Vse prednosti cikorije, tega nepoznanega napitka za kurjenje maščob: Pozabite na kavo in si pripravite ta zdravju prijazen napitek

Vse prednosti cikorije, tega nepoznanega napitka za kurjenje maščob: Pozabite na kavo in si pripravite ta zdravju prijazen napitek (foto: Profimedia) Profimedia
11. 1. 2023

Stavimo na cikorijo, ki bo nadomestila kavo... In zlahka shujšamo!

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Ste naveličani ohrovta? Ste pretiravali z jabolčnim kisom? Ste se naveličali okusa prave kave? Če ste odgovorili pritrdilno na katerega od teh vprašanj (ali na vsa), je morda čas, da poskusite korenino cikorije - zlasti če želite izgubiti nekaj kilogramov in izboljšati splošno telesno sestavo.

Pogosto mislimo, da je nemogoče začeti dan, ne da bi spili skodelico kave. Vendar pa obstaja naravna alternativa: cikorija. Ta rastlina, ki jo že več sto let gojijo v regiji Hauts-de-France, ni le alternativa kavi (saj ne vsebuje niti grama kofeina), temveč tudi nepremagljiv zaveznik pri hujšanju.

Korenina cikorije je sestavljena iz prebiotikov, prav to pa je tisto, kar bo omogočilo učinek izgorevanja maščob v našem telesu! Prebiotiki so rastlinske vlaknine, sestavljene iz ogljikovih hidratov, ki jih naša presnova ne more prebaviti. Naše črevesje spodbuja nastajanje zdravih bakterij, kar povzroči diuretični in rahlo odvajalni učinek (ki je veliko manj pomemben kot pri kavi). Topno cikorijo lahko preprosto najdete v supermarketih, na oddelku instantnih pijač.

Študije kažejo, da korenina cikorije, ki je polna prebiotikov in bogata s topnimi vlakninami, podpira zdravo hujšanje. To pa ni edina korist, ki jo ta zdravilna rastlina prinaša. V nadaljevanju si preberite vse o tem okusnem kavnem nadomestku, vključno s tem, kako lahko pomaga pri doseganju vaših ciljev glede telesne teže in telesne pripravljenosti. 

Kaj je cikorija?

Cikorija (Cichorium intybus) je večletna vijolična cvetoča rastlina iz družine regratov. Vsebuje užitne liste in korenine. V kuhinji se najpogosteje uporabljajo slednji. Čeprav lahko korenino cikorije pripravimo na več načinov, jo pogosto pražimo ali meljemo za pivovarske namene.

Kaj je tako posebnega v korenini cikorije? 

Listnata rastlina je sestavljena iz skoraj 70 odstotkov inulina, ki je oligosaharid (lepo ime za ogljikohidratno vlaknino). Čeprav so vlaknine inulin naravno prisotne v številnih živilih, kot so banane, pšenica in šparglji, je korenina cikorije zaradi visoke koncentracije inulina priljubljena med proizvajalci, ki želijo povečati vsebnost vlaknin v pakiranih živilih. 

Ste se kdaj vprašali, kako lahko piškoti, browniji in granola ploščice vsebujejo več vlaknin kot skodelica surove zelenjave? Odgovor je korenina cikorije. Zaradi številnih znanih prednosti prehrane, bogate z vlakninami, so proizvajalci hrane začeli dodajati priljubljeno korenino v pakirana živila, da bi povečali vsebnost vlaknin v svojih izdelkih - in s tem tudi zaznane zdravstvene koristi teh izdelkov.

Profimedia

Ali lahko korenina cikorije pripomore k hujšanju?

Hujšanje je trdo delo; zahteva čas, motivacijo in predanost. Čarobne palice za hujšanje ni, zato ne bodite žrtve trikov, ki obljubljajo drugače. Kljub temu je izboljšanje splošne telesne sestave neločljivo povezano z izgubo telesne teže, pri čemer lahko korenina cikorije glede na način uporabe pomaga pri prvem.

Polna je prebiotikov

Kot smo že omenili, korenina cikorije vsebuje inulin - močno prebiotično vlaknino, ki hrani probiotične bakterije v črevesju. Krepitev dobrih črevesnih bakterij je pomembna za preprečevanje, da bi "slabe" bakterije ustvarjale neravnovesje v črevesju. Neravnovesje negativno vpliva na vse od spanja in energije do kognitivnih funkcij, razpoloženja in presnove, kar povečuje verjetnost nezdravih odločitev, kot je izbira hitre hrane med kosilom ali preskok telovadnice po službi. Takšne odločitve nato onemogočajo naša prizadevanja za zmanjšanje telesne teže. 

Čeprav prebiotiki vašega telesa ne bodo spremenili v stroj za izgorevanje maščob, te koristne vlaknine podpirajo splošno zdravje in dobro počutje. In ko se dobro počutite, je bolj verjetno, da boste sprejemali pametne odločitve in s tem hujšali. 

Bogata je s topnimi vlakninami

Poznamo dve vrsti prehranskih vlaknin: netopne in topne. Obe imata pomembno vlogo pri spodbujanju dobrega zdravja. Netopne vlaknine se ne raztopijo v vodi, zato jih telo ne more prebaviti. To pomeni, da ostane nedotaknjena, ko hrana potuje skozi prebavila. Topne vlaknine pa se raztopijo v vodi in v črevesju razpadejo v gosto, geli podobno snov. Ko ta želatinasta vlaknina pride v debelo črevo, nahrani vaše dobre črevesne bakterije. To vrsto vlaknin najdemo v rastlini cikoriji. 

Profimedia

Z dokazi podprte študije kažejo, da topne vlaknine ne le hranijo zdravo črevesno floro, ampak tudi upočasnjujejo prebavo in vplivajo na to, kako in kdaj se nekatera hranila - na primer ogljikovi hidrati - absorbirajo v telesu. To lahko pomaga preprečiti vstop velikih količin glukoze v krvni obtok in ublažiti posledične skoke sladkorja v krvi. Kako to pripomore k izgubi telesne teže? Na kratko, uravnavanje krvnega sladkorja pomaga nadzorovati lakoto. To pomeni manjši apetit in s tem manj zaužitih kalorij.  

Spodbuja zdravo prebavo

Verjeli ali ne, inulin se že od nekdaj uporablja kot celostna pomoč za zdravje črevesja. Kot naravna vlaknina inulin spodbuja nemoteno in redno prebavo. Poleg tega ga osebe s prebavnimi težavami običajno lažje prenašajo kot druge vlaknine, zato je pametna izbira za vse, ki si prizadevajo za zdravo prebavo. Boljša prebava pomeni manj simptomov prebavnih motenj in stranskih učinkov, kot sta napihnjenost in plini.

Preprečuje zaprtje

Korenina cikorije, ki vsebuje veliko vlaknin inulina, v veliki meri pomaga lajšati simptome zaprtja. Ugotovljeno je bilo, da so vlaknine korenine cikorije znatno povečale pogostost iztrebljanja in pomagale mehčati trdo blato. 

Krepi kognitivne funkcije

Korenina cikorije vsebuje veliko pomembnih hranil, kot so vitamin C, vitamin B6 in mangan - vsi ti dejavniki so pomembni za zdravje možganov. To je eden od razlogov, zakaj mleta kava iz korenine cikorije velja za alternativo kavi brez kofeina. 

Profimedia

Zdrave kognitivne funkcije so pomembne za vsakogar, vendar so še posebej pomembne za starejše ljudi, ki imajo težave s koncentracijo in spominom. Hranilne snovi v korenini cikorije lahko pomagajo pri obeh. Vendar se pred vključitvijo v svoj prehranski načrt posvetujte z zdravnikom. 
Ščiti jetra.

Čeprav je potrebnih več raziskav, nekateri strokovnjaki menijo, da korenina cikorije z zaščito pred prostimi radikali pripomore k zdravju jeter. Pregled, objavljen leta 2015 v Nacionalni knjižnici medicine, je pokazal, da je zdravljenje s cikorijo pomembno blokiralo poškodbe celic in zmanjšalo oksidativni stres - oboje podpira zdrava jetra. 

Podpira vas lahko pri boju proti raku

Potrebnih je še več raziskav, vendar je več znanstvenih študij pokazalo, da korenina cikorije pomaga pri zaščiti pred nekaterimi vrstami raka, med drugim pred rakom dojk in debelega črevesa. Glede na to, da je rak za boleznimi srca drugi najpogostejši vzrok smrti, so te predhodne ugotovitve razlog za optimizem.

Preberite še:

Ste vedeli? Te lastnosti otroci dobijo od očeta

Priporočamo tudi:

To je 10 najbolj zdravih živil za SRCE