To pogosto nepriljubljeno živilo je idealno za hujšanje: Ima zelo malo kalorij, je odličen topilec maščobe in varuje vaše srce

To pogosto nepriljubljeno živilo je idealno za hujšanje: Ima zelo malo kalorij, je odličen topilec maščobe in varuje vaše srce (foto: Profimedia) Profimedia
11. 9. 2023

Tega živila marsikdo ne obožuje, a morda si premislite, ko ugotovite, da gre za izjemno zdravo živilo, ki ima številne koristi za telo. Preverite, zakaj je tako koristno za vas.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.   

V otroštvu stročji fižol morda ni bil vaša najljubša zelenjava. Morda zato, ker je videti precej dolgočasen, kajne? Toda če želite shujšati, je čas, da ga vključite v svojo prehrano. Če veste, kako to zelenjavo vključiti v svoj načrt hujšanja, lahko uživate v tej nizkokalorični zelenjavi z nizko vsebnostjo maščob.

Zeleni fižol je bogat z vlakninami in ima nizko vsebnost kalorij. So tako vlaknati, da vam bo že ena skleda te zelenjave zagotovila 12 odstotkov skupnega dnevnega priporočenega vnosa vlaknin.

Fižol vsebuje zelo pomembna hranila, ki vas lahko zaščitijo pred nekaterimi zdravstvenimi težavami, pomagajo pa vam tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Pomembno je vedeti, da stročji fižol ne vsebuje holesterola, zato je nepogrešljiv del zdrave prehrane. Čeprav naše telo potrebuje nekaj holesterola za zdravo rast celic, lahko povišan holesterol povzroči nalaganje maščob v arterijah. To lahko zmanjša pretok krvi v srce in možgane ter povzroči srčni napad ali možgansko kap.

Ena skodelica surovega stročjega fižola vsebuje 2,7 g vlaknin, medtem ko kuhan stročji fižol vsebuje 4 g vlaknin, od katerih so nekatere topne. Ta topna vlakna lahko pomagajo znižati LDL ali tako imenovani "slab holesterol" in ravni skupnega holesterola.

Fižol varuje tudi srce, ker znižuje krvni tlak in zmanjšuje vnetja. Ameriško združenje za srce namreč priporoča do 1500 mg soli na dan za optimalno zdravje srca, stročji fižol pa ima naravno malo natrija – ena skodelica ima le 6,6 mg. Preveč soli v prehrani zviša krvni tlak, kar je povezano s povečanim tveganjem za bolezni srca in možgansko kap.

Kakšne so prednosti zelenega fižola za zdravje?

Za kaj je dober stročji fižol v vašem telesu? Vsebnost vlaknin v fižolu pomaga preprečevati različne oblike raka, bolezni srca in sladkorno bolezen. Vlaknine spodbujajo tudi zdravje prebave, kalcij v fižolu skrbi za zdravje kosti, lutein in zeaksantin pa izboljšujeta vid.

Podrobneje si oglejmo različne načine, kako stročji fižol koristi vašemu zdravju.

Profimedia

Lahko pomaga v boju proti raku

Uživanje fižola je na splošno povezano z manjšim tveganjem za nastanek raka dojk. To bi lahko pripisali visoki vsebnosti vlaknin v fižolu.

Veliko uživanje stročjega fižola lahko zmanjša tudi tveganje za kolorektalnega raka. Ta fižol je namreč bogat z različnimi bioaktivnimi spojinami, ki zagotavljajo zaščito pred rakom. Neprebavljive ogljikove hidrate v stročjem fižolu fermentirajo črevesne bakterije, zaradi česar delujejo protivnetno.

Ta fižol ima tudi nizek glikemični indeks, kar je prav tako povezano z nizkim tveganjem za nastanek raka. Zeleni fižol vsebuje saponine, gama-tokoferol in fitosterole, ki so spojine s protikarcinogenimi lastnostmi.

Zeleni fižol vsebuje veliko klorofila, ki ima prav tako pomembno vlogo pri preprečevanju raka. Klorofil se veže z nekaterimi spojinami, ki lahko povzročajo raka, in tako ovira njihovo absorpcijo v prebavilih. To lahko potencialno prepreči nastanek raka.

Lahko spodbuja zdravje srca

Uživanje stročnic (med katere spadajo tudi zelene rastline) je povezano z manjšim tveganjem za koronarno srčno bolezen. To lahko pripišemo vlakninam in folatom v fižolu.

Vsebujejo tudi vitamin B12, ki v kombinaciji pomaga zmanjševati raven homocisteina v plazmi. Homocistein je posebna aminokislina, ki se pojavlja v telesu in katere povišana raven je povezana s srčnimi boleznimi.

Tudi magnezij v stročjem fižolu ima lahko pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja srca.

Vlaknine v stročjem fižolu (in drugi zelenjavi) lahko pomagajo zniževati holesterol in krvni tlak ter celo spodbujajo delovanje krvnih žil. To lahko neizogibno spodbuja zdravje srca.

Lahko pomaga pri nadzoru sladkorne bolezni

Študije so pokazale, da lahko stročji fižol ugodno vpliva na presnovo pri osebah s sladkorno boleznijo.

Čeprav je zelenjava na splošno zdrava, pa tista, ki vsebuje več škroba, morda ni priporočljiva za osebe s sladkorno boleznijo. Zeleni fižol je neškrobna zelenjava (vsebuje manj škroba). Ti vsebujejo manj ogljikovih hidratov in so idealen dodatek k dieti za sladkorne bolnike.

Skodelica fižola na dan lahko skupaj z nizkoglikemično dieto pomaga znižati raven sladkorja v krvi in celo zmanjšati tveganje za srčne bolezni pri ljudeh s sladkorno boleznijo.

Lahko okrepi kosti

Fižol je na splošno dober vir kalcija. Kalcij lahko zmanjša tveganje za osteoporozo.

Stročji fižol je bogat tudi z vitaminom K, ki je še eno hranilo, nujno potrebno za močne kosti.

Edina možna slabost fižola v tem pogledu je vsebnost fitatov. Fitati so snovi v fižolu, ki lahko ovirajo absorpcijo nekaterih hranilnih snovi, vključno s kalcijem. Z drugimi besedami, fitati so anti-hranila.

Vendar lahko vsebnost fitatov v fižolu zmanjšate tako, da ga pred kuhanjem v sveži vodi za nekaj ur namočite v vodo.

Lahko pomaga ohranjati idealno telesno težo

Ali je zdravo jesti stročji fižol med načrtovanjem hujšanja? Fižol je živilo, ki je odličen zaveznik pri hujšanju, saj ima ena skodelica te sveže zelenjave le 130 kJ (31 kcal), praktično nič maščobe in le 3,6 grama sladkorja, zato je odlična izbira za tiste, ki se želite znebiti odvečnih kilogramov.

Čeprav stročji fižol ni bil neposredno povezan z izgubo telesne teže, lahko njegova nizka kaloričnost pri tem pomaga.

Preberite še: TAKO enostavno pripravite pecivo, ki ga bo oboževala vsa družina! (recept)
Priporočamo tudi: Otrok na dieti? Nikar! Prepovedi ne pomagajo! Zmanjšajte obroke in ponudite bolj zdravo hrano (primeri)