To nepričakovano morsko živilo je vaš novi zaveznik za hujšanje: Vse kar morate vedeti o zdravstvenih koristih morskih alg, preden jih dokončno vzljubite

To nepričakovano morsko živilo je vaš novi zaveznik za hujšanje: Vse kar morate vedeti o zdravstvenih koristih morskih alg, preden jih dokončno vzljubite (foto: Profimedia) Profimedia
15. 11. 2022

Izguba teže? Moč proti staranju? Kakšni so dokazi o morskih algah in ali bi te morale biti redno na naših jedilnikih?

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Če bi stavili, bi večina ljudi rekla, da je nori (beri: suši) njihova najljubša užitna morska alga, kaj pa kelp? Gre za vrsto morskih alg, ki rastejo v plitvih in s hranilnimi snovmi bogatih vodah po vsem svetu, v zadnjem času pa so postale vse bolj priljubljene, saj se je na trgu wellness izdelkov pojavilo veliko prehranskih dopolnil in izdelkov iz morskih alg.

Pred tem so morske alge v različnih oblikah jedli in uporabljali v zdravilne namene že več sto let, nekateri stranski proizvodi pa so se pogosto pojavljali celo v sladoledu, solatnih prelivih in čokoladnem mleku.

Toda ali je hrup okoli morskih alg upravičen - ali gre za trend dobrega počutja, ki se ga je treba izogniti? Morske alge vam morda prikličejo misel na sluzast, lepljiv občutek, ko se vam ta rastlina ovije okoli nog, ko ste v oceanu. Toda ali ste kdaj pomislili, da bi nekaj morskih alg dodali v jutranji smoothie ali z njimi potresli pripravljeno jed za slan pridih? Morske alge - ali kelp - si zaslužijo mesto na vašem krožniku, čeprav morda niso sestavina, ki jo pogosto uporabljate.

Kelp, ki je cenjen zaradi svojih močnih antioksidativnih lastnosti, s katerimi se bori proti prostim radikalom, ki povzročajo bolezni, je v zadnjem desetletju zaradi svoje vitaminske in mineralne gostote pridobil večjo pozornost na področju zdravja.

Kaj so morske alge?

Kelp je vrsta morskih alg - vrsta velikih, dolgih rjavih alg, ki rastejo na oceanskem dnu. Običajno rastejo v hladnih in plitvih vodah ob obali Pacifiške obale v gostih, visokih gozdovih, ki jih lahko vidite tik pod vodno gladino. Bolj verjetno pa je, da jo boste našli na plaži v dolgih prepletih in plapolajočih listih.

Te morske alge so priljubljene tudi med ljudmi in so trajnostni vir hrane. Morske alge, ki vključujejo različne vrste kelp ter vrste rjavih, zelenih in rdečih alg, so precej pogosta morska zelenjava. So pogosta sestavina v številnih kulturah; na primer na Japonskem se vrste, kot sta nori in vrsta alg, imenovana kombu, uporabljajo za pripravo sušija, juhe in celo solate iz morskih alg.

Profimedia
To so nekatere zdravstvene koristi in pasti, na katere morate biti pozorni, ko v svojo prehrano dodajate več kelpa:

Koristi morskih alg

Morske alge so odličen vir topnih in netopnih vlaknin, ki so v naši prehrani pomembne za zdravje črevesja ter uravnavanje krvnega sladkorja in holesterola. Zlasti topne vlaknine so bistvene za ohranjanje idealnega ravnovesja v črevesnem mikrobiomu, pravijo strokovnjaki in dodajajo: Nekatere morske alge vsebujejo od 10- do 100-krat več vitaminov in mineralov kot enaka količina suhe zelenjave ali živalske hrane.

Kelp vsebuje naravno vlaknino, imenovano alginat, za katero raziskave kažejo, da lahko prepreči absorpcijo maščob. Alginat blokira lipazo, encim, ki prebavlja maščobe. Je tako učinkovit, da blokira več kot 70 odstotkov prisotne lipaze. V bistvu alginat preprečuje, da bi vaše črevesje absorbiralo toliko maščob, kot bi jih običajno.

Alginat je tako učinkovit, da se dejansko uporablja v izdelkih in dodatkih za hujšanje. Čeprav ni podatkov o dolgoročnih učinkih teh izdelkov z alginatom, je naravno pridobivanje te vlaknine iz morskih alg povsem zdravo.

Še več dobrih novic za hujšanje: alge vsebujejo tudi posebno karotenoidno spojino, ki lahko pri debelih ljudeh spodbuja hujšanje.

Profimedia

Hranila

Morske alge so naravni vir vitaminov A, B1, B2, C, D in E ter mineralov, kot so cink, jod, magnezij, železo, kalij, baker in kalcij. Vsebuje največjo naravno koncentracijo kalcija med vsemi živili - desetkrat več kot mleko.

Zmanjšuje vnetja

Fukoidan, ki ga najdemo v morskih algah, lahko pomaga zmanjšati vnetja v možganih in pomaga ljudem z nevrodegeneracijo. Kelp lahko pomaga tudi pri zaščiti možganskih celic.

Koristi za nego kože

Zaradi bogate vsebnosti antioksidantov se kelp zdaj uporablja v številnih naravnih izdelkih za nego kože. Človeška koža je pogosto preveč izpostavljena soncu in onesnaženju, zato se na površini kože kopičijo prosti radikali, ki jih kelp lahko nevtralizira. Kelp ima tudi antibakterijske lastnosti, deluje proti staranju in aknam, zato lahko pomaga ljudem z različnimi kožnimi obolenji.

Izguba telesne teže

Jod je mineral v sledovih, ki je pomemben za delovanje ščitnice, ki ima pomembno vlogo pri razvoju telesa in presnovi. V kombinaciji s tirozinom - aminokislino - tvori T3 in T4, ščitnična hormona, ki uravnavata presnovo in druge fiziološke funkcije v telesu. Ker so morske alge najbogatejši naravni vir joda, lahko pomagajo uravnavati presnovo in posledično vplivajo na izgubo in pridobivanje telesne teže.

Profimedia

Poleg tega je znano, da vlakna v morskih algah znatno pospešujejo prebavo in absorpcijo maščob, veliko bolj kot večina potrošniških izdelkov za hujšanje. Alginat, ki ga najdemo v morskih algah, lahko tudi ustavi absorpcijo maščob v prebavnem sistemu, zaradi česar se po obroku absorbira manj kalorij.

Dober vir kalcija

Pogosto je pri rastlinski prehrani in/ali prehrani brez mleka in mlečnih izdelkov težko zagotoviti optimalno količino kalcija v prehrani. Vendar so alge odličen vir kalcija, saj vsebujejo 168 mg na 100 g obroka. Kalcij je namreč ključnega pomena za izgradnjo in ohranjanje močnih kosti ter podpira pravilno delovanje mišic, srca in živčnega sistema.

Kako jesti morske alge?

Zaradi močnega nabora vitaminov in mineralov, nizkega števila kalorij in vsebnosti vlaknin, ki blokirajo maščobe, so alge lahko popoln dodatek k prehrani, ki je usmerjena v izgubo telesne teže. Je zdrava in hranljiva ter lahko predstavlja dodatno spodbudo pri doseganju vaših ciljev. 

Poleg tega je kelp zelo enostavno vključiti v različne obroke in prigrizke. Pogosto ga najdete v japonskih ali korejskih trgovinah z živili, na voljo pa je tudi v trgovinah z zdravo prehrano.

Vas zanima, kako kuhati s to morsko zelenjavo? Na voljo je v toliko različnih oblikah, da je lahko osrednja sestavina jedi, kot so rezanci z indijskimi oreščki in brokolijem ali drugo vam ljubo zelenjavo. Preprosto jih lahko dodate tudi vašim najljubšim juham in celo solatam.

Preberite še:

Te znaki nakazujejo, da imate morda ADHD v odrasli dobi (in bi jih spregledali)

Priporočamo tudi:

Poslovite se od nenehne utrujenosti in spremenite svoje prehranske navade: Pomanjkanje teh ključnih vitaminov je lahko razlog za jesensko utrujenost