semena z okusom po oreščkih lahko uživamo samostojno ali pa jih zdrobimo in hladno stisnemo, da dobimo laneno olje.

Zmleta ali cela lanena semena?

Uživanje mletih ali celih lanenih semen je lahko koristno za vaše zdravje, vendar strokovnjaki pravijo, da so mleta semena morda nekoliko boljša od celih. Po podatkih Fakultete za prehranske vede in politiko na Univerzi Tufts vaše telo lažje prebavi mleto laneno seme kot celo. To je zato, ker je zunanja lupina celega lanenega semena sestavljena iz topnih vlaknin, ki se ne morejo raztopiti v vodi. Zaradi tega je mleto laneno seme bolj biološko dostopno, kar pomeni, da vam cel lan ne more zagotoviti toliko hranilnih snovi.

Profimedia

Lanena semena za hujšanje

Če želite izgubiti ali uravnavati telesno težo, imajo lanena semena v vaši prehrani bistveno vlogo. Predvsem zaradi visoke vsebnosti vlaknin. Vlaknine pomagajo pri občutku sitosti, zaradi česar dnevno zaužijete manj kalorij. Z drugimi besedami, lanena semena pomagajo zavirati apetit, saj vam dajejo občutek sitosti. Tako se ne zgodi, da bi se na koncu najedli, da bi potešili lakoto. 

Lanena semena so lahko odličen dodatek k vaši prehrani, če čutite potrebo po prigrizku med obroki ali po zmanjšanju porabe hrane. Ker so lanena semena zelo bogata s topnimi vlakninami, upočasnijo prebavo v želodcu in sprožijo različne hormone, ki nadzorujejo apetit. Zato se zaradi lanenih semen dlje časa počutite siti, kar vam pomaga pri hujšanju.

Profimedia

1. So dober vir beljakovin

Beljakovine so pomemben gradnik kosti, mišic, hrustanca in kože. (Ali ste vedeli, da so vaši lasje in nohti večinoma beljakovine?) Lanena semena so odličen vir visokokakovostnih rastlinskih beljakovin. Ena čajna žlička lanenih semen vsebuje skoraj 2 grama beljakovin, zato so lanena semena primerna izbira za tiste, ki iščejo alternativo živalskim virom beljakovin. Z dodajanjem lanenih semen v solato ali smoothie lahko povečate vnos beljakovin.

2. Lanena semena so bogat vir maščobnih kislin omega-3

Natančneje, lanena semena so bogata z alfa-linolensko kislino (ALA), vrsto esencialne maščobne kisline, ki je vaše telo ne more proizvesti. Edini način za njeno pridobivanje je s hrano - in lanena semena so jih polna.

Na splošno je dokazano, da uživanje maščobnih kislin omega-3 zmanjšuje vnetja v telesu, kar lahko pomaga preprečiti razvoj kroničnih bolezni. Zlasti ALA je povezana z zmanjšanjem tveganja za bolezni srca, kot sta srčni infarkt in možganska kap, ter z zmanjšanjem visokega krvnega tlaka. Laneno seme je bogat vir ALA skupaj z orehi, mastnimi ribami in nekaterimi rastlinami.

3. Lanena semena vsebujejo srcu koristne polinenasičene maščobe

Dobre maščobe, ki jih najdemo v lanenem semenu (t. i. vsemogočne omega-3), lahko koristijo tistim z boleznimi srca. Lanena semena so povezana s številnimi koristmi za zdravje srca: lahko zmanjšajo raven krvnega tlaka, trigliceridov, slabega holesterola in vnetja v telesu, hkrati pa pomagajo povečati raven dobrega holesterola. Vsebujejo tudi maščobne kisline omega-3, ki so bile povezane z več koristmi za zdravje, med drugim za zdravje možganov in srca; to lahko pomaga zmanjšati raven krvnega tlaka in vnetja ter pomaga povečati raven dobrega holesterola.

4. Lanena semena lahko pomagajo pri prebavi

Lanena semena so znana kot naravno odvajalo, ki lahko pomaga pri procesu prebave in zaprtju. Ugotovljeno je bilo, da so lanena semena, dodana pecivu, pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2 zmanjšala simptome zaprtja ter raven glikemije in lipidov.

Poleg tega se je izkazalo, da uživanje lanenega semena pozitivno vpliva na črevesni mikrobiom med prebavo, saj povečuje bakterijsko floro v črevesju.

Profimedia

5. Lanena semena lahko pomagajo pri uravnavanju telesne teže

Ohranjanje zdrave telesne teže je pomembno za dolgoročno zdravje vašega telesa, zato je lahko vključitev lanenih semen v prehrano ključni način za ohranjanje zdrave telesne teže. Kot navaja Appetite, lahko vlaknine v lanenih semenih pomagajo zlasti pri daljšem občutku sitosti.

Dodajanje lanenih semen je povezano tudi z nadzorom glukoze in občutljivostjo na inzulin, ki dokazano vplivata na uravnavanje telesne teže.

6. Krepijo imuniteto

Ko omenjamo antioksidante, večina ljudi pomisli na čarobne moči borovnic, limon in drugega sadja, bogatega z vitaminom C. Le redki pa pomislijo, da bi te lastnosti lahko našli  tudi v lanenih semenih. Lignini so polni antioksidantov, ki se borijo proti različnim vnetnim procesom, virusom, bakterijam, glivicam in ohranjajo zdravje naših celic.

Preberite še:
Ta živila si privoščite za zajtrk – pomagajo pri izgubljanju maščobe okoli pasu
Priporočamo tudi:
To hranljivo, protivnetno juho si pripravite, če ste zboleli (pomaga pri okrevanju)