Zmanjša vnos kalorij čez dan in podaljša občutek sitosti: Če si boste to živilo privoščili kot prigrizek, boste kasneje pojedli VELIKO MANJ!

7. 11. 2023
Deli
Zmanjša vnos kalorij čez dan in podaljša občutek sitosti: Če si boste to živilo privoščili kot prigrizek, boste kasneje pojedli VELIKO MANJ! (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako shujšati brez stradanja? Avstralski znanstveniki so nedavno prišli do zanimivega odkritja.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.   

Da bi ohranili raven energije, včasih pa tudi iz čistega dolgčasa, čez dan običajno pojemo enega ali dva prigrizka. A čeprav se sliši neškodljivo, je to predvsem razlog za večjo porabo kalorij čez dan, kar ima za posledico povečanje telesne teže.

Vendar pa obstaja vrsta prigrizka, ki bi lahko naredila ravno nasprotno – zmanjšala vaš apetit, tako da je vaš skupni vnos kalorij manjši!

Skupina znanstvenikov z Univerze v Južni Avstraliji je namreč ugotovila, da tisti, ki uživajo mandlje kot alternativo prigrizku na osnovi ogljikovih hidratov, v naslednjem obroku zaužijejo 297 kJ (71 kcal) manj!

Stopnja prekomerne telesne teže in debelosti je ena največjih skrbi, ko gre za splošno zdravje, obvladovanje apetita z boljšim hormonskim odzivom pa je lahko ključ do rešitve problema telesne teže - poudarja dr. Sharaja Carter iz Alliance for Research on Vadba, prehrana in aktivnost, ki je ustanovljena na tej univerzi.

Kot je pojasnila, je skupina znanstvenikov v okviru študije analizirala hormone, ki uravnavajo apetit in kako oreščki – predvsem mandlji – prispevajo k nadzoru apetita.

Profimedia

Ugotovili smo, da se pri ljudeh, ki so jedli mandlje, pojavijo spremembe na hormonski ravni, kar prispeva k zmanjšanju vnosa hrane- je pojasnila, ta mera pa je približno 297 kJ  (71 kcal).

Študija, katere izsledki so bili objavljeni v European Journal of Nutrition, je pokazala, da so poleg tega imeli ljudje, ki so prigriznili mandlje, za 47 odstotkov nižji odziv C-peptida. To nadalje pomeni, da se izboljša občutljivost za inzulin in zmanjša tveganje za nastanek sladkorne bolezni in bolezni srca in ožilja.

Takšni udeleženci študije so imeli tudi višjo raven inzulinotropnega polipeptida, odvisnega od glukoze, nato glukagona in pankreasnega polipeptidnega odziva. To je pomembno pri izgubi teže, ker glukagon pošilja signal sitosti v možgane, medtem ko polipeptid trebušne slinavke upočasni prebavo.

Skratka, uživanje mandljev za malico je odlična ideja, če želite čez dan pojesti manj, poleg tega pa ima dolgoročne pozitivne učinke na telo.

Preberite še: Ne boste uganili kaj počne Kate Middleton: TO jo ohranja zdravo in polno energije

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek