Športna trenerka Tjaša o samozavesti: "Nihče ni povsem zadovoljen sam s seboj"

Športna trenerka Tjaša o samozavesti: "Nihče ni povsem zadovoljen sam s seboj" (foto: Profimedia) Profimedia
3. 8. 2022

Poleti je samozavest oziroma pomanjkanje le-te še bolj v ospredju, saj pridejo na vrsto kopalke in kratka oblačila. A pomembno je, da znate čez celo leto graditi na samozavesti, saj vam bo to pomagalo na vseh področjih. 

Tu je nekaj nasvetov športne trenerke Tjaše o tem, kako zgraditi ali izboljšati samozavest. 

Samozavest je lastnost, ki vas lahko popelje daleč tako v poklicnem kot osebnem življenju. Nekateri celo pravijo, da odpira vrata. Vendar kljub prednostim, ki jih spremlja samozavest, mnogi ljudje menijo, da jim je primanjkuje.

Tukaj je nekaj preprostih načinov, kako lahko začnete graditi na svoji samozavesti že sedaj:

Prehrana

Ko jeste pravilno, se počutite bolje. Ko se počutite bolje, se vaša samozavest izboljša. In zdrava prehrana ne zahteva posebnih diet ali dietnih načrtov. Vse, kar morate storiti, da bi izgledali in se počutili bolje, je zmerno uživanje zdrave hrane. Sploh vam ni treba žrtvovati dobrot, ki jih imate radi; samo držite se ustreznih velikosti porcij in uravnotežite dobro s slabim.

Finance

Za mnoge ni nič bolj stresnega od finančnih težav, zato si prizadevajte povečati svojo samozavest tako, da pridobite nadzor nad svojimi potrošniškimi navadami.

Načini, kako lahko prihranite, vključujejo opustitev kabla za storitve pretakanja, kuhanje kave doma in pripravo obrokov za cel teden. Če ste lastnik stanovanja, razmislite o refinanciranju, da znižate mesečna plačila hipoteke. Namesto da plačujete drago članstvo v telovadnici, začnite telovaditi doma.

Čuječnost

Spoznavanje samega sebe je lahko vseživljenjski proces, vendar lahko začnete tako, da v svoje življenje vključite določene navade. Čuječnost na primer zahteva, da se zavedamo, kaj se dogaja v sedanjem trenutku. Prisili vas, da se vprašate, kaj vidite, slišite, vohate, čutite, in vas postavi v večji stik s svojim telesom.

Dodatni načini povezovanja s seboj s celostnega vidika vključujejo redno meditacijo, prakso joge, energijsko zdravljenje in terapijo.

Športna trenerka Tjaša Ferkov Babnik Profimedia

Športna trenerka Tjaša Ferkov Babnik

Slog

Mnogi ljudje se zataknejo, ko gre za njihov osebni slog, vendar se ljudje, ki se trudijo oblačiti samozavestno, počutijo bolje. Poiščite oblačila, ki se prilegajo vašemu telesu in vašemu osebnemu okusu, namesto da preprosto sledite navadam.

Razumite, da ni vsaka moda prava za vas, in nadaljujte; ne zataknite se samo zato, ker ste to vedno nosili. Enako velja za vašo pričesko. Morda je čas, da skrajšate lase ali dodate malo barve. Ne glede na to kaj izberete, lahko nov videz veliko prispeva k temu, da se počutite bolj samozavestno. 

Mnenja drugih

Velik del samozavesti je to, da se počutite udobno s tem, kar ste. To pomeni, da vam ni več mar, kaj drugi ljudje govorijo, mislijo, delajo in imajo. Ste posameznik in si zaslužite to ostati; ni vam treba izgledati, govoriti ali se obnašati kot vsi ostali. Razumite, da nihče ni povsem zadovoljen sam s seboj. Vendar pa so nekateri najbolj samozavestni ljudje takšni, ker ne pripisujejo zaslug temu, kar si misli množica, ampak se opirajo na lastne zamisli.

Samozavestni ljudje poznajo in razumejo sebe. Spoznati, kdo ste in kaj želite, je glavni korak pri doseganju vaših ciljev. Čeprav je poglabljanje v vašo osebnost, notranjost in podzavest na začetku morda neprijetno, vam lahko odpre nove načine razmišljanja in čustvovanja. Holistična nega pomeni razumevanje, da sta vaš um in telo eno. Ko spoznaš samega sebe, se začneš zavedati, česa si sposoben, kar je velik del samozavesti.

Besedilo: Tjaša Ferkov Babnik

Več Tjašinih vsebin najdete tukaj: Aktivni s Tjašo