Ste že poskusili dieto z zelenjavno juho? Potem preverite tudi te najbolj nezdrave diete!

Ste že poskusili dieto z zelenjavno juho? Potem preverite tudi te najbolj nezdrave diete! (foto: Profimedia) Profimedia
17. 8. 2022

Nezdrave in nevzdržne diete, ki obljubljajo fantastične rezultate, a bi se jim morali v resnici v velikem loku izogniti!

Zaradi želje po izgubi kilogramov se veliko ljudi, zlasti mladih, zateče k ekstremnim shujševalnim dietam. Dietam, za katere ne velja le, da jih sestavljajo povsem neuravnoteženi obroki, ampak lahko vodijo tudi v resne zdravstvene težave. 

Če želite shujšati, se v resnici ni treba prepustiti takšnim ekstremnim naporom in škodovati svojemu telesu. Preverjeno: rezultat je mogoče doseči z uravnoteženo in zdravo prehrano in pri tem je izločanje celotnih skupin živil nepotrebno. (Razen seveda, ko je to potrebno zaradi zdravstvenih razlogov – a o tem se morate pogovoriti z zdravnikom.)

NE SPREGLEJTE: Diete - vse, kar morate o njih vedeti, katera dieta je prava za vas in katera zdravju nevarna?

V nadaljevanju preverite nekaj najbolj nezdravih in tudi nevarnih diet:

1. Dieta z bombažnimi kroglicami

Recept za to noro dieto: teden dni si vsak dan privoščite krožnik bombažnih kroglic, namočenih v najljubši sadni sok ali smuti. Dokler vaše telo ne bo prikrajšano za vsa osnovna hranila seveda!

Cilj diete: kroglice naj bi poskrbele za občutek sitosti in tako je mogoče hitro zmanjšati energijski vnos. 

Dieta naj bi se najprej pojavila v manekenski industriji in med umetnostnimi drsalci, kasneje pa je zakrožila tudi v spletnih videoposnetkih med najstnicami. 

Verjetno ni potrebno posebej poudariti, kako ekstremno nevarno je takšno početje, kajne? Rezultat so lahko resne zdravstvene težave in celo smrt. 

2. Dieta s cigaretami

Da nekateri posamezniki posegajo po cigaretah, da bi nadzorovali telesno težo, pravzaprav ni nič novega. Danes to počnejo tudi z e-cigaretami. Kajenje namreč zavira apetit. Pred časom je bila dieta s cigaretami pravzaprav ena najbolj popularnih diet. 

Vendar kajenje hkrati povečuje tveganje za sladkorno bolezen, srčno-žilne težave in raka (pljuč, dojk, mehurja, debelega črevesa itd.).

3. Dieta s spancem

Se strinjamo, spanec je zelo pomemben. Diete s spancem kljub vsemu ne priporočamo. 

Kako poteka: nekateri ljudje namerno spijo veliko dlje, da bi se izognili hranjenju. Ali se odpravijo spat ob uri, ob kateri bi si sicer privoščili obrok. 

Zdi se zelo preprost način, kako doseči vitko postavo, a ta nesmiselna dieta ima lahko resne posledice za zdravje, še posebej zato, ker vključuje uživanje pomirjeval oz. uspaval.

PREVERITE TUDI: Dvojčka. Eden je izbral vegansko dieto, drugi ne. To se je zgodilo z njunimi telesi! (FOTO)

4. Dieta z otroško hrano

Dieta z otroško hrano naj bi izvirala iz Hollywooda. Čeprav ni mogoče najti točno določenih pravil, večina piše, da pri tej dieti eden ali dva obroka na dan zamenja kozarček otroške hrane, ki vključuje med približno 80 in 420 kJ (20 do 100 kalorij). 

Čeprav je otroška hrana pripravljena iz sadja in zelenjave in vsebuje vitamine in minerale, to še zdaleč ni dovolj za odraslo telo. Takšno omejevanje preprosto ni zdravo. Kilogrami padajo, a se takoj, ko začne oseba ponovno uživati trdo hrano, vrnejo.  

5. Dieta s kisom

Znanstveni dokazi, da je uživanje zanesljivo in dolgoročno učinkovito sredstvo za izgubo odvečne teže preprosto niso prepričljivi, pišejo na strani harvardske univerze. 

Upoštevati velja tudi nekaj opozoril: 

  • Nerazredčen kis (dieta namreč zahteva uživanje 2 žlic jabolčnega kisa pred vsakim obrokom) lahko poškoduje zobno sklenino, tudi slabost je zelo verjetno zagotovljena in pri mnogih težave z želodcem. 
  • Poročali so tudi, da lahko povzroči nizko raven kalija, kar je še posebej pomembno za posameznike, ki poleg tega jemljejo tudi zdravila, ki prav tako vplivajo na raven kalija (diuretiki, zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka). 
  • Še posebej previdni morajo biti tudi bolniki s sladkorno boleznijo. Kis lahko spremni raven insulina. 

Bistvo: če poskušate shujšati, pitje samo jabolčnega kisa verjetno ne bo pomagalo. Raje si privoščite solato in v to vmešajte dve žlici kisa. 

6. Dieta z uživanjem trakulj

Dieta vključuje zaužitje jajčec trakulje, ki se nato izležejo v prebavilih in uživajo vašo hrano. Teoretično to osebam na dieti omogoča, da hkrati jedo, kar jim srce poželi in hujšajo. 

Dieta naj bi izhajala iz viktorijanske dobe, ki je znana po svojih bizarnih lepotnih standardih – in še bolj bizarnih načinih za dosego teh. Od uživanja amonijaka do kopanja v arzenu in uporabe steznikov. Med temi pa naj bi bila tudi dieta s trakuljami. 

Večina teh praks na srečo ni več v uporabi, razen – kot kaže – ene bolj grozljivih prehranskih idej: dieta s trakuljo. Zdi se sicer nepredstavljivo, vendar so poročali o več primerih. 

7. Dieta z alkoholom

Dieto je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja sestavil slavni fotograf Robert Cameron, o njej napisal celo knjigo in prodal več kot 2,4 milijona kopij. 

Cameron je trdil, da če se izogibate ogljikovim hidratom, kot so testenine in kruh, lahko pojeste vse beljakovine in maščobe, ki jih želite, in jih poplaknete s pijačo za odrasle.

No, ne priporočamo!

8. Dieta 'Master Cleanse'

Ali dieta z limonado. Napitek vsebuje kajenski poper, limonov sok, javorjev sirup in vodo. Ključ naj bi bil prav kajenski poper, ki naj bi pomagal pri izgorevanju maščob. 

Napitek se spije namesto obrokov – na dan naj bi tako popili od 6 do 12 kozarcev limonade in po enem tednu naj bi se kilogrami stopili. 

Znanstveniki so močno skeptični, pri tem pa velja omeniti tudi, da bo telo močno prikrajšano za vsa druga hranila, kar lahko vodi v resne zdravstvene težave. 

ZA KONEC:

Ko berete o novi dieti (ali magični tabletki) in se sliši preveč dobro, da bi bilo resnično, je zdrava doza skepticizma običajno na mestu. Vedno najprej pomislite na svoje zdravje.
Preverite še:
Spoznajte dieto, na katero prisegajo ženske po 50. letu
Ali pa:
Zaradi teh razlogov kljub dieti ne boste shujšali