Učinkoviti shujševalni napitki za ženske: Z vključitvijo teh sestavin boste dobili s hranili bogat napitek, ki vam bo pomagal doseči zastavljene cilje

Učinkoviti shujševalni napitki za ženske: Z vključitvijo teh sestavin boste dobili s hranili bogat napitek, ki vam bo pomagal doseči zastavljene cilje (foto: Profimedia) Profimedia
3. 1. 2023

Predstavljamo vam popoln seznam sestavin napitkov za kurjenje maščob in hujšanje za ženske. Z vključitvijo teh sestavin v svoj napitek boste dobili s hranili bogat napitek, ki vam bo pomagal doseči zastavljene cilje.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Kljub vsem prizadevanjem za dosego hranljivega in nizkokaloričnega obroka, to ni vedno mogoče. Življenje se zgodi in na koncu prigrizujete nezdravo hrano ali pa obroke kar preskočite. Če poskušate shujšati, lahko ti scenariji hitro ogrozijo vašo dieto.

Vstopite v zdrave koktajle za nadomeščanje obrokov - rešitev za zaposlene ženske, ki se prehranjujejo na poti. Ti napitki so zasnovani tako, da nadomestijo obrok in zagotavljajo vsa potrebna hranila, hkrati pa imajo malo kalorij. Na žalost je veliko takšnih napitkov, kupljenih v trgovini, polnih sladkorja, umetnih sestavin in drugih ne preveč dobrih stvari. Pogosto tudi nimajo dovolj hranilnih snovi in kalorij, da bi vas nasitili do naslednjega obroka. Dobra novica je, da je na voljo veliko zdravih domačih receptov za napitke za hujšanje, ki so okusni in hranljivi - in vam lahko pomagajo shujšati!

Preberite si seznam najboljših sestavin za kurjenje maščob, ki jih lahko dodate v domači shake za hujšanje.

Sestavina 1: beljakovinski prašek

Na vrhu seznama sestavin za kurjenje maščob so beljakovine v prahu. Beljakovine so nujne za obnovo in izgradnjo mišičnega tkiva, ki pomaga pri kurjenju več kalorij. Visokobeljakovinska prehrana je povezana z zmanjšanim apetitom in povečano izgubo telesne teže.

Najboljše beljakovine v prahu za ženske so lahko narejene iz različnih virov, vključno s sirotko, kazeinom, sojo, jajčnimi ali rastlinskimi beljakovinami. Vsak od teh virov ima svoje prednosti in slabosti, in kar ustreza eni osebi, morda ne bo ustrezalo drugi. 

V nadaljevanju predstavljamo razčlenitev različnih vrst beljakovinskih praškov, da boste lažje izbrali najboljšega za svoje shake za hujšanje.

Profimedia
Beljakovine sirotke

Sirotka je stranski proizvod pri proizvodnji sira. Gre za hitro prebavljive beljakovine, zato so idealne za po vadbi. Vsebuje tudi veliko aminokislin z razvejano verigo, ki so bistvene za rast in obnovo mišic.

Beljakovine kazeina

Kazein je še ena beljakovina v prahu na osnovi mleka. Prebavlja se počasneje kot sirotka, zato je idealen za jemanje pred spanjem. To pomeni, da so vaše mišice čez noč stalno preskrbljene z aminokislinami, ki pomagajo pri regeneraciji in rasti.

Sojine beljakovine

Sojine beljakovine so dobra rastlinska alternativa sirotki ali kazeinu. Vsebujejo veliko beljakovin ter malo maščob in ogljikovih hidratov, zato so idealne za hujšanje. Soja je tudi popolna beljakovina, kar pomeni, da vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih vaše telo potrebuje.

Jajčne beljakovine

Jajčne beljakovine so še ene popolne beljakovine in so dobra izbira za tiste, ki iščejo alternativo mlečnim praškom. Poleg tega vsebuje manj kalorij kot nekatere druge možnosti.

Beljakovine rastlinskega izvora

Na voljo je veliko različnih rastlinskih beljakovin, kot so riževe, konopljine in grahove beljakovine. Vse te beljakovine vsebujejo malo kalorij in maščob ter so dobra izbira za tiste, ki so alergični na mleko ali iščejo veganske beljakovine v prahu.

Sestavina 2: Drugi viri beljakovin

Beljakovine v prahu so pri kurjenju maščob zelo pomembne, vendar se vam ni treba zanašati samo na beljakovine v prahu. Napitku za hujšanje lahko dodate tudi druge vire beljakovin, kot so npr: jogurti, grški jogurt, rastlinsko mleko, oreščki in maslo iz oreščkov, semena, chia semena ipd.

Sestavina 3: Zelenje

Zelenje je odličen vir vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pomagajo pri podpori imunskega sistema, izboljšujejo prebavo in zmanjšujejo vnetja. Dodajanje zelenja v shake za hujšanje je enostaven način za povečanje vnosa hranil in doseganje ciljev.

Zaradi nizke gostote kalorij so zelene rastline tudi odličen način za dodajanje volumna, ne da bi dodali veliko kalorij. To lahko pripomore k temu, da se po pitju napitka počutite polni in zadovoljni.

Profimedia
Med odličnimi zelenimi rastlinami, ki jih lahko dodate v napitek, so:
 • špinača
 • Ohrovt
 • blitva
 • peteršilj
 • koriander 
 • Meta

Sestavina 4: Sadje

Nekateri menijo, da se morajo izogibati sadju zaradi vsebnosti naravnega sladkorja, vendar se večina strokovnjakov strinja, da to ni potrebno. Celotno sadje je odličen vir vlaknin, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Prednosti teh snovi odtehtajo morebitne pomisleke glede vsebnosti sladkorja, zlasti če jih uživamo namesto živil, ki vsebujejo dodan sladkor.

Profimedia

Dodajanje celega sadja v koktajl lahko poveča okus in sladkost, ne da bi mu dodali veliko kalorij. Če vas skrbi vnos sladkorja, se lahko odločite za sadje z nizko vsebnostjo sladkorja, kot je npr:

 • jagodičevje
 • Citrusi
 • jabolka
 • hruške 

Sadje z visoko vsebnostjo vlaknin lahko pomaga tudi pri tem, da se po pitju napitka počutite siti.

Sestavina 5: Zdrave maščobe

Zdrave maščobe so pomemben del vsake prehrane, kar še posebej velja, ko poskušate shujšati. Čeprav je pomembno omejiti vnos nezdravih maščob, kot so nasičene in transmaščobe, so zdrave maščobe nujne za pravilno delovanje telesa in lahko pomagajo pri hujšanju.

Zdrave maščobe lahko pomagajo tudi pri tem, da se po zaužitju napitka počutite siti. To je posledica njihove počasne prebavljivosti, ki pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi ter preprečuje skoke in padce energije.

Nekateri dobri viri zdravih maščob so:
 • Avokado
 • oreščki in masla iz oreščkov
 • Semena 
 • oljčno olje 

Napitki za nadomeščanje obrokov so lahko koristen del vsakega načrta hujšanja. So priročni, enostavni za pripravo in lahko telesu zagotovijo hranila, ki jih potrebuje za varno hujšanje. 

Vendar pa vsekakor poslušajte svoje telo. Ni nujno, da napitki za nadomeščanje obroka nadomestijo obrok. Lahko so prigrizek ali dodatek. Če se vam zdi, da ste po zaužitju napitka še vedno lačni, poslušajte svoje telo in pojejte kaj drugega. Zdrav prigrizek ali manjši obrok vam lahko pomaga, da se zadržite do naslednjega obroka.

Preberite še:

Te navade škodijo vašemu videzu, pa tega morda sploh ne veste

Priporočamo tudi:

5 stvari, ki jih počnete v trgovini in so v resnici nesramne ali neprimerne