VPRAŠALNIK 2: Kako pogosto uživate določena živila

29. 6. 2007
Deli
1. Žitarice; 2. Sadje, zelenjava in vlaknine; 3. Mleko in mlečni izdelki; 4. Meso in mesni izdelki; 5. Sladki in slani prigrizki; 6. Pijače

Rešite test (kliknite na sliko na desni strani! ) v miru in z njegovo pomočjo ugotovite vaš način prehranjevanja. Preštejte, kolikokrat se določeno živilo znajde na vašem jedilniku.

Da bi spremenili nezdrave navade, smo za vas na naši spletni strani pripravili informacije o nemastni kuhi in peki.

  • Barve vam bodo pomagale oceniti, kako zdrav je vaš jedilnik. Če ste označili večino zeleno označenih polj, potem je vaš način prehranjevanja zdrav in uravnotežen.
  • Če v testu prevladujejo oznake na rdečih poljih, potem je vaša prehrana škodljiva za zdravje in dobro počutje. Z rdečo barvo označena živila v vašem jedilniku omejite, ali še bolje, poskusite se jim popolnoma izogibati.
  • Sivi in temno zeleni kvadratki vam bodo pomagali ugotoviti, kakšno je optimalno uživanje omenjenih živil, oziroma kolikokrat je priporočljivo to hrano ali pijačo vnesti v tedenski jedilnik.
  • Živila označena z belo barvo ni priporočljivo uživati zelo pogosto (poglejte siva polja).

V sedmih različnih skupinah si dobro oglejte živila, ki so označena z rdečo in zeleno barvo ter jih primerjajte s sivo in temno zeleno barvo (priporočljiv tedenski vnos).

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"