Podatki, ki bodo marsikoga presenetili.
Strokovnjaki za prehrano se strinjajo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, vendar ni vseeno, kaj jemo. Ta izbira lahko pomeni tudi, ali boste uspeli ohraniti želeno linijo ali pa se boste zredili – ne da bi vedeli, v čem je težava. Kot pišejo strokovnjaki, obstajajo živila, za katera nikoli ne bi rekli, da redijo, ker jih imamo za zdrava.
Hranljiva, enostavna za kuhanje in vsestransko uporabna - to so številni razlogi, zaradi katerih ljudje po vsem svetu obožujejo jajca in jih uživajo. Jajca lahko kuhate, podušite, ocvrete ali umešate - pripravite jih lahko na toliko načinov, da se jih nikoli ne boste naveličali jesti. Ne glede na to, kateri recept boste preizkusili, bo jed vedno okusna in odlična izbira za zajtrk. Zanimivo je, da se pri različnih načinih kuhanja jajc vsebnost hranilnih snovi v njih le malo razlikuje.
Med njimi je najljubši zajtrk mnogih – umešana jajca. Strokovnjaki najprej opozarjajo, da so jajca res zdrava in odlična izbira za vse, ki želijo shujšati. Dolgo nas nasitijo, so odličen vir beljakovin, imajo malo kalorij in vsebujejo hranila, ki jih veliko živil ne vsebuje.
Jajca so eno najboljših živil v prehrani, vendar jih mnogi med nami pripravljajo tako, da so v resnici zelo škodljiva. Jajca so sama po sebi majhen, a močan vir dobrih maščob, beljakovin, vitamina A, vitamina B12, vitamina D, železa in holina. Vendar pa je pri umšanih jajcih nekaj pasti, na katere bodite pozorni.
Zakaj umešana jajca za zajtrk morda niso najboljša izbira:
Pomanjkanje vlaknin
Umešana jajca po navadi ne vsebujejo veliko vlaknin, ki so ključne za dobro prebavo in ohranjanje sitosti. Vlaknine pomagajo uravnavati krvni sladkor in zagotavljajo dolgotrajno energijo. Če je vaš zajtrk reven v vlakninah, lahko hitro začutite lakoto in željo po prigrizkih med jutrom.
Povečana vsebnost nasičenih maščob in holesterola
Težava nastane, ko naredite umešana jajca iz jajc – z maslom ali veliko olja. Če na primer v jajca daste maslo, ne da bi pogledali, koliko ga dejansko dodate, boste za zajtrk pojedli nekaj sto kalorij več.
Če se umešana jajca pripravljajo z dodatkom masla, sira ali drugih živil z visoko vsebnostjo nasičenih maščob, lahko njihova redna uživanje poveča vnos nasičenih maščob in holesterola. Prekomerno uživanje nasičenih maščob je lahko povezano s povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni.
Nutricionisti pravijo, da se je v praksi izkazalo, da tisti, ki to vidijo, zlahka shujšajo, potem ko iz svoje prehrane odstranijo maslo.
Zato jajc ne smemo izključiti iz prehrane, dovolj je, da ponev med pripravo poškropimo z malo olja. Tako ne boste pretiravali s kalorijami, poleg tega pa boste imeli odličen zajtrk.
Omejena prehranska raznolikost
Če je umešana jajca vaša stalna izbira za zajtrk, se lahko zmanjša raznolikost vaše prehrane. Raznolikost hrane je pomembna za zagotavljanje različnih hranilnih snovi, vitaminov in mineralov, ki jih telo potrebuje za zdravje.
Alergije in preobčutljivost
Jajca so pogost alergen in lahko povzročajo alergijske reakcije pri nekaterih ljudeh. Poleg tega lahko nekateri ljudje doživljajo preobčutljivost na jajca, kar lahko povzroča nelagodje ali druge težave.
To ne pomeni, da je umešana jajca treba popolnoma izključiti iz prehrane. Jajca so dober vir beljakovin in drugih hranil, vendar je priporočljivo, da za zajtrk vključujete tudi druge vrste hrane, ki so bogate z vlakninami, vitamini in minerali. Primeri zdravih zajtrkov vključujejo polnozrnate žitarice, sveže sadje, zelenjavo in zdrave maščobe, kot so oreščki ali avokado.
Preberite še:
Za povečano izpadanje las ste verjetno krivi sami (to lahko popravite!)
Priporočamo tudi:
Zakaj pride do pretirane žeje in kdaj je čas za obisk zdravnika?
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem