Ta sadež poleti zagotovo zanemarjate: Ima malo kalorij, je obvezen v prehrani strejših od 40.let in odličen za hujšanje (Recept!)

Ta sadež poleti zagotovo zanemarjate: Ima malo kalorij, je obvezen v prehrani strejših od 40.let in odličen za hujšanje (Recept!) (foto: Profimedia) Profimedia
20. 8. 2023

Preventivno delujejo na bolezni srca in ožilja, saj znižujejo raven škodljivega holesterola in vplivajo na absorpcijo žolčnih kislin. Poleg tega zelo dobro urejajo prebavo.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.   

V času, ko so tržnice polne lubenic, nektarin in melon, malokdo pomisli na nakup hrušk. Najdemo jih vse leto, prava sezona hrušk pa je od avgusta do oktobra, kar pomeni, da prihaja obdobje, ko jih lahko uživamo.

So sočne in sladke, a tudi zelo dobre za zdravje, polne so fitonutrientov, mineralov v sledovih in aminokislin, kot so valin, histidin, treonin in lizin. Minerali v sledovih in aminokisline se vežejo na toksine v telesu, kot je DDT, in jih izločijo iz telesa. Poleg tega hruške stabilizirajo raven sladkorja v krvi, so odlično živilo za hujšanje in pomagajo pri delovanju jeter. Hruške delujejo preventivno pri boleznih srca in ožilja, saj znižujejo raven škodljivega holesterola in vplivajo na absorpcijo žolčnih kislin. Poleg tega zelo dobro urejajo prebavo.

Obstaja kar 72 vrst hrušk, njihova gostota pa naj vam ne bo pomembna pri izbiri hrane. Ko je hruška trda in hrustljava, pomeni, da je bogata z vlakninami, ki znižujejo slab holesterol in iz telesa odpravljajo sluz ter druge patogene in odpadke iz črevesja. Ko je mehko, vsebuje višje ravni glukoze in je lažje prebavljivo.

Profimedia

Hruške preprečujejo zaprtje ter olajšajo prehajanje črevesne vsebine in črevesno peristaltiko ter tako varujejo pred rakom debelega črevesa. Viljamovke v primerjavi z drugim sadjem vsebujejo velike količine kalcija in železa, zato se priporočajo v prehrani žensk, starejših od 40 let.

Hruške imajo samo 239 kJ (57 kcal), zato ni omejitev, koliko jih lahko uživate.

Če so vam same hruške dolgočasne, je spodaj recept za rižoto s hruškami in gorgonzolo:

Sestavine:

  • 350 g riža
  • 1 majhna čebula
  • 1 viljamovka
  • 200 g gorgonzole
  • 10 olupljenih orehov
  • 100 ml suhega belega vina
  • 1 liter zelenjavne osnove
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 60 g nesoljenega masla
  • 100 g naribanega parmezana

Priprava:

Začnite s pripravo zelenjavne osnove, nato pa orehe grobo sesekljajte in jih odstavite. Čebulo drobno sesekljajte in jo dajte v ponev s 30 g masla in 2 žlicama ekstra deviškega oljčnega olja. Kuhaj dva. tri minute, nato dodajte riž. Pražimo ga nekaj minut, premešamo, nato dodamo belo vino in pustimo, da izhlapi. Ko se riž suši, postopoma dodajamo žlico jušne osnove, dokler ni popolnoma kuhan (približno 15-18 minut).

Medtem olupimo hruško, odstranimo semena in jo narežemo na manjše koščke. Gorgonzoli odstranimo kožo in jo prav tako narežemo na majhne koščke. Približno pet minut preden je rižota pripravljena dodamo gorgonzolo in hruško. Ko je rižota pripravljena, ugasnemo ogenj in dodamo sesekljane orehe, nariban parmezan in preostalo maslo. Dobro premešamo in takoj postrežemo.

Preberite še:
Kaj se zgodi z vašim telesom, če dnevno naredite 10 počepov?
Priporočamo tudi:
Se borite z odvečnimi kilogrami? Težave se lahko skrivajo tudi v genski zasnovi in hormonskem neravnovesju