Šest razlogov, zakaj ne hujšate

Šest razlogov, zakaj ne hujšate (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
7. 10. 2012

Čeprav ste se odrekli številnim najljubšim stvarem (hitro hrano ste na primer zamenjali za polnozrna­­te prigrizke, doma ste si začeli pripravljati zdrave malice, ne jeste več sladkorja ...), nikakor ne shujšate. Se sprašujete zakaj?

Nikar ne mislite, da vam želena teža ni usojena. Strokovnjaki pravijo, da včasih tudi najbolj pretkana dieta lahko deluje povsem nasprotno od želenega.

Z nekaj opornimi točkami boste lažje odkrili, zakaj vam ne gre vse po načrtu.

1. Pretiravate s polnozrnatimi izdelki

Vse izdelke iz bele moke ste zamenjali za prigrizke iz polnozrnate moke. Toda včasih nas prav zdrave stvari zavedejo in jih pojemo preveč. Veliko izdelkov iz polnozrnate moke vsebuje veliko maščob in sladkorja, da kalorij sploh ne omenjamo.

  • Zamenjajte strategijo

Ljudje, ki uživajo veliko polnozrnatih izdelkov – ne govorimo o prigrizkih, krekerjih in piškotih –, imajo sodeč po raziskavah največ nadzora nad svojo težo. Jejte veliko neoluščenega riža, polnozrnatega kuskusa, bulgurja ter seveda polnozrnati kruh in žita.

Večina teh stvari vsebuje veliko vlaknin, ki zmanjšajo tek, njihov glikemični indeks pa je nizek. Polnozrnata hrana nas nasiti za daljši čas kot tista iz bele moke.

2. Dovolite si goljufati dan ali dva

Iz izkušenj ste se verjetno že naučili, da lahko kljub dieti malce grešite. Če ste na primer čez teden pridni, lahko konec tedna grešite. A dejstvo je, da večina tistih, ki se čez teden drži zdrave diete, od petka do nedelje pridobi vso izgubljeno težo.

Strokovnjaki pravijo, da se, ko se trudimo izgubiti nekaj kilogramov, pozna prav vsaka kalorija. Če dva dni jeste vse, kar vam poželi srce, se vam mora nekje poznati, pa če ste preostalih pet dni še tako pridni.

  • Zamenjajte strategijo

Pri izgubljanju kilogramov je le doslednost ključ do uspeha. Neka študija v mednarodni reviji Obesity (Požrešnost) je pokazala, da imajo ljudje, ki vse dni v tednu pojedo približno enako število kalorij, manj težav s težo kot tisti, ki grešijo le ob koncu tedna.

Morda je pametneje, da čez teden pojeste 150 kalorij več kot običajno, v soboto in nedeljo pa vnosa ne povečate.

3. Kuhajte si doma

Pravijo, da je hrana v restavracijah bolj mastna in veliko bolj zabeljena kot doma. A tudi doma se nam hitro zgodi, da dodamo za boljši okus malce več masla ali smetane ali pa da pri pospravljanju mize na hitro pojemo ostanke. To so same ovire na naši poti do vitke postave.

  • Zamenjajte strategijo

Čeprav vam bo zagotovo zelo odveč, je merjenje oz. tehtanje hrane zelo pomembno, saj imate lahko le tako pod nadzorom vnos maščob, sladkorja in kalorij.

Zelo pomembno je tudi, da ne skuhate preveč, saj vas pozneje hitro zamika, da bi pojedli še čisto malo ostanka iz posode. Če vam hrana ostane, jo hitro zamrznite!

4. V urnik vrinite telovadbo

Ne glede na to, kako utrujeni in izčrpani ste, nikoli ne pozabite na miganje. To je seveda super in prav pohvaliti vas moramo za trdno voljo in zagnanost, a vedeti morate, da telo včasih preprosto ne zmore več.

Sem in tja je pametneje, da se dobro spo­­čijemo. Raziskave kažejo, da preutrujeni ljud­­­je zaužijejo veliko več kalorij, saj imajo občutek, da potrebujejo več energije.

  • Zamenjajte strategijo

Svetujemo vam, da si vsak dan privoščite vsaj sedem ur spanca, saj bo le spočito telo zmoglo vse napore. In le spočiti boste tudi med športnimi aktivnostmi zmogli iz svojega telesa iztisniti kar največ.

5. Jejte počasi in uživajte v vsakem grižljaju

Jejte počasi, da boste dlje uživali in manj pojedli ? to je morda eden najboljših nasvetov pri hujšanju. A dejstvo je, da to drži le, če jeste sami. V družbi vas lahko hitro zanese. Raziskave kažejo, da ljudje v družbi prijateljev in sorodnikov pojedo tudi do 70 odstotkov več hrane, zlasti če dolgo sedijo za obloženo mizo.

  • Zamenjajte strategijo

Ko greste na večerjo s prijatelji, si že doma naredite načrt ? ali se boste na primer odločili za kos kruha ali raje za kozarec vina. Morda je pametno, da spustite predjed in naročite le glavno jed in solato.

6. Hujšajte skupaj s prijateljico

Večina ljudi meni, da je hujšanje v družbi veliko prijetneje. Toda če morate prijateljico še prepričevati, naj hujša z vami, potem ste na slabi poti.

Smisel hujšanja skupaj s prijateljico je v spodbujanju. Ko eni pade volja, jo druga spodbuja, če pa prijateljica že na začetku ni odločena, potem zagotovo ne bo zdržala do konca.

  • Zamenjajte strategijo

Skupaj s prijateljico še pred hujšanjem določita strategijo. Če nista na isti valovni dolžini, potem je veliko bolje, da se ne lotita skupnega projekta. Ko boste začeli izgubljati kilograme, ne boste več potrebovali spodbude, vaše dobre počutje bo zadosten razlog za nadaljevanje diete.

Tina Lucu