Ne boste uganili kaj počne Kate Middleton: TO jo ohranja zdravo in polno energije

6. 11. 2023
Deli
Ne boste uganili kaj počne Kate Middleton: TO jo ohranja zdravo in polno energije (foto: Instagram)
Instagram

Med različnimi nasveti in priporočili za več zdravja in energije se najde veliko izvirnih načinov, ki jih je mogoče izvajati v naravi. Med njimi je tudi plavanje v ledeni vodi, ki jo prakticira tudi nekaj svetovno znanih imen.

Med njimi je tudi Kate Middleton, ki je svojo ljubezen do hladne vode delila, ko je pred kratkim skupaj s princem Williamom nastopila v avstralskem podkastu The Good, The Bad & The Rugby. »Osebno obožujem plavanje. Hladno plavanje. Čim hladnejša voda je, tem bolje,« je dejala.

Čeprav mnogim namerno potapljanje v ledeno vodo ne pride niti na kraj pameti, kaj šele, da bi v tem uživali, Middletonova ni edina, ki ima strast do ledenih potopov. V kopanju v ledeno mrzli vodi med drugim uživajo tudi zvezdniki Chris Hemsworth, Harry Styles in Gwyneth Paltrow.  

Koristi ledenih potopov doprinesejo telesne in duševne koristi                                            

Ledeni potopi, ki jih je zadnja leta sicer precej populariziral samooklicani "ledeni mož" Wim Hoff, ki se s tem profesionalno ukvarja že nekaj časa, naklonjena pa jim je tudi znanost, prinašajo kar nekaj prednosti za zdravje.

Obstaja kar nekaj znanstvenih dokazov o tem, da potopi v hladno vodo pomagajo zaščititi telo pred srčno-žilnimi boleznimi, debelostjo, težavami s presnovo, regeneraciji mišic in še mnogih drugih težavah.

Pri potopih v hladno vodo gre za potopitev celotnega telesa v hladno vodo (pod 15 stopinj Celzija), z namero, da se pridobijo telesne in duševne koristi, ter pospeši rehabilitacija po vadbi in športnih aktivnostih. Pri tem je mogoče ubrati različne načine. Od plavanja v hladni vodi na prostem ali skoka v mrzlo vodo ter uporabe kadi, napolnjene z vodo in ledom.

Ledeni potopi tudi kot zdravilo za psiho

Prav tako so bili ledeni potopi razglašeni tudi kot neke vrste zdravilo za duševno zdravje, saj mnogi ljubitelji hladne vode trdijo, da se po potopu v ledeno vodo počutijo blaženo.

Dr. Heather Massey, višja predavateljica na Univerzi v Portsmouthu, ki vodi raziskavo o plavanju v ledeni vodi, pojasnjuje, da se ob potopu v hladno vodo sproščajo hormoni sreče, kot sta dopamin in kortizol.

»To je tisto, kar po plavanju sprošča. Toda obstajajo tudi drugi vidiki plavanja v hladni vodi, ki izboljšujejo počutje,« še dodaja. Sprošča že zgolj vadba na prostem, druženje v skupini podobno mislečih ljudi in zagnanost k enakemu cilju.

Plavanje v hladni vodi je lahko tudi tvegano

Pri tem velja opozoriti tudi na tveganje plavanja v ledeni vodi, ki je lahko predstavlja tudi smrtno nevarnost. Ameriški nacionalni center za varnost sporoča, da lahko hladni šok, ki se doživi ob vstopu v vodo, ubije  v manj kot minuti. Razlog, da je temu tako je izguba nadzora nad dihanjem, kar lahko privede do utopitve.

Nevarnost prav tako predstavljata podhladitev in srčni zastoj, zato se tistim, ki imajo že na splošno težave s srcem, pred ledenimi potopi priporoča posvet z zdravnikom. Prav tako pa je priporočljivo, da pred potopom v ledeno vodo preučite vse prednosti in slabosti, ter se prej posvetujete s primernim strokovnjakom. Ledenega potopa se vsaj prvič, raje udeležite ob primernem vodstvu. 

Vir: metro.co.uk

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.

Prisluhnite mu tukaj: